Carisma - Techniczne - Prośba o ocenę pracy przepustnicy - dziwne dźwięki ..1.8 GDI
cezare - 03-02-2014, 16:02 Temat postu: Prośba o ocenę pracy przepustnicy - dziwne dźwięki ..1.8 GDI Witam Serdecznie,
Ponieważ silnik w Pajero Pinin jest ten sam - stąd moja gorąca prośba do posiadaczy Carismy o ocenę pracy przepustnicy.. by nie dublować wątku w ogólnym założyłem temat
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85187
Prosiłbym o pomoc - userów Pinin'a nie jest wielu - a przypadków z silnikiem GDI cała moc .
Przyznam że wszystkie posty na forum Cari już przeczytałem Spacestar'a też + dostępne materiały i fora userów VOLVO z tymże silnikiem.. wszystkie dotyczące i falowania obrotów i przepustnicy ..
problem - bo dźwięk jaki mi ta przepustnica wydaje jest niepokojący - a nie wiem czy to norma czy nie norma..
falowanie obrotów JEST
błąd 56 pompy WC jest
regulator w mojej pompie jest zespolony - brak śruby do ręcznego ustawienia..
Nauka obrotów nic nie daje - pompa sprawdzana EVOSCANEM działa OK podczas jazdy .. i na zimnym silniku.. po rozgrzaniu zanim silnik przejdzie w stan mieszanki ubogiej często zapala się kontrolka CHECKENGINE - z powodu Ciśnienia spadającego czasami nawet do 12,5bar ..
jutro będzie sprawdzana pompa w baku + czyszczenie baku
+ filterki
+ wymieniam sondę lambda
świece wymienione
Fajkocewki w drodze z USA ( tam komplet 4 sztuki 99,6 USD z przesyłką )
Silnik nie gaśnie, na tym niskim cisnieniu na biegu jałowym działa płynnie ( w trybie serwisowym ), dopuki nie zapali się chceckEngine walczy falując - ale nie zgaśnie ..
przepływka sprawna czyszczona... po jej odpięciu obroty ostro idą w górę
a tu właśnie cytowany problem / nie problem - dźwięk dziwny .. a niby pracuje ładnie - odbija ładnie - nie ma oporów przy kręceniu blaszkami przepustnicy... sprężynka OK.
https://www.dropbox.com/s...0203_125859.mp4
więc nie wiem czy to ruszać rozbierać czy to po prostu normalny dźwięk...
w całym Youtube nie ma nic o throttle body noise etc.. .. żeby zobaczyć podobny przypadek ..
Pablinho1990 - 03-02-2014, 16:42
o ktory dzwiek Ci chodzi o to cykanie na poczatku czy o ten szum co jest caly czas w tle ?
cezare - 03-02-2014, 16:49
szum pisk w tle jakby caly czas jakaś cewka pracowała ... brzęcznie ... .. na żadnym filmiku o przepustnicy go nie widziałem ... oprócz tego o rozklejonych magnesach ... no ale tam było falowanie blaszek + chodziła z oporami - a tu wyglada wszystko nibydobrze.
cykanie - miałem takie w motocyklu .. tam to było związane z zalewaniem paliwem gaźników.. dłużej stał bez odpalania - dłużej cykało, dlatego to cykanie to coś co już kiedyś słyszałem .. raczej mnie to nie niepokoiło .. ale wyjącej przepustnicy nie słyszałem ..
|
|
|