To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Wzrost obrotów przy włączonym nawiewie powietrza do kabiny.

loczek - 03-02-2014, 21:07
Temat postu: Wzrost obrotów przy włączonym nawiewie powietrza do kabiny.
Panowie.
Dlaczego w OII MIVEC 177 KM, jeśli załączam tylko nawiew czy to zimnego czy ciepłego powietrza, obrotomierz silnika wzrasta w górę z 600 do 900 obrotów, jest to dokuczliwe, ponieważ jest głosno z powodu większej pracy silnika, który jest na wyższych obrotach. Bez wentylacji jest cicho ale zaraz parują szyby.
Ten sam problem występuje przy załączonej klimatyzacji. Ale to rozumiem, klima wymaga wyższych obrotów silnika. Ale czy sama wentylacja także może powodować wzrost obrotomierza tak znamiennie w górę???

Proszę o odpowiedz.

emil_d - 03-02-2014, 22:37
Temat postu: Re: Wzrost obrotów przy włączonym nawiewie powietrza do kabi
loczek napisał/a:
Panowie.
Dlaczego w OII MIVEC 177 KM, jeśli załączam tylko nawiew czy to zimnego czy ciepłego powietrza, obrotomierz silnika wzrasta w górę z 600 do 900 obrotów, jest to dokuczliwe, ponieważ jest głosno z powodu większej pracy silnika, który jest na wyższych obrotach. Bez wentylacji jest cicho ale zaraz parują szyby.
Ten sam problem występuje przy załączonej klimatyzacji. Ale to rozumiem, klima wymaga wyższych obrotów silnika. Ale czy sama wentylacja także może powodować wzrost obrotomierza tak znamiennie w górę???

Proszę o odpowiedz.

Obroty mogą wzrastać na skutek zwiększonego poboru prądu - sprawdź czy tak samo będzie jak wyłączysz radio i światła :)

rezon - 03-02-2014, 22:45

to nie wentylator, ale dodatkowe grzałki. Obciążenia radiem nawet nie zauważy. Światła też praktycznie niewiele podniosą.
loczek, to masz tylko na zimnym silniku? Na ciepłym już jest bez wzrostu obrotów? Jeśli tak - to tak jak pisałem: grzałki. Dzięki temu nawet przy zimnym silniku możesz mieć cieplej w kabinie.

loczek - 03-02-2014, 23:26

Kolego Rezon.
Obroty silnika wzrastają tylko po załączeniu wentylatora. Jeśli światła xenony świecą i radio gra to wszystko jest na niskich obrotach silnika i w kabinie jest przyjemnie. Wystarczy że wentylator jest włączony na pierwszy stopień wentylacji- 1- lub na auto to obroty silnika są od razu znacznie wyższe, co mnie bardzo irytuje..

Czy te grzałki można wyłączyć, ile tych grzałek jest?? Czy można połowę z nich wyłączy ???

markowoj - 04-02-2014, 00:32

Rezon ma rację , zapomniał tylko dodać że dopiero załączenie wentylatora uruchamia grzałki bądź klimę w zależności co jest potrzebne. Obroty podnoszone są tylko na postoju , w czasie jazdy prądu starcza więc tego nie ma. Po uzyskaniu wymaganej temp.obroty też się stabilizują. Logiczne jak dla mnie. :D . pozdrawiam.
Grzałki nie są złe, bez nich , nawet w mniejszym samochodzie z dizlem trzeba by w kurtce zimą jeździć.

rezon - 04-02-2014, 06:56

loczek napisał/a:
Czy te grzałki można wyłączyć, ile tych grzałek jest?? Czy można połowę z nich wyłączy ???
zawsze można odłączyć elektrycznie tj. odkręcając kable ;) innej możliwości producenci nie przewidują - nie tylko Mitsu tak ma
lexus - 04-02-2014, 09:34

Grzałki są OK bo momentalnie masz cieplej w aucie,czasami wystarczy zmniejszyć temperaturę na gałce ,ja tak mam ale wtedy jak wyjeżdżam z ciepłego garażu ,poza tym obroty rosną tylko jak auto stoi .
tomko - 04-02-2014, 09:54

loczek napisał/a:
..

ja bym odłączył 2 fajki od świec zapłonowych jak będzie pracowała połowa silnika to powinno być ciszej ;-) ))