To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Głośna praca.... silnika?

Japko - 30-01-2014, 20:02
Temat postu: Głośna praca.... silnika?
Witam,

Dziś zauważyłem pewną zmianę w pracy mojego SS 1,9DiD 2001.

Otóż na biegu 1 i 2 jak dam gaz do dechy to silnik zaczyna głośno pracować (przyspieszenie bez zmian, ale kiedyś to się ciszej odbywało). Na biegu 3 jest OK, na 4 i 5 nie testowałem, bo jest teraz ślisko i nie będę się rozpędzał zbytnio.

Wydaje mi się, że jest to spowodowane większymi drganiami, ale czemu i co drga mocniej niż kiedyś? Poduszki, skrzynia?

Na biegu 1 i 2 auto najmocniej przyspiesza (tak mi się wydaje), więc może ma to związek z dużym momentem obrotowym?

Sam nie wiem, możecie coś poradzić?

Dodam, że przy mojej normalnej jeździe nic się nie dzieje, dopiero jak dam gaz do dechy.

milo - 31-01-2014, 14:54

Japko napisał/a:
Otóż na biegu 1 i 2 jak dam gaz do dechy to silnik zaczyna głośno pracować (przyspieszenie bez zmian, ale kiedyś to się ciszej odbywało

Wszystko namarznięte gumy -poduszki itp olej w skrzyni tez stawia duży opór latem będzie ciszej :)

drtymf - 01-02-2014, 07:40

Pewnie to comilo, napisał , ew. może masz jakąś nieszczelność na wydechu albo uszczelka pod kolektorem gdzieś pękła i mimo, że przyspieszenie niby takie samo(to akurat bardzo subiektywna sprawa - niby wszystko tak samo a jak poprawisz to się zdziwisz jak przyspiesza ) to gdzieś dmucha spalinami.
plecho1 - 01-02-2014, 09:43

Najlepiej nagraj ten dźwięk i podaj link tutaj bo może to być, jak już sugerowano, nieszczelny wydech lub może poluzowała się jakaś osłona wydechu i rezonuje lub może napchało Ci się śniegu po miedzy silnik a jego mocowania przez co poduszki przestały spełniać swoją rolę i na karoserię przenoszą się drgania silnika. Możliwości jest wiele a samo słowo - określenie "dźwięk" może bardzo wiele opisywać.
Bizi78 - 01-02-2014, 20:56

Jak już obstawiamy, to ja obstawiam łącznik elastyczny wydechu (plecionka) :D .
Japko - 02-02-2014, 22:45

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Doszedłem sam o co chodzi.

Jechałem i myślałem: co się dzieje gdy samochód mocno przyspiesza? Oczywiście bardzo dużo, ale eureka to: przód auta się unosi.

Dodać do tego należy fakt, iż błotniki były oblepione twardym śniegiem. Śnieg sięgał poniżej połowy średnicy opony i zwężał przestrzeń "idąc za krawędzią opony".

W momencie gdy przód auta się unosił, śnieg (a raczej twardy lód) dotykał opony i pojawiał się ten głośny dźwięk wzmocniony przez drgające plastiki :)

Ot, cała zagadka :D