To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY2A 1.5] Kłopot z cewką

wysoki80 - 14-02-2014, 09:57
Temat postu: [CY2A 1.5] Kłopot z cewką
Ostatnio mój Lancer na LPG nagle zatrzymał się na trasie i koniec.
musiałem go holować i okazało się że rozerwało cewkę na świecy.
mechanik powiedział , że to przez LPG za duże temperatury na cewkach
pytanie : Czy jeździć nim dalej na gazie ??

krzychu - 14-02-2014, 15:00

Może wypadało by sprawdzić czy dobrze wyregulowane. Wyższe temperatury oznaczają prawdopodobnie zbyt ubogą mieszankę co może być bardzo niebezpieczne dla silnika...
george2 - 23-02-2014, 15:20

Jeżdzić dalej na gazie i pilnować stanu świec zapłonowych tzn.wymieniać je częściej niż to przewiduje instrukcja.
Cewka mogła mieć też wadę produkcyjną i dlatego padła.

Pozdrawiam

mjsystem - 23-02-2014, 15:27

george2 napisał/a:
Jeżdzić dalej na gazie i pilnować stanu świec zapłonowych tzn.wymieniać je częściej niż to przewiduje instrukcja.
Cewka mogła mieć też wadę produkcyjną i dlatego padła.

Zacznij od poczytanie tego tematu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37991
Naprawdę warto.
Po przeczytaniu tematu, który odpowie Ci na pewno na niektóre dylematy, polecam użytkownika RalfPi , który ma sporą wiedzę i doświadczenie z instalacją LPG.
Swoją drogą cewka też mogła być wadliwa. Czytałem też o świecach, że była seria czy partia (jakoś tak ) w Lancerach X z wadą.
Powodzenia.

george2 - 23-02-2014, 18:49

Wiadomo jak znosi lancer stosowanie gazu (częsta i kosztowna regulacja luzu zaworowego) ,ale jak już ktoś zamontował to oprócz regulacji instalacji, bardzo ważny jest stan świec. Już niewielkie odchyłki od wartości fabrycznych mogą spowodować zwiększenie energii iskry potrzebnej do zapalenia mieszanki i w konsekwencji do uszkodzenia cewki.Autami na gaz przejechałem circa 200 tys kilometrów (regulacja luzów zaworowych mechaniczna) i nie miałem nigdy problemów z cewkami zapłonowymi,a jeżdziłem renówkami (znane problemy z cewkami w różnych modelach) tylko pilnowałem świec i tyle.

Pozdrawiam