To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Ogólne - automat czy manual w Mivec'u

Lencu - 28-03-2014, 13:31
Temat postu: automat czy manual w Mivec'u
jak w temacie. Poruszam się w większości przypadków z 3 prędkościami:
100km/h z domu do pracy,
120km/h S2
140km/h Autostrady
Pytanie jakie obroty przy tych prędkościach ma Mivec z manualem a jakie z automatem?

Zastanawiam się bo często bywa, że automat przy wyższych prędkościach ma niższe obroty a co za tym idzie mniejsze spalanie. Oczywiście w mieście manual mniej będzie palił gdyż nie przeciągamy go tak jak automat.

Dziękuję za pomoc i udanego weekendu!

magicadm - 14-04-2014, 20:22

Lencu,
Nie pamiętam dokładnie jakie mam obroty ( kojarzę coś ok 3 tys przy 120km/h) itp, ale w przypadku Grandisa inna skrzynia niż automat to małe nieporozumienie :)

gołąb - 14-04-2014, 22:03

O przepraszam. Ja szukałem właśnie manuala . Dodam, że wszystkie auta jakie miałem przez ostatnie 8 lat były w automacie (nawet MM pajero i galant też :p ) doceniam wygodę, jednak uważam, że Grandis mivec ma na tyle mało mocy w stosunku do swojej sporej masy, że warto zastanowić się właśnie z tego względu. Przed kupnem sprawdziłem jak jeździ jedno i drugie i uważam, że jest przepaść w przyspieszeniu na korzyść manuala i w spalaniu podejżewam, że może być podobnie...
magicadm - 20-04-2014, 23:22

gołąb napisał/a:
uważam, że jest przepaść w przyspieszeniu (...)

to już tylko katalogi producentów wiedzą :)
coś chyba raptem ok 1 sekundy - nie warto się udręczać :)

Poza tym - to nie GTI :)

co do spalania....komfort kosztuje (ZTM taniej :D )

gołąb - 21-04-2014, 07:27

magicadm napisał/a:
gołąb napisał/a:
uważam, że jest przepaść w przyspieszeniu (...)

to już tylko katalogi producentów wiedzą :)
coś chyba raptem ok 1 sekundy - nie warto się udręczać :)

Poza tym - to nie GTI :)

co do spalania....komfort kosztuje (ZTM taniej :D )
katalogowo, to prawie 2 sekundy, a fizycznie przed kupnem jeździłem i jednymi i drugimi, dla tego wiem o tej przepaści. Mówisz, to nie Gti, ale powiem Ci że manual jak na taką kolumbrynę, z tak słabo wypadającym stosunkiem mocy do masy radzi sobie całkiem przyzwoicie .Napisałeś,że komfort kosztuje i tu się z Tobą zgadzam. Najważniejsze,że obydwie skrzynie są trwałe, a kto chce jaką, to kwestia gustu i potrzeb. Ja np. targam przyczepkę kempingową i dla tego chciałem, aby na kołach tej mocy było więcej, inaczej pewnie nie pogardził by automatem. Z resztą to mój (jak wcześniej pisałem) pierwszy manual od wielu, wielu lat.
macia - 22-06-2014, 16:57

magicadm, gołąb - czy możecie napisać mi spalanie u siebie, tryb 100% miasto i 100% trasa? Bo na motostat jest jeden grandek 2.4 i miasto wychodzi mu jakieś 15l, a to jakiś kosmos...
gołąb - 22-06-2014, 19:59

Myślę, że w "w bardzo głębokim mieście" spalanie spokojnie może oscylować w granicach 14-15 litrów . Ja jeżdżę (a raczej moja żona) krótkie odcinki, ale i po małych miejscowościach , to spalanie wychodzi mi 11-12 litrów. Jeśli dalsze trochę wyjazdy, ale też raczej małe miejscowości i trochę miasta (mówię o mojej np 30km podróży do Warszawy w tą i z powrotem)-to wtedy spalanie oscyluje w granicach 9 do 10 litrów. W trasie można zejść spokojnie poniżej 9 litrów. Ale wszystkie te podane wartości są przypisane do spokojnej jazdy.
Niestety lub stety mamy do czynienia z całkiem sporym autem (Masy własnej 1720kg), do tego spory benzynowy silnik- cudów się nie spodziewaj. Myślę że spokojna jazda po Lublinie, bo z tamtąd chyba jesteś, jeśli bez korków większych, to 11-12 litrów

macia - 22-06-2014, 21:26

Dzięki serdeczne za odpowiedź.
gołąb napisał/a:
Niestety lub stety mamy do czynienia z całkiem sporym autem (Masy własnej 1720kg), do tego spory benzynowy silnik- cudów się nie spodziewaj. Myślę że spokojna jazda po Lublinie, bo z tamtąd chyba jesteś, jeśli bez korków większych, to 11-12 litrów

