To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę kupić Galanta! - [EAx 97-04] Kupno i cena zdrowego galanta VIII

szaflarzanin - 05-03-2014, 19:51
Temat postu: [EAx 97-04] Kupno i cena zdrowego galanta VIII
Jako że do tej pory kompletnie nie miałem styczności z galantem a bardzo mi się spodobał postanowiłem zarejestrować się i zamieścić temat
Wiadomo że każdy samochód ma swoje wady
Jakie są wady na które warto zwracać uwagę prze zakupie galanta?

Wiem że mechanicznie musi być cacy bo części kosztują ale jest jakiś sposób na dobrą diagnoze samego serducha?
Pozatym napewno oględziny podwozia i nadwozia, zapewne szczególnie nadkola

Ile +/- trzebabyłoby zapłacić za galanta w pełni zdrowego mechanicznie, z nie zgnitym podwoziem? reszta (wizualnie i wnetrze) może byc do poprawek bo lubię majsterkować:)

najbardziej interesuje mnie wersja silnika 2.5 24V 163KM, naczytałem się że gdi to zło;p

robertdg - 05-03-2014, 20:16

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=38803

http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=805759

Tomek - 05-03-2014, 20:18

szaflarzanin napisał/a:

Wiem że mechanicznie musi być cacy bo części kosztują ale jest jakiś sposób na dobrą diagnoze samego serducha?

części kosztują, ale są dość tanie

szaflarzanin napisał/a:

Ile +/- trzebabyłoby zapłacić za galanta w pełni zdrowego mechanicznie, z nie zgnitym podwoziem?

ze 25 tyś trzeba mieć

pozostałe odpowiedzi znajdziesz na forum

szaflarzanin - 05-03-2014, 20:37

dzięki chlopaki za pomoc
czyli te galanty po 8k zl są raczej uja warte? w kazdym razie trzebaby wpakowac troszke, co?

Tomek - 05-03-2014, 20:42

szaflarzanin napisał/a:

czyli te galanty po 8k zl są raczej uja warte?

niekoniecznie

sam za swoje kombi dałem 8k z hakiem, no prawie 9k
ale w tym momencie jest już "wart" 16k, może więcej

tak ze 20-22k trzeba mieć na b. ładną sztukę z LPG

szaflarzanin napisał/a:
w kazdym razie trzebaby wpakowac troszke, co?

to praktycznie pewne

bialyjayz - 06-03-2014, 00:30

tomek84 napisał/a:

to ja natrafiłem na promocję :) bo mam ładnego i dobrego :P

Tomek - 06-03-2014, 07:49

bialyjayz napisał/a:
tomek84 napisał/a:

to ja natrafiłem na promocję :) bo mam ładnego i dobrego :P

Ty mnie już nie denerwuj :axe:

poza tym, jak doliczysz parę tematów, jak opony, nowy rozrząd, świece, itp
pare rzeczy, które wypadałoby misiowi dać na wiosnę, to się zrobi kwota, o której pisałem powyżej

bialyjayz - 06-03-2014, 12:44

no i dzik :P ok 2k :)
to było jak mówisz :)

Bartekkita - 06-03-2014, 23:26

tomek84 napisał/a:
szaflarzanin napisał/a:

czyli te galanty po 8k zl są raczej uja warte?

niekoniecznie

sam za swoje kombi dałem 8k z hakiem, no prawie 9k
ale w tym momencie jest już "wart" 16k, może więcej

szaflarzanin napisał/a:
w kazdym razie trzebaby wpakowac troszke, co?

to praktycznie pewne

Potwierdzam.

Tutaj masz obszerny wątek: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84834

radek8622 - 08-03-2014, 12:12

cena nie ma wiele do gadania bo i znajdzie się taki co wystawi za 20 koła a będzie trup. Wiadomo ideału nie znajdziesz ja za swojego dałem 8300 tylko że z przed liftu ogólnie zadbane auto jak na ten rocznik.Wszystko w oryginale ,Silnik 2,5v6 bez gazu nawet go nie gazuje bo spalanie naprawdę przyzwoite.Nie sugeruj się ceną tylko.Mam do wymiany uszczelki pokrywy zaworów ale to standard reszta cacy.Będę jeszcze chciał po wakacjach pełną konserwę zrobić.Auto spisuje się znakomicie a wiem że za tą cenę trafiła mi się perełka bo nawet nasz kolega mechanik z forum po oględzinach stwierdził że bardzo zadbany.Tylko tak dalej utrzymać go.
fj_mike - 09-03-2014, 20:27

W mojego srebrnego wpakowałem więcej niż kwota za jaką go kupiłem. Ale wymagania też miałem wyższe i miało być niemal idealnie. Kwota na pakiet startowy jest zależna od wielu czynników ;)
herkules - 10-03-2014, 17:15

Są różne szkoły. Ja za swojego dałem 10 tysi. Montaż LPG, koła zimowe, kompleksowy serwis- dodatkowo 15 tysi i zaczynam wychodzić na prostą. Jak pisali wcześniej lepsze sztuki są za ponad 20 tys.i i też do końca nie wiadomo co w nich może siedzieć. Ja wyszedłem z założenia- kupiłem taniej i go robię. Czy słusznie to się okaże.
McCoy - 10-03-2014, 20:20

jak silnik zjechany(wymiany oleju co 50tys. km.) rdza wszedzie i ktos go katowal to nigdy juz go nie zrobisz tak,jak by ktos o niego naprawde dbal.za 10 tysi to mozna sobie poszukac reno clio albo fiata punto.
radek8622 - 13-03-2014, 08:54

McCoy napisał/a:
jak silnik zjechany(wymiany oleju co 50tys. km.) rdza wszedzie i ktos go katowal to nigdy juz go nie zrobisz tak,jak by ktos o niego naprawde dbal.za 10 tysi to mozna sobie poszukac reno clio albo fiata punto.

nie zgodzę się z tym.Ja za mniejszą kwotę kupiłem zadbany egzemplarz.Tylko że z przed liftu.To fakt aby zadbać później o galanta trzeba trochę zrobić.Choćby konserwację.Po prostu trzeba mieć trochę szczęścia aby dobrze trafić i nie kupować na szybko bo ja na swojego polowałem ok 4 miesięcy i nie kupiłem go z żadnego ogłoszenia w internecie.

Marcino - 13-03-2014, 09:57

herkules napisał/a:
Są różne szkoły. Ja za swojego dałem 10 tysi. Montaż LPG, koła zimowe, kompleksowy serwis- dodatkowo 15 tysi i zaczynam wychodzić na prostą

Za 25 tyś wolałbym mieć co innego niż galant.... ale ja już go ma długo.. hehe chyba za długo:)