[04-13]Colt CZx - Misiek Colt 1.5 DID diesel
coolmadzia - 25-03-2014, 16:01 Temat postu: Misiek Colt 1.5 DID diesel Witam wszystkich bardzo prosze o pomoc .
Przy kazdym odpaleniu silnika szarpie nim , nie ma znaczenia czy jest zimny czy ciepły szarpnie przy odpaleniu a potem jest ok wszystko równo chodzi niepali oleju nie sa to poduszki ani skrzynia ani sprzęgło . TYle wiem bo auto dzisiaj odebrałem od mechanika. Prosze o szybka pomoc !!!!
Pozdrawiam coolmadzia
Hubeeert - 25-03-2014, 21:02
Wygląda jakby nie palił równo na wszystkich cylindrach.
Podjedź do ASO niech podepną MUTa (komputer serwisowy) i zdiagnozują usterkę.
coolmadzia - 26-03-2014, 15:56
Hej ,
No i byłam dzisiaj z miskiem na komputerze i tak powiedzieli :
że niby cisnienie oleju jest duze i cos z którymś sterownikiem. ze w tych 2 punktach są błędy i je skasował , ale to problemu nie rozwiązało bo dalej jest szarpniecie przy odpaleniu mniejsze ciut ale jest aaa przeczyscili wtryski tez. Powiedział mechanik , że narazie mam jeżdzić a jak sie błąd jakis pojawi to podjechać to wtedy łatwiej bedzie wybadac co to... hmmm nie jestem jakos usatysfakcjonowana miałbyś może jeszcze jakiś pomysł jak wykapować co to może byc ?
pozdrawiam coolmadzia
Hubeeert - 26-03-2014, 17:44
Niestety to silnik Mercedesa. Dość wrażliwy na drobne wydawałoby się usterki.
Pojeździj, poobserwuj i podejdź tak jak mechanik sugerował za jakiś czas.
Jurek1 - 04-04-2014, 20:08
Witam
Colt ma niestety silnik 3-y tłokowy, jest wałek balansowy który ma wyrównoważyć brak jednego tłoka
jednak to nie pomaga. Jego kultura pracy w tym drgania , nie tylko podczas odpalania i wyłączania
są bardzo duże. Trzeba się do tego przyzwyczaić lub zmienić auto. Plusy to niskie zużycie paliwa,
przyspieszenie i bezawaryjność.
krzysiek200 - 07-05-2014, 22:34
Witam wszystkich
Od niedawna jestem posiadaczem colta 1,5 did 95km.Martwi mnie odpalanie silnika - mocne tąpniecie przy odpalaniu (szczególnie z rana) i gaszeniu silnika.
milo - 08-05-2014, 19:47
Poduszki sprawdz
Jurek1 - 10-05-2014, 13:23
Colt 1.5 DID już tak ma to silnik 3-y cylindrowy , i nie ma co się tym przejmować.
Oprócz tego ma same zalety:
- bezawaryjność /brak PDP-u, łańcuch, trwały osprzęt/ wystarczy spojrzeć na ceny części używanych gdzie np. pompę wc można kupić za 200 zł,
- niskie zużycie ON /średnio ok 4,3 l/
- super przyspieszenie /9,8 3-y drzwi/
- trwałe zawieszenie
- stabilny układ kierowniczy
- przestrzeń wewnątrz
- przesuwana tylna kanapa itd itp
mój ma 115 000 i żadnej usterki
tylko szkoda ze nie ma jego następcy, bo TO co aktualnie oferuje mitsubishi w zamian
czyli jakiś Colt - Space Star to nieporozumienie. I jeżeli M nie zmieni polityki modelowej firmy to w niedługiej przyszłości odejdzie do lamusa.
Więc cieszmy się ty co jeszcze pozostało a jest naprawdę dobre.
|
|
|