Galant - Ogólne - Wciśnięte sprzęgło na postoju..
bialyjayz - 09-03-2014, 16:39 Temat postu: Wciśnięte sprzęgło na postoju.. Mam zwyczaj, że gdy stoję na czerwonym świetle, zawsze mam wbity bieg i trzymam auto na hamulcu i sprzęgle. Jestem przygotowany zawsze na start aby jak najwięcej aut przejechało.
Teraz pytanie, czy trzymanie auta zbyt długo ze wciśniętym sprzegłem nie zużywa go jakoś drastycznie? Sprzęgło oczywiście jest dociśnięte do podłogi by nic nie skrzeczało. Pozdrawiam i liczę na podpowiedzi i Wasze opinie.
milo - 09-03-2014, 17:11
bialyjayz napisał/a: | czy trzymanie auta zbyt długo ze wciśniętym sprzegłem nie zużywa go jakoś drastycznie? |
Najszybciej i najbardziej zużywa się łożysko oporowe , nie powinno tak się robić
Marcino - 09-03-2014, 19:52
milo napisał/a: | Najszybciej i najbardziej zużywa się łożysko oporowe , nie powinno tak się robić |
Dokładnie jak wyżej, nigdy tak nie trzymam, po co obciążać nogę..:)
Automat muszisz sobie sprawić..:)
robertdg - 09-03-2014, 21:46
Marcino napisał/a: | milo napisał/a: | Najszybciej i najbardziej zużywa się łożysko oporowe , nie powinno tak się robić |
Dokładnie jak wyżej, nigdy tak nie trzymam, po co obciążać nogę..:)
Automat muszisz sobie sprawić..:) | Tarcza sprzęgła tez dostaje po tyłku, skrzynia biegów, wał korbowy, sprzęgła używac tylko wtedy kiedy to nieczne.
bialyjayz - 09-03-2014, 22:21
od dzisiaj będe zwracał na to uwagę Dzieki Wielkie Panowie
bbandi - 12-03-2014, 13:13
Zgadzam się że ta praktyka jest błędna, kiedyś na podkarpaciu był wypadek na przejeździe kolejowym (niestrzeżonym) zmarły dwie osoby (starsi ludzie) prawdopodobnie kierowca trzymał nogę na sprzęgle przed przejazdem i ... puścił, widoczność na tym przejeździe była bardzo dobra (łąki na prawo i lewo), nie chce straszyć ale tak nie powinno się robić. Nawet słyszałem że kogos tak na nauce jazdy uczyli .
|
|
|