To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Zapiski dotyczące napraw, wymian, obsługi - jak to robicie?

mohinder - 14-03-2014, 15:37
Temat postu: Zapiski dotyczące napraw, wymian, obsługi - jak to robicie?
Witam. Od początku jak kupiłem Galanta zapisuje sobie wszystkie czynności przy nim wykonane w arkuszu excela. Zrobiłem sobie pasujący mi arkusz i uzupełniam go. Chiałem zapytać jak Wy robicie podobne notatki? Może ktos mi coś podpowie? A może ktoś zechce skorzystać z mojego arkusza?
Pozdrawiam

Chciałem dodać tutaj pliczek z arkuszem ale nie wiem jak :(

Tomek - 14-03-2014, 15:40

mohinder napisał/a:
Chiałem zapytać jak Wy robicie podobne notatki? Może ktos mi coś podpowie?

ja wszystkie auta mam w motostacie, od kiedy kupiłem pierwsze Mitsu

abdul - 14-03-2014, 20:22

ja tak samo jak kolega tomek84, wszystko zapisuje w motostacie. Polecam stronke :)
Marcino - 14-03-2014, 20:35

ja główne rzeczy na spritmonitor.de, paliwa mi się nie chce i pierdółek
Tomii - 15-03-2014, 11:11

Ja piszę wszystko w excelu, robociznę/części, przebieg, data, koszt, oczywiście koszty się sumują w odpowiedniej rubryce.
mohinder - 15-03-2014, 14:16

No właśnie ja podobnie ale bez kosztów ale w sumie to teraz żałuję. Do spalania mam osobny arkusz zrobiony z podziałem na LPG i PB i oczywiście wykresy :) a dodadtkowo porównuje spalania z wyliczeń po zatankowaniu i wskazań UKP. Widać, że są róznice ale naprawde pomijalne.
Bartekkita - 15-03-2014, 21:36

Ja wszystkie ważniejsze wymiany/naprawy piszę w ori książce serwisowej i w temacie o moim Miśku :) Jeżeli chodzi o paliwo to po tankowaniu dopisuję do fakturki przejechane km. Statystyk nie prowadzę-nie widzę sensu.
gocek_wawa - 05-06-2014, 01:01

Witam:-)
Do zapisywania kosztów tankowania, napraw, przeglądów, opłat mogę polecić aplikacje na androida nazywa się "my cars"
Wszystko przejrzyste z wykresami, używam już w trzecim aucie.
Program sam wylicza spalanie, ile kosztuje nas 1 km jazdy włącznie z opłatami paliwem i serwisami.
Szczerze polecam. Program jest free:-)

bialyjayz - 05-06-2014, 01:39

ja mam dla przykładu notesik z tankowaniami w aucie i przy każdym tankowaniu go uzupełniam :) a na motostacie już wszystko wbijam prócz kosmetyków i mycia :)
Paso - 18-06-2014, 07:52

ja do gala mam książkę serwisową z profi-auto i dodatkowo plik excela, w civicu mam tylko plik excela, natomiast spalanie na motostacie lub excelu.
tresorex - 18-06-2014, 09:07

Ja zapisuje na autocentrum.pl już drugie mitsu. Opcje podobne jak na motostacie, Można wpisać wszystkie koszty, przychody (np wypłaty odszkodowań, kilometrówki itp), koszty na rok, na 5000km, przypomnienia dot. przeglądów, serwisu, ubezpieczenia, wymian płynów itp. Pokazuje spalanie w mieście, na trasie, na zimówkach, na letnich, zależne od stylu jazdy, pokazuje koszty na 1km, na miesiąc itd. Można też wpisać punkty karne i poinformuje kiedy się kasują :)
Tomek - 18-06-2014, 15:59

tresorex napisał/a:
Można też wpisać punkty karne i poinformuje kiedy się kasują :)

to jest dobre, motostat tego nie ma

tresorex napisał/a:
przychody (np wypłaty odszkodowań, kilometrówki itp)

tego też motostat nie ma, a przydałoby się
obecnych aut już nie przeniosę, ale z nowymi pomyślę

tresorex - 18-06-2014, 17:26

Na AC można też zgłaszać swoje spostrzeżenia, napisać co nam brakuje a co zmienić. Kiedyś napisałem żeby wprowadzili opony całosezonowe i po kilku dniach już była ta opcja :)