To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Mandaty z fotoradarów nieważne

JonathanSarkos - 15-03-2014, 08:13
Temat postu: Mandaty z fotoradarów nieważne
Niedawnym wyrokiem TK ustalił ostatecznie, że wszystkie mandaty wstawione do tej pory przez SM z fotoradarów są nieważne i SM nie ma prawa wystawiać takich mandatów. Jesli go dostałes, lub ktos z Twojej rodziny, lub znajomych, możesz skutecznie starać sie o zwrot tych pieniędzy. Więcej w artykule poniżej. Na tym samym portalu znajdziecie więcej artykułów na ten temat. Jesli możecie udostepnijcie to na innych forach.

3obieg.pl/jak-tvn-pokrywal-trybunal-konstytucyjny

[ Dodano: 15-03-2014, 08:14 ]
http://3obieg.pl/trybunal...zostac-zwrocone

mjsystem - 15-03-2014, 08:43

Ja bym jeszcze szampana nie otwierał. Poczekajmy, co powiedzą wkrótce media. Bo przecież to afera by była na sto fajerek. A już na pewno rząd coś wymyśli, aby samorządy nie musiały oddawać grosza.
Poza tym coś kilka dni temu słyszałem w TV, że sąd uchylił możliwość uchylania się od obowiązku wskazania kierującego w dniu wykroczenia :roll:

Luk - 15-03-2014, 13:17

Cytat:
sąd uchylił możliwość uchylania się od obowiązku wskazania kierującego w dniu wykroczenia

Owszem, ale straż miejska nie ma prawa skierować sprawy do sądu za "niewskazanie" (nie może być oskarżycielem).
Ciekawi mnie taka sytuacja: odmawiam wskazania, SM przysyła mi mandat za niewskazanie, a ja im odpisuję, że nie przyjmuję mandatu (mam prawo nie przyjąć, jak każdy inny mandat). I co dalej? Nie mogą skierować sprawy do sądu...
Najprawdopodobniej będę testował tę drogę niedługo :wink:

mjsystem - 15-03-2014, 14:15

Luk napisał/a:
Nie mogą skierować sprawy do sądu...

No właśnie do tej pory kierowali do sądu grodzkiego. :roll:

JonathanSarkos - 15-03-2014, 18:16

Tomasz Parol napisał przed chwilą tak:

"Sprawdziłem: UNIEWAŻNIĆ MOŻNA (odzyskać pieniądze itd) WSZYSTKIE WYSTAWIONE DO DNIA DZISIEJSZEGO MANDATY i WYROKI MANDATOWE, BEZ TERMINU PRZEDAWNIENIA, JEŚLI NAŁOŻONE ZOSTAŁY W WYNIKU NADESŁANIA TZW “WEZWANIA ALTERNATYWNEGO”. Tak jest w postępowaniu karnym i wykroczeniowym. Ponadto ustaliłem po konsultacjach z konstytucjonalistami i karnistami (w tym z sędziami), że opublikowana na oficjalnej stronie TK TEZA wyroku, ogłoszona publicznie, jest wiążąca, a uzasadnienie wyroku musi ją potwierdzać. Ponadto nie spotkałem osobiście prawnika, który miałby inne zdanie niż ja. Sytuacja jest bowiem banalnie prosta i nie wymaga żadnej dodatkowej wykładni.
Gadanie natomiast przez róznych propagandzistów telewizyjnych, że zapłaconych mandatów nie trzeba zwracać bo co z tego, że wezwanie bezprawne jeśli sprawca sie przyznał ma tyle sensu ile twierdzenie, że jeśli się człowiek przyznał w wyniku tortur to też jest wszystko ok. Tortury i wezwania alternatywne z punktu widzenia prawa są tak samo bezprawne.
Polub, czytaj www.3obieg.pl i przekaż dalej"