Sigma/Diamante Techniczne - Brak iskry
marycjusz - 15-02-2014, 14:35 Temat postu: Brak iskry Panowie, mam chwilę tylko żeby zajrzeć na to forum w związku z czym nie mam czasu żeby czegokolwiek poszukać -będę znów mógł tu zajrzeć wieczorem i mam nadzieję że coś poradzicie w międzyczasie.
Jak jeżdżę swoją sigmą już prawie 3 tyg. to nic takiego się nie działo, ale wczoraj zajechałem sobie do brata , zgasiłem sigmę (wszystko było ok) , pogadaliśmy z pół godzinki, czas wracać do domu, wsiadam do sigmy, chcę odpalić a tu nic prąd jest, rozrusznik kręci ale sigma nie odpala (benzynka w baku jest). brat (mechanik) wczoraj sprawdził wszystko co mógł ale nie możemy dojść co się stało. Na pewno nie ma iskry bo to sprawdził w pierwszej kolejności. cała reszta w jak najlepszym porządku. Podpowiecie coś ? bo wczoraj już nic nie wymyśliliśmy a dwie godziny sigmę reanimowaliśmy i nic Dzisiaj wieczorem znowu podejmujemy temat, ale właśnie nie mam czasu szukać na forum bo muszę inne sprawy pozałatwiać dlatego liczę trochę na was, że coś podpowiecie Z góry dzięki.
P.S żeby błędy wymrygać, sigma musi być odpalona ? czy wystarczy sam zapłon aby check się palił ? (może ktoś ewentualnie podać linka gdzie są kody błędów wypisane, bo instrukcję jak wymrygać mam, ale opisu kodów nie)
wojtas - 15-02-2014, 16:13
marycjusz napisał/a: | żeby błędy wymrygać, sigma musi być odpalona |
nie
marycjusz napisał/a: | wystarczy sam zapłon |
angelos - 16-02-2014, 09:14
Wojtku, można by od razu dodać kody błędów pod temat odczytywania. Jako, że Ty wkleiłeś to czyń honory
lukasz12 - 16-02-2014, 11:07
Sprawdźcie moduł zapłonowy. Jest przykręcony na dole przedniej głowyc po lewej stronie - poniżej cewek zapłonowych (2 wtyczki). Zdarza się że pada, ale zwykle pada jeden z 3 kanałów sterujących cewkami i wtedy 2 cylindry nie palą).
A czy ECU na pewno działa? - po przekręceniu stacyjki na pozycję ON lampka CHECK ENGINE powinna się zapalić i zgasnąć po kilku sekundach, ewentualnie pozostanie włączona jeśli jest jakiś błąd "bieżący" (np. odpięty jakiś czujnik typu przepływomierz)
[ Dodano: 16-02-2014, 11:09 ]
angelos napisał/a: | Wojtku, można by od razu dodać kody błędów pod temat odczytywania. Jako, że Ty wkleiłeś to czyń honory |
Tylko że ja jako jedyny mam uprawnienia do edycji wątków na podforum, bo nie możemy się doczekać przyznania uprawnień moda Wojtkowi do naszego działu od "góry".
marycjusz - 16-02-2014, 11:49
lukasz12 napisał/a: | po przekręceniu stacyjki na pozycję ON lampka CHECK ENGINE powinna się zapalić i zgasnąć po kilku sekundach, ewentualnie pozostanie włączona jeśli jest jakiś błąd "bieżący" |
Działa, bo check po przekręceniu stacyjki się pali, ale nie pamiętam teraz czy gaśnie (dzisiaj sprawdzę to)
Powiedzcie mi, czy ten moduł zapłonowy - gdybym miał takowy wymienić, pasuje od sigmy 12V ? czy tylko szukać od 24V ? (Tak samo jeżeli chodzi o całą stacyjkę ?) Bo wypatrzyłem na allegro taki zestaw :
http://allegro.pl/kompute...3954699728.html
jako że stacyjkę i tak muszę wymienić to wziąłbym ten cały zestaw tylko powiedzcie czy te elementy sigmy 12V i 24 V są takie same ?
