To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] wiatrak od chłodnicy

Anonymous - 30-01-2007, 16:46
Temat postu: [CA4A 1.6] wiatrak od chłodnicy
sprawa wyglada tak:
jechałem na stacje pkp, wjechałem w głęboką kałuze taką ze sniegiem lodem i wodą ... potem na parking
zostawiłem auto i pojechałem pociagiem do pracy ...
wracam odpalam auto ... jade do domu wjezdzam na podwórko .. parkuje ... cos nie słysze wiatraka (zawsze było słychac, bo silnik sie juz rozgrzewał)
otwieram maske a tam jakis kawałek lodu jakos tak sie umiejscowił ze blokował wiatrak ...

no i teraz wiatrak nie działa :(
bezpieczniki sprawdzałem wszystkie ok, co mogło paśc? spalił sie wiatrak czy moze jakis czujnik ? jak to sprawdzic co sie popsuło ...

z gory dzieki za pomoc

kamilek - 30-01-2007, 22:05

Żeby sprawdzić, co padło, odłącz wtyczkę z czujnika temperatury (tego dla wentylatora) i zewrzyj oba "gniazda" na wtyczce. Jak wentylator się nie włączy, to on jest padnięty...
Zakładając oczywiście, że czujnik od wentylatora jest 2-pinowy.
Ale nie wiem, czy to jest dobra metoda...

Można też innaczej:
http://www.mitsubishi-gra...ght=ch%B3odnicy
Z tym, że nie musisz go wykręcać. Wystarczy, jak rozgrzejesz płyn w chłodnicy.

Anonymous - 31-01-2007, 19:58

jest tak ze teraz jest zimno i jak jezdze temp nie rosnie ponad połowe skali ... ale chciałem sprawdzic i po 15 minutach na rozgrzanym silniku na postoju sie nie włącza ... wiec wtdy chyba płyn w chłodnicy był juz gorący ...

wnioski dwa:
albo poadł czujnik (ten co wchodzi na wysokosci korka od chłodnicy do silnika)
albo padł silniczek w wiatraku ...

z tym czujnikiem ciezko mi sprawdzic bo ta wtyczka od niego jest jakos u mnie zabezpieczona przed wodą jakąś czerwoną mazią uszczelniającą ...
troche sie obawiam czy to zdejmowa i rozbierac ...
ktos wie jakie bedą skutki jak to rozbiore? i czy mozliwe ze ten czujnik padł ?

załączam zdjecie gdzie ten czujnik jest i czy to o ten chodzi ?
czy to te kabelki trzeba połączyć zeby sprawdzic ten wentylator? (są dwa kabelki)

kamilek - 31-01-2007, 21:10

shortybmx napisał/a:
po 15 minutach na rozgrzanym silniku na postoju sie nie włącza

No w końcu mamy zimę, więc silnik trochę dłużej się nagrzewa. Po tych 15 minutach w jakim położeniu jest wskazówka od temperatury?
shortybmx napisał/a:
bo ta wtyczka od niego jest jakos u mnie zabezpieczona przed wodą jakąś czerwoną mazią uszczelniającą

A to dziwne. Ja też kiedyś myślałem, że u mnie ten czujnik jest wręcz "wtopiony" w chłodnice. Też mam taką czerwoną, zaschniętą maź. Ale jak przyjrzałem się lepiej,i to tylko czujnik jest w tej mazi. Wtyczkę można swobodnie zdjąć, aczkolwiek też mam zabezpieczenie przed wodą w postaci takiej gumy nakładanej na tą wtyczkę. Przyjrzyj się dobrze. Może też masz coś takiego.
shortybmx napisał/a:
troche sie obawiam czy to zdejmowa i rozbierac ...

Co Ty chcesz tu rozbierać? Po prostu ściągnij wtyczkę, ewentualnie zdrap tą maź (jeżeli się okaże, że jednak była ona na wtyczce) i wtedy ściągnij wtyczkę. Żadnego rozbierania.

