To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Pasek klinowy wielorowkowy - pasek osprzętu.

gambler - 26-02-2014, 22:50
Temat postu: Pasek klinowy wielorowkowy - pasek osprzętu.
Kiedy wymagana jest wymiana paska klinowego w CYxA 1,8 , czy ktoś ma jakieś doświadczenia, ewentualnie czy potrzebna jest wymiana również napinacza?
Robert_N - 27-02-2014, 09:59

gambler, masz łańcuszek.
Bizi78 - 27-02-2014, 10:10

Robert_N napisał/a:
masz łańcuszek.

Ale koledze chyba chodzi o pasek osprzętu a nie o rozrząd :wink: .

Janek_W - 27-02-2014, 10:15

gambler, w "liście czynności przeglądowych" dla Lancera nie ma zdefiniowanego przebiegu, przy którym należy zmienić pasek, ale przy każdym przeglądzie jest zalecenie: "Sprawdzić stan i napięcie pasków klinowych".
Mi zaraz minie 100 tys. kilometrów i jeszcze paska klinowego nie wymieniałem.

Robert_N - 27-02-2014, 13:44

Bizi78, rzeczywiście :roll:
mjsystem - 27-02-2014, 14:30

gambler napisał/a:
Kiedy wymagana jest wymiana paska klinowego w CYxA 1,8 , czy ktoś ma jakieś doświadczenia, ewentualnie czy potrzebna jest wymiana również napinacza?

Pytasz, bo musisz, czy z zasady?
Janek_W napisał/a:
w "liście czynności przeglądowych" dla Lancera nie ma zdefiniowanego przebiegu, przy którym należy zmienić pasek, ale przy każdym przeglądzie jest zalecenie: "Sprawdzić stan i napięcie pasków klinowych

Dokładnie. Powinieneś raczej na oko ocenić stan paska i napinacza. Jaki masz przebieg?

gambler - 27-02-2014, 18:07

Mam 100kkm przebiegu stan zewnętrzny OK, pytam z ciekawości czy komuś pękł i przy jakim przebiegu.
Czy konieczna jest wymiana przy okazji napinacza, czy samego paska.
Pasek nie jest drogi, więc może należałoby go wymienić, bo szkoda byłoby stanąć na drodze..

Trik - 27-02-2014, 18:45

Ja wymieniłem przy 60Kkm ponieważ pojawiło się delikatne pęknięcie w okolicy szwu. Nie wymieniano dodatkowych elementów. Na tym co teraz mam zrobiłem już 90Kkm. Nie ma totamto, trzeba systematycznie sprawdzać.
mjsystem - 27-02-2014, 19:32

gambler napisał/a:
Pasek nie jest drogi, więc może należałoby go wymienić, bo szkoda byłoby stanąć na drodze..

Pro forma wymień pasek. Będziesz spał spokojnie, choć ja osobiście nie widzę powodu. :wink:

Riva - 08-04-2014, 14:26
Temat postu: [CY3A 1.8] Elementy napinające pasek klinowy w Lancer 1,8
Witam wszystkich.
Po roku użytkowania Lancera 1,8 Sportback i zrobieniu ponad 15 tys. km dziwny piszczący
dźwięk powrócił.
Nie jestem pewien co może generować typowy dźwięk piszczącego paska.
W ubiegłym roku zmagałem się z nim przez dwa miesiące aż wymieniłem pasek klinowy
i wszystko było OK . Aż do dzisiaj.
Zastanawiam się czy winnym mogą być same rolki napinające - prowadzące czy może
sprzęgło alternatora.
Czy ktos z forumowiczów przerabiał taki problem.
Gdzie i jakie dobre zamienniki napędu paska można zakupić do lancera.

mjsystem - 08-04-2014, 15:15

Riva, nie zakładaj tematów, które od dawna są poruszane. Kontynuuj istniejące. Następnym razem posty dublowane trafią do kosza.
Riva - 08-04-2014, 21:10

Żaden problem a więc gdzie są te posty o problemach z paskami.
Pozdrawiam.

wrobel_19 - 04-05-2014, 19:00
Temat postu: Lancer Sportback 1.8 D-ID INTENSE rozrzad i inne.
Witam,

miesiac temu zostalem posiadaczem Lancera Sportback z 2010 roku z silnikiem 1.8 D-ID INTENSE 150 km, przebieg 98 tys. Mam takie pytanko czy w tej wersji znajduje sie pasek czy lancuch rozrzadu? szukam po forach i nie moge znalesc.
Jeszcze jedno pytanko po lewej stronie silniki znajduja sie dwa paski jeden wenzszy drugi szerszy. Szerszy to klinowy tak? nie jestem specem w te kloci wiec pytam.
Przy tym wezszym na gorze jest rolka i w tych okolicach dziwnie klekocze, buczy nie wiem jak to opisac szczegolnie jak odpuszczam sprzeglo.
Jak ktos ma jakis pomoc bede wdzieczny.
Pozdrawiam

cwaniak - 04-05-2014, 19:19

wrobel_19, w di-d pasek masz, łańcuch występuje w benzynie
Bizi78 - 04-05-2014, 20:14

cwaniak, czy aby na pewno:
http://www.mitsubishi-mot...D230%26page%3D2