Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Łożysko pompy wspomagania i klakson.
sebkin - 24-02-2014, 21:36 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Łożysko pompy wspomagania i klakson. Witam, mam pytanie do doświadczonych kolegów.
Po zapaleniu auta przez chwilę słychać piszczenie w okolicy pompy wspomagania, nie jestem pewien czy to wina paska czy łożyska?
Czy zmieniał już ktoś z Was łożysko pompy wspomagania o ile oczywiście jest taka możliwość?
Druga sprawa czy jest możliwość naprawy klaksonu od kierowcy? Mógł się spalić czy raczej coś z kabelkami?
robertdg - 25-02-2014, 07:23
Zdemontuja pasek wspomagania i sprawdź rolke napinająca oraz koło pompy wspomagania
sebkin - 25-02-2014, 21:27
Dzięki za podpowiedź, zacznę od tego a co z klaksonem?
Bizi78 - 25-02-2014, 22:10
Klakson powinno się dać sprawdzić omomierzem, tylko nie wiem jak w cari z dostępem .
sebkin - 25-02-2014, 22:50
No właśnie najbardziej mi chodzi o dostęp, z jednym jest znacznie ciszej i mało wyraziście
robertdg - 26-02-2014, 07:42
Klakson jest albo pod zderzakiem albo pod atrapą, najlepiej podpiąc miernik pod wtyczke klaksonu i nacisnąc na kierownice, jezeli napięcie się pojawio to znaczy, że albo nie ma styku na tych połaczeniach albo klakson jest uszkodzony. Jezeli napięcie się nie pojawi trzeba sprawdzić tasme w kierownicy, przejrzeć bezpieczniki.
sebkin - 26-02-2014, 10:23
Klaksony bo są dwa są pod zderzakiem w okolicach lamp tylko nie mogę znaleźć dostępu ani żadnych kabli. Jedyne wyjście, które widzę to zdemontować lampę. Jeden od strony pasażera działa więc bezpieczniki chyba odpadają nie wiem jak z taśmą?
EDIT:
Bezpieczniki sprawne zarówno ten z kabiny jak i przy silniku.
robertdg - 26-02-2014, 20:24
Powinny być widoczne od spodu zderzaka, skoro jeden gong działa to nie bedzie wina taśmy ani bezpiecznika
|
|
|