To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI

Radeon - 30-01-2014, 22:39
Temat postu: Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI
Witam, ma ktoś pojmę czy aby zdemontować miskę olejową, muszę puszczać most, belkę przednią? Muszę się dostać do pompy oleju i wałka wyrównoważającego lewego.
zbyszekm2 - 31-01-2014, 08:31
Temat postu: Re: Demontaż pompy i miski oleju 2.5 TDI
Radeon napisał/a:
Witam, ma ktoś pojmę czy aby zdemontować miskę olejową, muszę puszczać most, belkę przednią? Muszę się dostać do pompy oleju i wałka wyrównoważającego lewego.

Niestety trzeba zdjąć miskę bo musisz ja opuścić mocno na dół, bo ssak jest prawie na dnie miski.
Lepiej silnik wyjąć.
Ale żeby wyjąc pompę oleju nie musisz miski ściągać. Odkręcasz tylko te śruby z miski co bezpośredni wkręcane są w pompę. A żeby dostać się do wałka i pompy musisz przód rozebrać. Chłodnice, wisko, koło pasowe obudowy plastikowe, rozrząd itd.

Radeon - 31-01-2014, 09:29
Cytat:
Niestety trzeba zdjąć miskę bo musisz ja opuścić mocno na dół, bo ssak jest prawie na dnie miski.
Lepiej silnik wyjąć.
Ale żeby wyjąc pompę oleju nie musisz miski ściągać. Odkręcasz tylko te śruby z miski co bezpośredni wkręcane są w pompę.

No nie wiem sam jak mam to odczytać...Raczej miska musi zejść bo ssak jest przykręcony od wewnętrznej strony obudowy przedniej silnika, a obudowa wraz z wałkiem pompą musi się wysunąć w stronę pasa przedniego. Silnika nie mogę wyciągać-brak możliwości. Pytanie wciąż aktualne, czy trzeba odkręcać most i belkę gdy nie mam możliwości wywalania silnika?

zbyszekm2 - 31-01-2014, 09:35

masz racje coś źle pomyślałem.
Ale lepiej będzie ci cały motor wyjąc i zrobić to na wierzchu. Bo nie wiem czy będzie tyle miejsca aby wałek wysunąć.

Ingeen - 01-02-2014, 20:15
Żeby miskę zdjąć trzeba odkręcić tylko przednią belkę i podłożyć coś pod most aby nie opadł na dół. Wtedy jest już miejsce aby ją wyjąć.
Pozdrawiam :)

Radeon - 02-02-2014, 14:27

Dzięki.O to chodziło :D . Jakbym miał jeszcze jakieś z tym problemy to będę tu pisał.

[ Dodano: 04-02-2014, 21:34 ]
Jest problem, nie mogę ściągnąć osłony aluminiowej, w której jest pompa.Wszystkie śruby odkręcone, miska od betonowana. wychodzi tak z 5-8 mm i coś trzyma, jakby na wale opór wyraźny, stuknięcie i dupa. Tak jakby o pompę zahaczało, ale może gdzieś indziej?

piotrasek1 - 05-02-2014, 13:12

Może haczyć sitko ssaka oleju o obudowę miski

Radeon - 08-02-2014, 02:14

Pompa wody stawiała opór trzeba było najpierw wkurwu dostać a następnie zdemontować.