angelos - 16-02-2014, 14:50
marycjusz napisał/a: | lukasz12 napisał/a: | po przekręceniu stacyjki na pozycję ON lampka CHECK ENGINE powinna się zapalić i zgasnąć po kilku sekundach, ewentualnie pozostanie włączona jeśli jest jakiś błąd "bieżący" |
Działa, bo check po przekręceniu stacyjki się pali, ale nie pamiętam teraz czy gaśnie (dzisiaj sprawdzę to)
Powiedzcie mi, czy ten moduł zapłonowy - gdybym miał takowy wymienić, pasuje od sigmy 12V ? czy tylko szukać od 24V ? (Tak samo jeżeli chodzi o całą stacyjkę ?) Bo wypatrzyłem na allegro taki zestaw :
http://allegro.pl/kompute...3954699728.html
jako że stacyjkę i tak muszę wymienić to wziąłbym ten cały zestaw tylko powiedzcie czy te elementy sigmy 12V i 24 V są takie same ? |
Moduł zapłonowyw 12v i 24 jest inny. Jak skorzystasz z tego co Łukasz napisal powyżej to go znajdziesz i zobaczysz jak wygląda. Na tym zdjęciu z aukcji allegro nie widać czy zestaw jest z 12v czy z 24v(chociaż chyba widze tam komp TCLu ale nie jestem pewien), a po drugie nie ma tam modułu zapłonowego do 24v.Najlepiej mieć nr części wtedy jesteś pewny na 100% czy będzie pasowało.
tak wyglada od 24v http://allegro.pl/modul-z...3972985843.html
lukasz12 - 16-02-2014, 20:14
To jest od 12V. 24V ma 2 wtyczki i jest sporo większy
angelos - 16-02-2014, 20:30
lukasz12 napisał/a: |
To jest od 12V. 24V ma 2 wtyczki i jest sporo większy
Obrazek |
Mój błąd. Dobrze, że ma kto poprawiać
marycjusz - 18-02-2014, 10:55
Słuchajcie, znalazłem na allegro taki moduł właśnie jak pokazaliście, i taki jak siedzi mojej sigmie, jest tu
http://allegro.pl/cewka-m...3983766301.html
Ale tu jest napisane że on od galanta ??? Prawda to ? Bo numer J723T jest identyczny jak na moim module. Kurde, brać ten moduł ??
lukasz12 - 18-02-2014, 10:56
marycjusz napisał/a: | Słuchajcie, znalazłem na allegro taki moduł właśnie jak pokazaliście, i taki jak siedzi mojej sigmie, jest tu
http://allegro.pl/cewka-m...3983766301.html
Ale tu jest napisane że on od galanta ??? Prawda to ? Bo numer J723T jest identyczny jak na moim module. Kurde, brać ten moduł ?? |
Galant 2.0 V6 ma taki sam układ zapłonowy. Jeśli sprawny to można wziąć.
A sprawdziłeś czy jest iskra w Twoim samochodzie?? Odepnij kabel od cewki i zobacz czy przeskakuje.
marycjusz - 18-02-2014, 11:27
Nie no, ale pech, 3 minuty temu ktoś kupił mi ten moduł z aukcji !:(
Co do iskry to jest tak : przekręcam kluczyk i za pierwszym strzałem iskra jest , dosłownie tylko jedna iskra i dalej nic, potem już nie ma, i tak za każdym razem - pierwszy strzał jest iskra i potem znowu nic , (w dodatku iskra jest na jednej cewce).
Ale moduł i tak muszę kupić, bo wczoraj ten mój się usmażył (najpierw się zagrzał, a potem poszedł z niego dym)
[ Dodano: 21-02-2014, 22:50 ]
Sprawdziliśmy i okazuje się, że sterownik silnika jest usmażony i w tym tkwi cały problem, także poszukuję sterownika ECU o numerach :
MD162603
E2T35784
i na bocznej ściance obudowy jest numer : 2603
[ Dodano: 23-02-2014, 21:12 ]
Ok, temat zamknięty sterownik ECU wymieniony i Sigma wróciła do życia. Dzięki panowie za wszelkie podpowiedzi
|
|
|