To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Kilka pytań

Podmuch - 10-03-2014, 23:07
Temat postu: Kilka pytań
Witajcie. Mianowicie dziś wracałem moja carisma 1.6 97r i postanowiłem sprawdzić jak tam klima . Bo ciepło dość było słońce przez szybę biło . Ogólnie włączyłem klime i było ok. Do czasu skrzyżowania. Auto traciło obroty. Totalnie praktycznie do zera. O mało nie gasla. Tak ni z tad ...odpiąlem aku. Fakt obrotów jeszcze nie trzyma takich idealnych. Tematy na temat nauki obrotów czytałem. Dodam że oddziwo kiedyś mi to pomogło choć niektórzy twierdzą że w sohc tego się nie robi bo nie ma znaczenia. Mi to bynajmniej kiedyś pomogło. Ale mniejsza. Z tymi obrotami itp będę szukać problemu. Ale czemu po resecie tzn odpieciu aku auto tak fajnie jeździ aż do czasu i robi się lekki muł. Czy da się to jakoś wyjaśnić ? Bo naprawdę gdyby ona tak zawsze przyspieszala to bym nigdy tego auta nie sprzedał. Jak nie 90 mechanicznych :-P przyspiesza super czego ostatnio za bardzo nie odczuwałem. Gdyby ktoś mógł mi to jakoś wytłumaczyć ? A też się zastanawiam o te obroty. Może by przepustnice wyczyścić? Miał ktoś tak wogóle czy tylko jakieś tak moje odczucie czy co. Ale wydaje mi się pozytywna poprawa po tym odpieciu aku. Proszę o odpowiedź. :-)
eve1988 - 11-03-2014, 07:26

Na właczonej klimie czesto zdarza sie ze auto troche slabnie. a przepustnice mozesz wyczyscic, mi pomoglo przy podobnych objawach jak u ciebie a i jaki fajny efekt byl przy szybszym wkrecaniu sie na obroty :) tylko po czyszczeni zresetuj kompa zeby nauczyc auto jezdzic z czysta przepustnica.
a lpg masz?

Podmuch - 11-03-2014, 13:56

Lpg nie mam i nie chce . Że słabnie to wiem , ale że aż wtedy obroty bliskie zgaśnięciu żeby były ? W tamte wakacje trasa 200km na klimie i takich cyrków nie było z obrotami . Dziś po resecie 120km przejechałem i jest ok do czasu aż włączę klimę . No nic przy okazji zrobię to czyszczenie przepustnicy i może się co poprawi :)
radek8622 - 11-03-2014, 19:20

a sprężarka klimy Ci się nie zaciera czasem hmm???
Podmuch - 12-03-2014, 17:01

A to ciekawa myśl :) Tylko jak to poznać ? :roll:
radek8622 - 13-03-2014, 08:45

po prostu bardzo obciąża silnik i właśnie takie rzeczy typu duży spadek mocy,problem z obrotami może też wystąpić.Jeżeli ten problem występuje tylko przy włączonej klimie to bym obstawiał to.
Podmuch - 13-03-2014, 17:17

A rady jakies? To co teraz czekac bedzie mnie wymiana sprezarki?