To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Omijanie procedury programowania pilota centralnego zamka

spidernet - 26-03-2014, 20:59
Temat postu: Omijanie procedury programowania pilota centralnego zamka
Niestety nie mogę sobie poradzić z zaprogramowaniem pilota (wersja po lifcie). Auto wogóle nie raguje tak jak pisze instrukcja. Niestety w moim przypadku możliwe jest takie zachowanie, gdyż wcześniej dałem do naprawy instalację elektryczną "specjaliście", który więcej nagrzebał niż przyniósł korzyści. Pomysł mam zatem taki aby, kupić centralkę i pilota oraz wymienić oba elementy.

Chciałbym tym samym zapytać was drodzy forumowicze:
1. czy centralka jest sparowana z pilotem fabrycznie, czy też inny element odpowiada za porozumiewanie się urządzeń (centralny zamek - pilot)?
2. gdzie znajduje się centralka w kabinie i czy dojście do tego elementu jest problematyczne?

Proszę o wskazówki w tym temacie.

plecho1 - 26-03-2014, 22:06

Najprawdopodobniej są dwa sterowniki, jeden od sterowania siłownikami z kluczyka (jest chyba w drzwiach kierowcy) i drugi od pilota. Aby podłączyć nową centralkę nie musisz odłączać starej od pilotów a jedynie wpiąć się pod dwa przewody sterujące (sterowanie masą) które idą od przełącznika od wkładki w drzwiach kierowcy do sterownika. Oczywiście trzeba jeszcze podłączyć zasilanie nowego sterownika i ewentualnie sygnalizację kierunkami. Jeśli nowy sterownik będzie miał funkcję kanału dodatkowego, to można dodatkowo zrobić otwieranie bagażnika osobnym przyciskiem na pilocie.
Tutaj powinno być opisane wszystko czego potrzebujesz http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=8722

spidernet - 26-03-2014, 22:18

Centralny zamek na klucz działa, więc pozostaje kwestia wymiany sterownika sparowanego z kluczykiem :roll:
plecho1 - 26-03-2014, 22:25

Dokładnie chodzi o wymianę sterownika od pilotów bo z kluczyka działa OK. Ale jak napisałem wyżej, oryginalnego od pilotów wcale nie trzeba odłączać ale jeśli bardzo się upierasz, to odłączenie także nie przyniesie żadnych negatywnych skutków.
robertdg - 26-03-2014, 22:50

spidernet napisał/a:
1. czy centralka jest sparowana z pilotem fabrycznie, czy też inny element odpowiada za porozumiewanie się urządzeń (centralny zamek - pilot)?
Jest pilot i odbiornik/sterownik, nic więcej poza kablami
spidernet napisał/a:
2. gdzie znajduje się centralka w kabinie i czy dojście do tego elementu jest problematyczne?
W konsoli środkowej po stronie pasażera
spidernet - 27-03-2014, 17:39

robertdg napisał/a:
spidernet napisał/a: 2. gdzie znajduje się centralka w kabinie i czy dojście do tego elementu jest problematyczne? W konsoli środkowej po stronie pasażera

Jak dostać się do elementu i co ewentualnie pisze na etykiecie/obudowie?

fj_mike - 27-03-2014, 18:01

spidernet napisał/a:
Jak dostać się do elementu i co ewentualnie pisze na etykiecie/obudowie?

Znajduje się w centralnej części konsoli ale bliżej pasażera.
Przedlift ma numer MR238022
Po lift ma numer MR438842

spidernet - 27-03-2014, 18:19

Czy konieczne jest zdejmowanie konsoli czy też wystarczy zdjąć panel na którym montowane jest radio?
fj_mike - 27-03-2014, 18:24

spidernet napisał/a:
Czy konieczne jest zdejmowanie konsoli czy też wystarczy zdjąć panel na którym montowane jest radio?

To chyba zależy od sprytu :P
Kombinuj :wink:

[ Dodano: 29-03-2014, 22:34 ]
Spróbowałem dzisiaj podmienić centralki. Niestety wtyczki do nich są inne :/

Trudno. Też miałem nadzieję, że ten patent zadziała.

arsiser - 02-04-2014, 10:02

Witam, czy jest jakaś opcja podmianycentralki z przed lift na tą po lifcie ?
będę wdzięczny za porady .

Łysy88 - 02-04-2014, 10:44

Najprostszy, kupić centralkę wraz z pilotami na allegro uniwersalna i podłączyć. Jak dobrze poczytasz na forum to 30 min roboty i masz dwa sprawne piloty :)
arsiser - 02-04-2014, 16:36

Nie o to spytałem ale ok powtórzę jeszcze raz swoje pytanie .
Mam auto z przed liftu i mam centralkę ale bez pilota.
Kupiłem centralkę po lifcie z pilotem, nie wiedziałem że są różne.
pytanie czy da się to jakoś podmienić ? starą na nową .

dziękuję

spidernet - 02-04-2014, 19:06

Najprościej kupić pilota i centralkę od oryginału (najlepiej fabrycznie sparowane) i masz lepszy efekt za podobną cenę...
arsiser - 02-04-2014, 20:06

dzięki że nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie , inne rady nie są mi potrzebne .
pozdrawiam

plecho1 - 02-04-2014, 20:13

Bo najprościej i pewnie najtaniej jest zamontować uniwersalną centralkę i pewnie tak większość robi. Tu praktycznie każdy odpowiada bazując na własnych najczęściej praktycznych doświadczeniach więc jeśli przeczyta to ktoś kto rozwiązał podobny problem, to pewnie się odezwie.