To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - [CSx Ogólne] Ochrona maski

Tomekcm - 10-03-2014, 20:59
Temat postu: [CSx Ogólne] Ochrona maski
Witam

Nadchodząca wiosna zainspirowała mnie do poszukiwań "czegoś" co mogłoby uchronić moją maskę od odprysków i uszkodzeń. Niestety po tegorocznej zimie mam małe odpryski/ubytki lakieru na masce. W USA bardzo rozpowszechnione są tak zwane Front-end bra pokrowce zakładane na część maski. Ale z tego co się zorientowałem nie nadaję się to na zimę, więc jak dla mnie zbędny bajer no chyba że użytkujemy auto w ciepłej Florydzie i ma nas to chronić od goorącego piasku :lol: .

Za naszą wschodnią granicą są bardzo rozpowszechnione takie osłony które nazywają "deflektor kapota" lub "muchobojka" (дефлектор капота, мухобойка) tu jest to zobrazowane http://www.deflektor.ru/.

Jak myślicie Panowie czy takie coś ma sens? Może ktoś zna osobę która coś takiego/podobnego użytkuję

Ciekawe czy nie będzie się tam gromadzić wilgoć co za tym idzie rdza.

Tu galeria:
https://www.google.pl/sea...iw=1024&bih=647

arti32 - 12-03-2014, 12:58

Witaj
Jak dla mnie to zbędny bajer... samochód powinien być jak najbardziej orginalny, najwyżej po paru latach maskę odmaluję.
Pozdrawiam

mjsystem - 12-03-2014, 13:55

Sam sobie odpowiedziałeś :wink:
Tomekcm napisał/a:
zbędny bajer no chyba że użytkujemy auto w ciepłej Florydzie i ma nas to chronić od goorącego piasku .

p_k - 12-03-2014, 19:45

Btw na Florydzie nie ma żadnego gorącego piasku, tylko upał oraz ogromna wilgotność od bagien. :-)
Tomekcm - 13-03-2014, 21:23

Chodziło mi o BRA czyli ten "pokrowiec" na maskę- to na pewno nie na Polski klimat. A pytałem bardziej o te "wynalazki" zza wschodniej granicy. Naprawdę mnóstwo aut z tymi osłonami tam jeździ. Więc może jednak coś w tym jest. Zgadzam się że najprościej polakierować maskę, tylko że przy moim kolorze auta jakiekolwiek poprawki lub malowanie całej maski będą bardzo widoczne...
mjsystem - 14-03-2014, 07:18

Tomekcm napisał/a:
Naprawdę mnóstwo aut z tymi osłonami tam jeździ

Inna moda? W Rosji wszystko jest inne.
U nas się wiesza choinki wunderbaum :mrgreen:
Tomekcm napisał/a:
tylko że przy moim kolorze auta jakiekolwiek poprawki lub malowanie całej maski będą bardzo widoczne...

Pędzlem chcesz malować? Jakoś nikt nie maluje maski z powodu kilku odprysków a mamy je wszyscy. Lepiej już jakąś osłonę krzemową lub inny specyfik.
No ale masz prawo do robienia z własnym autem cokolwiek chcesz.

Misiek :) - 15-03-2014, 22:01

Ja u siebie nakleiłem folię na maskę. Może być przezroczysta folia ochronna. Trzeba pamiętać, żeby od spodu z przodu (nad grilem) dochodziła do uszczelki.
Tomekcm - 18-03-2014, 19:26

mjsystem
Cytat:
Pędzlem chcesz malować? Jakoś nikt nie maluje maski z powodu kilku odprysków a mamy je wszyscy. Lepiej już jakąś osłonę krzemową lub inny specyfik.

Chyba nie jest żadną tajemnicą że na kolorze srebrny metalik jakiekolwiek poprawki są bardzo widoczne, więc nie wiem skąd koledze do głowy przyszedł pędzel :shock:

Też się zastanawiałem nad ochronna folią i to będzie najlepszy pomysł.