Chcę Kupić Grandisa - Jakieś spostrzeżenia?
Lencu - 24-03-2014, 12:25 Temat postu: Jakieś spostrzeżenia? http://www.marktplaats.nl...previousPage=lr
I jedno jeszcze pytanie: Czy w takim przypadku jak tutaj, że bym kupował z NL i rejestrował w DE to jak wygląda sprawa akcyzy?
gołąb - 24-03-2014, 14:47
Ze zdjęć ciężko wywróżyć ... Cena dość wysoka, jak za ten rocznik, ale niby km mało... Niestety po kanciastym radiu widać, że to przedlift..
Lencu - 24-03-2014, 14:59
aha to z tym centralnym pokrętłem to jest polift, zgadza się? To od jakiego rocznika jest polift? Tak oglądam te egzemplarze z LPG i kurcze za diabła nie wiem gdzie oni te butle mają. Pod spodem nic nie wystaje a za siedzeniami też jest równa podłoga. Na mobile.de tak sobie zacząłem przeglądać i mnie naszło te pytanie co z tymi butlami.
[ Dodano: 24-03-2014, 15:31 ]
http://www.autoscout24.pl...0000&asrc=st|fs
ceny oscylują wokół tej dychy €
gołąb - 24-03-2014, 15:42
Tak, te z obłymi kształtami radia to po Lifcie w 2008r. Co do gazu to nie wiem... Mój najwięszy dylemat jest właśnie z butlą- oszpecić wygląd na zewnątrz, czy funkcjonalność w środku
magicadm - 24-03-2014, 17:51
Nie ma nawiewów z tyłu - latem będzie słaaabo.
No i ten przebieg. 10 tys km na rok? Poprzedni właściciel musiał go nienawidzić skoro tak mało jeździł
Lencu - 24-03-2014, 18:00
magicadm napisał/a: | Nie ma nawiewów z tyłu - latem będzie słaaabo.
No i ten przebieg. 10 tys km na rok? Poprzedni właściciel musiał go nienawidzić skoro tak mało jeździł |
te nawiewy miały, które wersje? No właśnie z tymi ofertami tak jest. We wszystkie wątpię. Na alledrogo/otosroto to jak sprawdzam opinie o danym sprzedawcy to same negatywy. Nie wiem czy w PL znajdę jakiś ciekawy model.
Ale z drugiej strony jest wytłumaczenie niższych przebiegów gdyż zazwyczaj tego typu auto jest drugim bądź trzecim autem w rodzinie i się nie jeździ tym tak dużo. Tak jak w moim przypadku będzie. Lancer będzie tłukł kilometry do jazd do pracy i po mieście a Grandek będzie na wypady rodzinne. I zakładam, może mylnie i naiwnie, że tak samo były traktowane oferowane Grandisy. Wolałbym by 40k było górną granicą wraz z ewentualną instalacją LPG a w internecie ceny koło 10k € oscylują...
magicadm - 24-03-2014, 21:38
Lencu napisał/a: | te nawiewy miały, które wersje? |
Musisz postudiować katalogi.
Lencu napisał/a: | Nie wiem czy w PL znajdę jakiś ciekawy model |
Ja długo szukałem, rzadko są, ale droższe i lepiej wyposażone.
Lencu napisał/a: | zazwyczaj tego typu auto jest drugim bądź trzecim autem w rodzinie i się nie jeździ tym tak duż |
Grandis to połykacz szos - idealny na długie trasy, więc nikt normalny nie używa go w niedzielę
PS
Nigdy bym nie kupił auta za granicą - biorę tylko to co mam blisko domu i mogę sensownie zweryfikować. Reszta to proszenie się o kłopoty....
skull - 24-03-2014, 22:06
ale musicie przyznać,że lipą wieje 2007r ekran z navi i niżej panel z klimą starodawną automatyczną tutaj nie popisali się z Mitsubishi do tego drażni mnie słabe podświetlenie wnętrza pojazdu trzeba przycisków w nocy szukać po omacku W tym pierwszym ogłoszeniu nie widać bagażnika w środku.Jeśli chodzi o opłaty gadałem kiedyś z Niemcem,że kupując auto w jakimkolwiek kraju w UNI w Niemczech robi TUV rejestruje ubezpiecza i jeździ.
Lencu - 24-03-2014, 22:14
czyli co, w Polsce jest taka akcyza a Niemcy tego nie mają? nie sądzę. Byłoby to dziwne dla mnie ale szczerze mówiąc pojęcia bladego nie mam w tej materii mimo iż mieszkam w DE. Co do sterowania klimą to wg mnie jest to proste, skuteczne i łatwe w obsłudze bo mam to samo w Lancerze i u siebie mam podświetlenie wystarczające.
[ Dodano: 24-03-2014, 22:15 ]
a propos Navi to są do tego jakieś sensowne aktualizacje żeby faktycznie to urządzenie miało sens?
patrycjuszek - 24-03-2014, 22:50
Aktualizacja ostatnia jest z 2010 roku i w ASO kosztuje 2000pln.
Lencu - 24-03-2014, 22:53
patrycjuszek napisał/a: | Aktualizacja ostatnia jest z 2010 roku i w ASO kosztuje 2000pln. |
Toż to cudowna wiadomość. A jak Wy aktualizujecie w swoich te nawigacje?
skull - 24-03-2014, 23:30
Lencu napisał/a: | czyli co, w Polsce jest taka akcyza a Niemcy tego nie mają? nie sądzę |
przecież Polska pobiera akcyzę nie legalnie to żadna nowość przecież żyjemy w złodziejskim kraju ja mam swojego grandka zarejestrowanego na Litwie nie płaciłem żadnych akcyz nawet tłumaczenia dokumentów nie musiałem robić,wszystko razem z ubezpieczeniem auta na rok i przegląd na 2 lata kosztowało troszkę ponad 800zł,w Polsce zapłaciłbym około 6000zł
Hubeeert - 25-03-2014, 00:00
Jak znajdę to wrzucę fotkę zaworu z silnika 2.4 MIVEC po zagazowaniu. MMC WYKLUCZAŁO możliwość założenia instalacji LPG do tego silnika.
Lencu - 25-03-2014, 00:14
https://www.youtube.com/watch?v=DIADx8rUiTg a cóż to za wersja? fajnie ma nadkola przetłoczone, grill też ciekawy, no i w środku się trochę różni konsola środkowa...
Swoją drogą skoro ta nawigacja jest droga w eksploatacji (bo nie oszukujmy się, żeby navi miało sens to przynajmniej raz w roku trzeba ją update'ować) to może lepiej wstawić w to miejsce jakieś konkretne, porządne urządzenie na 2DIN z możliwością aktualizowania za rozsądne pieniądze.
[ Dodano: 25-03-2014, 00:51 ]
to chyba dla kangurów tą wersję robili z tego co google podpowiada.
skull - 25-03-2014, 01:31
kurna kozak jest ten Grandek z filmiku kiedyś wpadłem na ten opis Grandisa,fajnie opracowany tekst GRANDIS OPIS
|
|
|