[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] kłopoty po wymianie uszczelki pod głowicą..
Anonymous - 26-01-2007, 12:49 Temat postu: [CA1A 1.3] kłopoty po wymianie uszczelki pod głowicą.. witajcie..
przed paroma dniami wymieniana mialem uszczelke pod glowica, uszczelniacze walka rozrzadu i korzystajac z sytuacji zabrałem sie za ECU (kondzie wlutowywał mi elektronik ode mnie z firmy..)
problemy:
-silnik całkowicie zimny (po nocy badz kilkanascie godzin na postoju)>>odpalam (musze kręcic ze 2-3 s czego wczesniej nie bylo), jak zapali obroty stałe lecz slnik skacze,czuć benzyne w spalinach, lekko dymi na siwo z rury- mam wrażenie że nie na wszystkich garach pracuje...
-mija minuta/dwie objawy ustaja, przestaje dymic silnik zaczyna równo pracować, dalej trzyma dobre obroty
-na cieplo wszystko OK (odpala od "tykniecia"), spalanie w normie,przyspieszenie, silnik rowno pracuje,
-kopułka niedawno wymieniana (z palcem), swiece, kable..zaplon ustawiony
dodam że nawet jesli silnik jest zimny (wskazowka ponizej najnizszej kreski temp.-ze 3godziny na postoju) ssanie normalnie sie załącza i wszystko gra, DOPIERO GDY POSTOI PRZEZ NOC (lub 8h jak z pracy wyjde) cos sie jeb..e
pomocy!!
Hubeeert - 26-01-2007, 12:58
bear007 napisał/a: | kłopoty po wymianie kondensatorów w ECU.. |
Blad
Cytat: | kłopoty po wymianie |
bear007 napisał/a: | przed paroma dniami wymieniana mialem uszczelke pod glowica, uszczelniacze walka rozrzadu |
Anonymous - 26-01-2007, 13:24
OK ale to mi nic nie mowi co sie moze dziac...co moze byc nie tak??
wojmi1 - 26-01-2007, 13:24
bear007, problemy zazwyczaj wynikaja z drobnych niedopatrzen- tym bardziej gdy robi sie wiele rzeczy na raz---- zacznij od sprawdzenia
1 pasek rozrzadu -odkrec trzy srubki 10 oslony i ustaw krecac kluczem 17 gorne kolko napedowe walka na punkt sprawdz czy naciecie na glownym kole pokrywa sie w tym momencie z punktem a palec w aparacie zaplonowym na 1 cylinder
2 ustaw zaplon na lampe stroboskopowa / przy zmasowionej koncowce ECU/
3 skontroluj luz zaworowy
4 przewody w/n
Wykonaj procedure i powinno byc ok.
Anonymous - 26-01-2007, 13:36
wojmi1 napisał/a: | 1 pasek rozrzadu -odkrec trzy srubki 10 oslony i ustaw krecac kluczem 17 gorne kolko napedowe walka na punkt sprawdz czy naciecie na glownym kole pokrywa sie w tym momencie z punktem a palec w aparacie zaplonowym na 1 cylinder | ale to moze powodowac zmiany tylko na maksymalnie zimnym silniku?? a na lekko cieplejszym juz nie?? wojmi1 napisał/a: | 2 ustaw zaplon na lampe stroboskopowa / przy zmasowionej koncowce ECU/ |
ustawiony wojmi1 napisał/a: | 3 skontroluj luz zaworowy |
zrobione wojmi1 napisał/a: | 4 przewody w/n |
najlepiej sprawdzic podpinajac inne..czy jakos inaczej a pewnie.?
wojmi1 - 26-01-2007, 13:44
5 kopulka bo cos ci sieje aparat zaplonowy czujniki optyczne ruchu.
Procedura przy kablach w/n
1 gasisz swiatlo w garazu odpalasz silnik podnosisz maske
2 jezeli nic nie iskrzy moczysz kable woda /najlepiej z sola/ np spryskiwacz od kwiatkow lub kropidlo-pendzel
jezeli jest dyskoteka iskrzy silnik gasnie kable do wymiany to samo z nowymi - i bedziesz mial pewnosc ze
wszysko gra z kablami w/n
Anonymous - 26-01-2007, 13:50
OK wieczorem po pracy zrobie jak piszesz patrzac jeszcze na znaki na kole i napisze co i jak..
wojmi1 - 26-01-2007, 13:53
Bo tak jak sam zauwazam zazwyczaj to jakies drobiazgi drobne bledy -- powodzenia
Krzyzak - 26-01-2007, 14:14
ja stawiam na bledy zrobione podczas wymiany uszczelki - to material z ktorego jest zrobiona glowica zmienia swoje wlasciwosci fizyczne pod wplywem ciepla
ew. ktos przy okazji (jak nie robiles sam) pozyczyl sobie jakies sprawne czesci z tego auta i przekazal komus innemu - mialem tak kiedys z nowym sprzeglem...
Anonymous - 26-01-2007, 14:26
Krzyzak napisał/a: | ew. ktos przy okazji (jak nie robiles sam) pozyczyl sobie jakies sprawne czesci z tego auta i przekazal komus innemu - mialem tak kiedys z nowym sprzeglem... |
ta opcja odpada bo to kumpel robił...mowil jeszcze ze czyscil aparat.. Krzyzak napisał/a: | ja stawiam na bledy zrobione podczas wymiany uszczelki |
jakie??
Krzyzak - 26-01-2007, 14:54
znow mam pisac? - niech bedzie:
oczyszczenie, pomiary (krzywizn, odchylen, srub), dotarcie gniazd, moze nowe sruby jak stare plyna, kolejnosc dokrecania, dobry klucz dynamometryczny, dobra uszczelka, sprawdzenie zaworow, prowadnic i pewnie wiele innych rzeczy - niech sie Bartek jeszcze wypowie
harpagan - 26-01-2007, 15:06
Krzyzak napisał/a: | dobra uszczelka |
Na szybko przejrzalem forum i nie znalazlem wiec sie tak delikatnie podepne
Tzn jaka konkretnie ?
Krzyzak - 26-01-2007, 15:48
MGP
Anonymous - 26-01-2007, 21:31
wiec tak:
-podczas pryskania na kable woda z sola pojawiło sie żarzenie (lekkie) tylko (aż) w miejscach gdzie wpinane sa w plastikowe mocowania..a tak to ciemno bez polewania--obrotów nie zakłóciły ani na chwile zlane kable
-pasek rozrządu, znaki zgadzają sie
[ Dodano: 26-01-2007, 21:38 ]
wyszedlem z pracy i znowu do bani odpalil, cos sie tluklo jeszcze przez chwile (łożysko od jakiejs rolki chyba)---zapomnialem o jednym>>przy tym morderczym odpalaniu czuć benzyne z nawiewu, ale tylko przez chwile dopoki nie zacznie ładnie pracowac--minuta dosłownie...
wjechałem do garażu zabrałem sie za sprawdzanie. teraz temp na wskazowce max na dole i ładnie zapalił!!!!
coś sie chrzani tylko jak całkowicie zmarznie-tak do kości
josie - 26-01-2007, 22:15
zobacz czy czujnik temp podpieli po sciaganiu glowicy - koło termostatu
|
|
|