To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - Skrzynia biegów

Anonymous - 29-01-2007, 15:25
Temat postu: Skrzynia biegów
Witam wszystkich.
Mam problem z moim miśkiem,a mianowicie do wymiany jest
skrzynia biegów.Jest to colt 1.5 12v,z 90 roku.
Mam na oku drugą ale z 91r,8v.
Prrosze o pomoc,bo nie wiem czy bedzie pasowac.
Z góry dziekuje za odpowiedz.

Krzyzak - 29-01-2007, 18:24

Będzie - to są te same skrzynie.
Jak juz zdejmiesz starą skrzynkę, to mam ogromną prośbę - wyjmiesz łożyska i przyślesz do mnie? Chce wymienić u siebie łożyska i musze mieć na wzór - inaczej Colt będzie niejeżdżący przez czas poszukiwań. Ew. może być cała stara skrzynia - jeśli tak ma jechać na złom.

Anonymous - 29-01-2007, 18:27

Czy w skrzyniach wymienia sie synchronizatory (zgrzyta przy wkladaniu trojki) i ile to moze kosztowac czy szukac nowej skrzynki?
Krzyzak - 29-01-2007, 18:53

wymienia sie, ale synchro rzadko pada - predzej wlasnie cos z lozyskami lub nawet z zespolem sprzegla
Anonymous - 29-01-2007, 19:33

To takie zgrzytniecie typowe jak przy wkladaniu biegu niesynchronizowanego (jedynka, wsteczny), ze sprzeglem wydaje mi sie ze wszystko ok. Wiec szukac nowej skrzynki czy mozna taniej powalczyc z ta?
Krzyzak - 29-01-2007, 19:50

wsteczny nie jest synchronizowany (tzn. w nowych autach sie zdarza - np. nowe Mondeo)
z 1 - ka masz problem? wkladaj przez 2-ke, ale masz auto w ktorym padaja lozyska - glownie walka sprzeglowego - wiem, bo mam to samo

Anonymous - 29-01-2007, 19:55

Nie ma problemu z jedynka i wstecznym, tylko tlumacze ze trojka wchodzi jak biegi bez synchronizacji, dlatego pomyslalem ze to wina synchonizatorow. Myslisz ze to przez to lozysko walka sprz.?
Krzyzak - 29-01-2007, 20:09

bez rozebrania skrzyni nie dojdziesz - padaja rozne lozyska, synchro tez moze, ew. inne rzeczy, ktore trudno tu wymienic; sprzeglo tez sie zuzywa, jego hydraulika tez - pompka, wysprzeglik, plyn sie starzeje...
Anonymous - 29-01-2007, 20:13

Nie ma co wrozyc ;)
Myslalem ze to jakies typowe, bo nie moge zostac bez samochodu, ale widocznie bede musial pare dni.

Anonymous - 30-01-2007, 11:03

Niestety skrzynia ,która kupilem jest w gorszym stanie
niz stara :? Okazalo sie ze łozysko na jednym z walkow ma luz
ok.4mm :!: Kupilem nowe za 160zl.
Krzyzak musisz na 100% wymienic lozysko o nr
DG256318.Reszta powinna byc ok,ale zamieszcze
wkrótce pozostale nr łozysk.
Dam znac jak wszystko bedzie zlozone do" kupy"

Krzyzak - 30-01-2007, 13:08

DAWID - ja wiem, ktore lozysko mam spaprane, tylko problem w tym, ze takie lozyska kosztuja ok. 100-200 zl w ASO za sztuke, w wiem tez, ze wszystkie procz jednego mozna dostac jako zamienniki po 15 zl za sztuke i chce je miec dobrane zanim rozloze skrzynke - dlatego jesli mozesz, to wyslij mi cale zepsute lozyska na wzor - po numerze katalogowym ich nie znajde (taki numer w kazdej chwili moge miec)
A czy to jest wlasnie lozysko przednie (przy sprzegle) na walku sprzeglowym? Napisz od kogo kupowales skrzynke - bedzie wiadomo, gdzie nie kupowac czesci.