To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Zepsute Spryskiwacze

Adriannn62 - 28-01-2014, 13:03
Temat postu: Zepsute Spryskiwacze
Witam,
W Mojej Carismie 2003 r 1.9 DID ciągle mam problem ze spryskiwaczami. Jak Ją kupiłem miała pęknięty zbiorniczek ma płyn, jak go zrobiłem to się okazało, że dysze spryskiwaczy są zapchane. Kupiłem na szrocie inne, troche pojeździłem i też nie działają, a przy obeniej pogodzie brudne szyby są bardzo uciążliwe. Nie mogłem znaleść w hurtowniach dyszy do tego modelu, a w salonie Mitsubishi w Olsztynie kosztują ponad 80zł/ sztuka. To troche drogo. Może wiecie gdzie kupić nowe dysze, albo z jakiego innego samochodu będą pasowały?? Może Volvo V40??

lesmen - 28-01-2014, 13:16

Polecam kupić dysze spryskiwaczy tzw mgłowe. Są znacznie wydajniejsze a zarazem zużywasz mniej płynu. Ja kupiłem 2lata temu od bodajże cytrynki C2 ale widziałem teraz uniwersalne z nakrętką za 60zł/kpl.
Adriannn62 - 28-01-2014, 14:05

Dziękuje za pomoc. Znalazłem już na allegro ten komplet za 60 zł.
Pozdrawiam

mateelv - 30-01-2014, 00:06

Mnie pomogło czyszczenie igłą i wstrzykiwanie, przepłukiwanie strzykawką w dyszę płynu do spryskiwaczy oraz delikatne poprawianie gumek.

Ale skoro już zamówiłeś to daj chociaż znać jak te uniwersalne się spisują :wink:

Adriannn62 - 30-01-2014, 10:50

Swoje też czyściłem igłą i powietrzem. Jak zamontuje uniwersalne to dam znać ;)
plecho1 - 30-01-2014, 13:58

Takie uniwersalne mgłowe jeździły u ojca w Toyocie Carinie i spisywały się na prawdę świetnie, podobno jednak dobrze działają do około 150 km/h. Teraz planuję je założyć do siebie bo Carina już ich nie potrzebuje a w nowym aucie oryginalne działają ok.
Adriannn62 - 04-02-2014, 17:51

Zamontowałem dzisiaj mgłowe dysze uniwersalne do spryskiwaczy. Rozpalają bardzo dobrze, tylko troszkę za nisko, ale dostałem wiadomość od dystrybutora dysz, że w zimę będą niżej pryskać, bo płyn zimowy gęstnieje troche. Polecam 60 zł/komplet a problem z głowy. :)
mateelv - 04-02-2014, 18:52

Dzięki za komentarz, sprawa warta przemyślenia ;-)
cwaniak - 05-02-2014, 16:06

Adriannn62 napisał/a:
tylko troszkę za nisko
Jak teraz se rady nie dają to i pewnie powyżej 80km/h nie spełnią swych funkcji. A na auto-banie to pewnie tragedia będzie
colcisław - 06-02-2014, 12:34

Mam zamontowane u siebie uniwersalne z allegro opisywane powyżej i żadnych problemów. Pasują bez przeróbek i rozpylają bardzo fajnie, co do wysokości strumienia zauważyłem że są wrażliwe na płyn, np na płynie z biedronki pryskają dużo niżej. Na autostradzie też nie ma problemu, ogólnie jestem zadowolony z zakupu bo oryginalnie miałem w masce punktowe które niebardzo sobie radziły :)