Nie spodziewam się żadnych cudów, po prostu normalnego spalania. I o ile 11-12 l/100 w warunkach wybitnie miejskich byłoby całkiem normalne, o tyle 14-15 uważam za jakiś absurd przy takim aucie. Mój 2.0 turbo benzyna 4x4, 250 KM i niewiele niższa masa tyle pali przy normalnej jeździe, więc przyznasz, że coś tu się nie zgadza :)
Taka avensis verso 7-osobowa 2.0 15ileśtam koni nie jest zdaje się lżejsza, osiągami nie odstaje na pewno, a spalanie dużo niższe. Oj coś mi się wydaje, że chyba wyleczyłem się z grandisa... :)

gołąb - 23-06-2014, 08:51

Dzisiaj na przykład wyjechałem z domu, podróż 10 km. małymi miejscowościami przy spokojnej jeździe i wyszło na komp.9 litrów, pewnie jadąc w podobny sposób jeszcze z 10 km. mogło by wyjść bliżej 8.... Jak żona jeździ to jest 1 do 1,5 litra więcej :mrgreen: na podobnej trasie....Tak że spalanie dużo zależy od stylu... Ale jak napisałem , to spalanie w mieście 15-u litrów jest bardzo prawdopodobne, co prawda mi tyle nigdy nie wyszło, ale jeżdżąc żwawo krótkie odcinki i dodać korki do tego , to taki wynik będzie...

[ Dodano: 23-06-2014, 08:54 ]
macia napisał/a:

Taka avensis verso 7-osobowa 2.0 15ileśtam koni nie jest zdaje się lżejsza, osiągami nie odstaje na pewno, a spalanie dużo niższe.
Tylko jaki to brzydal....
wartychy - 23-06-2014, 11:54

Witam
Gołąb i Macia.
Gołebia znam oglądał mojego grandisa. Zdzwanialiśmy się. I Pozdrawiam.
Więc Macia mam beznyne w automacie i powiem Ci tak mi po mieście pokazuje nawet i 15 wiecej niż 12 L (90% miasto długie grzanie przed ruszeniem webasto) mi nie spalił pokazuje bo część baku potem przejeżdzam w trasie.
Średnio pali mi 10-10,5L z kimą lub webastem w zimię.
Komputer akurat w tym samochodzie zawyża o litr około.
Średnio jeżdżę ja i moja na przemian w większości z dzieckiem.
I pół na pół trasa i miasto.
Z czym że ja jeżdżę szybko jak jeżdżę sam moja do 90km/h.
A spalanie przy tej prędkości w tym samochodzie jest śmieszne jeździmy krótkie trasy ale ostatnio mieliśmy dłuższą jakieś 180 km. Moje prowadziła w drugą strone małymi miejscowościami i komputer pokazał 7,8 L.
(jak chesz mam fotkę nawet bo nie wierzyłem na @ udostępnie)
Podejrzewam że dało by sie jeszcze zejść niżej.
I to jest automat i nie było zabawy tip tronikiem żeby zejsc ze spalaniem nie po to się kupuje automata z resztą moja nawet nie wie jak to działa.
Więc wybór należy do Ciebie zależy jak jeździsz moje zdanie jest takie jak chce jechać szybko i dorownac samochodom nowym ma sie czym doskonale daje radę jako dzieciowóz też daje radę i spala śmieszną ilość paliwa.Koledze zafira diesel pali 8,5 L.
Kiedyś zastępczym Fusionem 1.4 spalił mi 14,5 litra ale zmienialem biegi do odciecia ;)
Więc jak chcesz ekonomi da Ci to ten samochód spokojnie jak chcesz poszaleć
to płacisz więcej i możesz szaleć i zadziwić nie jeden samochodzik (vanem).
Mam też galanta 2,5 w automacie i jest dokładnie tak samo ze spalaniem najdłuższa trasa chorwacja przeładunek 140km/h rowery z tyłu na haku i spalanie 9 L.
Tak benzyna ma że ja pociszniesz to i ze 20 wessie mi galant spalił nie wiecej niz 12,5 po miescie z gazem w podłodze a kolega z forum nie może zejść poniżej 15 w miescie podobno. Apropo Verso i wyglądu już chyba z 6 razy mnie ludzie zaczepiali co za auto i jakie ono piękne.... i gdzie takie kupić i z czym to się je bo rzadki okaz to, mam nadzieje że tak miło w Verso też będzie :) .Pozdrawiam i Powodzenia.

