[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA
Brodabusko - 13-02-2014, 09:01 Temat postu: Falujące obroty - Lancer CYxA Witam, od pewnego czasu zaczęly falować obroty podczas zapłonu tzn. kiedy odpalę auto rano lub po kilku godzinach od jazdy obroty podnoszą się do 1500 obr. i za chwilę spadają do 0 i znów się podnoszą. Takie wahnięcią są ze dwa i po chwili unormowują się. Czy to wina świec a może immo (ostatnio miałem błąd immo) Wymieniłem aku na bosha S4 bo oryginał już ledwo dyszał. Proszę o podpowiedzi.
Dzięki
pablo diablo - 13-02-2014, 09:26
mi czasami falował jak temperatura na zewnątrz była niska i silnik po odpaleniu stał i próbował się dogrzać, ale to niebyły aż tak duże wahnięcia
tyku - 13-02-2014, 10:26
Brodabusko, Nigdy z falowaniem się nie spotkałem w swoim 1.8 benzyna, chociaż akumulator wymieniam często i nawet nie przestrzegam wytycznych z instrukcji obsługi. Na pewno to nie wina zmiany akumulatora, ale coś na pewno jest na rzeczy,bo takie objawy nie powinny występować.
mjsystem - 13-02-2014, 10:30
Brodabusko napisał/a: | Witam, od pewnego czasu zaczęly falować obroty podczas zapłonu |
Brodabusko napisał/a: | (ostatnio miałem błąd immo) |
Jedź na skasowanie błędów. A nie masz czasem zasilania LPG?
Brodabusko - 13-02-2014, 11:00
Nie mam gaziora, tak jak pisałem w poście może to immo. Na kompie nic nie wychodzi, jedynie tylko ten immo. A świece?
Luk - 13-02-2014, 12:22
Ja tak czasami mam. Ale ponieważ po pierwsze nie gaśnie, a po drugie zafaluje może ze 2 razy i się unormowuje, to w ogóle nie zwracam na to uwagi. Przeszkadza Ci to w czymś?
Brodabusko - 13-02-2014, 12:57
A jak będę go sprzedawał i coś zafaluje, wolę żeby wszystko grało.
mjsystem - 13-02-2014, 13:26
Brodabusko napisał/a: | A jak będę go sprzedawał i coś zafaluje, wolę żeby wszystko grało. |
To powiesz: Ten model tak ma. To nie wada tylko test systemu
Podejrzewam, że to jest związane w tym wypadku z opóźnieniem reakcji alternatora i komputera w stosunku do zmian natężenia poboru prądu. Ot cała filozofia. Świece raczej nie. Aczkolwiek, czy sprzedajesz auto czy nie, po prostu je wymień zgodnie z zaleceniami producenta. Ta dla świętego spokoju. Temat świec znajdziesz tu w dziale
Powodzenia.
Brodabusko - 13-02-2014, 13:42
mjsystem napisał/a: | Brodabusko napisał/a: | A jak będę go sprzedawał i coś zafaluje, wolę żeby wszystko grało. |
To powiesz: Ten model tak ma. To nie wada tylko test systemu
Podejrzewam, że to jest związane w tym wypadku z opóźnieniem reakcji alternatora i komputera w stosunku do zmian natężenia poboru prądu. Ot cała filozofia. Świece raczej nie. Aczkolwiek, czy sprzedajesz auto czy nie, po prostu je wymień zgodnie z zaleceniami producenta. Ta dla świętego spokoju. Temat świec znajdziesz tu w dziale
Powodzenia. |
Czyli może być coś z regulatorem napięcia przy alternatorze bo też zauważyłem lekkie przygasanie światełka w kabinie na wolnych.
d506405 - 13-02-2014, 13:50
kolego jeżdżę tym samym modelem - mam LPG bez dostosowania - dla mnie w serwisie z tym problemem wymienili pompkę paliwa i problemu już nie ma. Jak określili za późno się uruchamiała. Może u ciebie o to samo chodzi? Wymieniali na gwarancji więc 0 kosztów :O
mjsystem - 13-02-2014, 13:54
Brodabusko napisał/a: | Czyli może być coś z regulatorem napięcia przy alternatorze bo też zauważyłem lekkie przygasanie światełka w kabinie na wolnych |
To akurat standard, tym się nie ma co przejmować
Gaśną wszystkie światła, nawet zewnętrzne.
d506405 napisał/a: | kolego jeżdżę tym samym modelem - mam LPG bez dostosowania - dla mnie w serwisie z tym problemem wymienili pompkę paliwa i problemu już nie ma. Jak określili za późno się uruchamiała. Może u ciebie o to samo chodzi? Wymieniali na gwarancji więc 0 kosztów :O |
Masz Lancera bez głowicy na gaz i w serwisie ASO na gwarancji wymienili Ci pompkę paliwa?
RalfPi - 13-02-2014, 14:23 Temat postu: Re: Falujące obroty podczas zapłonu 1.8 sportback
Brodabusko napisał/a: | obroty podnoszą się do 1500 obr. i za chwilę spadają do 0 i znów się podnoszą. |
Czy aby na pewno do 0?
Mi kiedyś też tak falowały obroty - kilka razy w zakresie 900-1500 przez jakieś 8s.
Teraz takiego objawu nie mam.. Może kwestia paliwa?
d506405 - 13-02-2014, 20:03
wymienili bo załączała się za późno - co było wadą fabryczną - teraz wzorowo się zachowuje
tomaszekk7 - 18-02-2014, 10:04 Temat postu: Re: Falujące obroty podczas zapłonu 1.8 sportback U mnie taka sytuacja zaczęła się dziać jak auto miało ok 50 tyś. Teraz mam 95 tyś. Sytuacja którą opisujesz ma miejsce w moim przypadku kiedy temp. powietrza jest od około 0 st.C do 6 st.C ( najczęściej jeśli jest wilgoć w powietrzu). W temperaturach poniżej zera i powyżej 10 st. C to zjawisko w ogóle nie występuje. Zgłaszałem to w serwisie sprawdzali mi przepływomierz i sterowanie wtryskami nie wykazywało żadnych błędów. Wymiana świec też nic nie dała . Zmieniałem na DENSO K20 PSR- B8.
Możesz jednak spróbować wymienić świece na DENSO K16 PSR-B8 one mają inną ciepłotę. Ja takie zakupiłem i będę wymieniał na wiosnę ( przy przebiegu 100 tyś.)
Brodabusko - 19-02-2014, 11:40 Temat postu: Re: Falujące obroty podczas zapłonu 1.8 sportback
tomaszekk7 napisał/a: | U mnie taka sytuacja zaczęła się dziać jak auto miało ok 50 tyś. Teraz mam 95 tyś. Sytuacja którą opisujesz ma miejsce w moim przypadku kiedy temp. powietrza jest od około 0 st.C do 6 st.C ( najczęściej jeśli jest wilgoć w powietrzu). W temperaturach poniżej zera i powyżej 10 st. C to zjawisko w ogóle nie występuje. Zgłaszałem to w serwisie sprawdzali mi przepływomierz i sterowanie wtryskami nie wykazywało żadnych błędów. Wymiana świec też nic nie dała . Zmieniałem na DENSO K20 PSR- B8.
Możesz jednak spróbować wymienić świece na DENSO K16 PSR-B8 one mają inną ciepłotę. Ja takie zakupiłem i będę wymieniał na wiosnę ( przy przebiegu 100 tyś.) |
Dzięki, właśnie takie świece mam zamiar kupić. A auto ma przejechane 65000 i tej zimy zaczęło się to dziać.
|
|
|