gołąb - 23-06-2014, 13:38

Fakt, dziwne to jest, ale i u mnie komp. ma tendencję raczej do zawyżania zużycia spalania...
macia - 23-06-2014, 23:53

wartychy napisał/a:
już chyba z 6 razy mnie ludzie zaczepiali co za auto i jakie ono piękne.... i gdzie takie kupić i z czym to się je bo rzadki okaz to, mam nadzieje że tak miło w Verso też będzie

Brak ochów i achów wynagrodzi mi garść dukatów, która zostanie w mojej kieszeni przy każdym tankowaniu (15-20 zł na każde 100 km :D ) jeśli kupię avensis verso :)
wartychy, to w końcu ile on Ci pali w samym tylko mieście, bo z tego, to niewiele mój mały rozumek przyswoił:
wartychy napisał/a:
mi po mieście pokazuje nawet i 15 wiecej niż 12 L (90% miasto długie grzanie przed ruszeniem webasto) mi nie spalił pokazuje bo część baku potem przejeżdzam w trasie

wartychy - 24-06-2014, 12:19

Szczerze nie miałem trasy samo miasto i sama trasa.
Cięzko mi to zrobić, to jest bardziej jako dzieciowóz u mnie i auto które nie stoi w garażu zawsze stoi pod blokiem jak nie chcę mi się iść do garażu biorę go albo jeździ nim moja która jeździ przepisowo.
Podejrzewam że jak się będzie cisnąć w mieście i 100% miasto to i spali 15 jak ktoś ma bardzo ciężką nogę.
A i na trasie 100% trasa myślę że uda się po wioskach zejść do 7.
Na Autostradzie z jakas srednią 130km/h pewnie koło 9-10.
Ale jak i avensisa pocisniesz po miescie pewnie koło 12 może więcej łyknie jeśli mowa o benzynie benzyny miały wadliwą przekładnie kierowniczą z tego co pamiętam.
Co do avensisa miałem zwykłego kombi tylko 2004 rok w dieslu nudny ale nie zawodny, problem miał następny właściciel silnik 2.0 d4d wtryski były ze świecami ogólnie igła problem pojawiał się zimą jak trzeba było kręcić w mrozach 20 minut żeby odpalić lub wydać 10 tysia na wtryski ze świecami cena taka była wtedy co go sprzedawałem.Dlatego sprzedałem go latem i po problemie. Podstawa co nie kupisz znaleźć dobry stan żeby nie wpakować w niego połowę wartości żeby był zdatny do jazdy.
Mój avensis miał wszystkie wady usunięte przed kupnem miałem to nawet w książce a autko było krajowe po za tą co nie uważali za wadę bo to ujawniało sie po przebiegu powyżej 230 tys :D dlatego może jak na diesla był mało awaryjny turbinę wymieniłem a przejechałem nim jakieś 140 tysiecy.
Więc w porównaniu do nowych super diesli naprawdę mało awaryjny.
Ja też nie planowałem Grandisa chciałem coś połowę tańszego ale po 4 miesiacach... szukania samochodu i oglądaniu super okazji......Podobać mi się podobał ale nie był w moim budżecie.No ale był na forum i 2 auto kupiłem po opiniach z forum i paru telefonach do ludzi z forum za co im dziękuje a w szczególności RobertowiDG i Gołębiowi.
Mój był komentowany sprawdzany no i jak w galancie skończyło się po kupnie na rozrządach i olejach praktycznie wkład 0 no dziś wymieniam wydech jeśli to można uznać za awarię :)
Powodzenia co nie kupisz bedziesz zadowolony. Mam nadzieję.Pozdrawiam

gołąb - 24-06-2014, 13:07

Nie masz za co dziękować, po prostu oglądałem i sprawdziłem w niemieckim serwisie go dla siebie...ostatecznie doszedłem, że musi być manual i dla tego zrezygnowałem wstawiając go jednocześnie na forum (bo w mojej ocenie był godny uwagi). Wartychy , a powiedz mi ...wszystko ok? Nie wyszły jakieś kwiatki z biegiem eksploatacji ?

[ Dodano: 02-07-2014, 21:20 ]
macia napisał/a:
wartychy napisał/a:
j
Brak ochów i achów wynagrodzi mi garść dukatów, która zostanie w mojej kieszeni przy każdym tankowaniu (15-20 zł na każde 100 km :D ) jeśli kupię avensis verso :)
Od Verso dużo fajniejszym rozwiązaniem wydaje mi się Mazda 5