PS. To na zdjęciu to nie jest czujnik tempteratury od wiatraka. Ten, którego szukamy, znajduje się na samym dole chłodnicy, jest w nią wkręcony.

josie - 31-01-2007, 21:18

kamilek napisał/a:
To na zdjęciu to nie jest czujnik tempteratury od wiatraka. Ten, którego szukamy, znajduje się na samym dole chłodnicy, jest w nią wkręcony.

To może być czujnik do wentylatora. W lancerze z tego rocznika w chłodnicy nie było żadnego czujnika. W nowym zamienniku za to była dziura na czujnik i trzeba było kombinować korek

Anonymous - 31-01-2007, 21:28

ej bo teraz juz zgłupiałem ...

to w koncu to jest ten czujnik czy nie?
mi sie wydaje ze tak bo z niego wychodzą dwa kabelki i idą do wtyczki do której podłączony jest wiatrak ... całosc wkręcona jest w silnik .. widac na zdjeciu ...

co do tych 15 min zle mnie zrozumiałes ... ju zna rozgrzanym silniku po jezdzeniu powiedzmy 20-30 km jak przyjezdzam to stawiam auto n apodwórku, nie wyłączam .. chodzi jeszce przez 15 min i nic wiatrak ani drgnie ...
wskazówka tem jest na połowie skali i nie rosnie wyzej... tez nie wiem czemu bo chyba powinien sie grzac ??

josie - 31-01-2007, 21:59

shortybmx napisał/a:
ej bo teraz juz zgłupiałem ...

Jak w chłodnicy nie ma innego, a przewody z tego na zdjęciu idą do wiatraka to tak - to jest czujnik wiatraka.
W zimie trudno zagrzać auto do włączenia wiatraka - jak wskazówka się dalej nie ruszyła to możliwe że jeszcze za mała temp.

Hugo - 31-01-2007, 23:53

shortybmx napisał/a:

Ciekawe, że u mnie w tym miejscu jest wkręcona śruba imbusowa :shock: (nie ma żadnego czujnika). Dziwne.

Krzyzak - 01-02-2007, 09:00

Generalnie sa 2 wersje - gdzies na dole chlodnicy czujnik bimetaliczny (dochodza do niego 2 kabelki), ktory poprzez przekaznik zalacza wiatrak. Oraz wersja druga - bez czunika, wiatrak jest zalaczany przez ECU na podstawie odczytu temp. z czujnika temp. silnika.
Anonymous - 02-02-2007, 16:17

wiec sprawa wyglada tak ze u mnie nie ma zadnego czujnika na dole chłodnicy... :?

to co zaznaczyłem na zdjeciu to jest u mnie czujnik włączenia wiatraka ... po zwarciu tych przewodów wzałącza sie wiatrak wiec wnioskuje ze to ten własnei czujnik jest do wymiany

a teraz pytanie .. czy ktos z posiadaczy CA0 tez ma w tym miejscu czujnik? czy to tylko moj jest jakis dziwny ?

według service book powinien byc na dole :(

KaWu - 04-02-2007, 14:38

shortybmx, u mnie tez nie ma czujnika na dole w chlodnicy. Pod koniec roku wymienialech chlodnice oryginalna bo ze starosci juz pogubila troche radiatora i sie pocila w 1 miejscu. A ze nie lubie zaskoczen w trasie to od Japaneeze zalatwilem nowa.

W starej chlodnicy na dole nie mam otworu-jest tylko wytloczenie. W nowej byl-bo sa 2 wersj-tak sie dowiedzialem od sprzedawcy z czujnikiem i bez. A wiec jak tam wkrecilem korek i wsio gra :D

A wiec u ciebie tez tak jest i nie masz sie czym martwic :wink:

Anonymous - 04-02-2007, 18:27

no wiec u mnie to co na foto jest zaznaczone to jest czujnik od wiatraka .. na 100%
sprawdziłem bo jak wyjąłem kabelek i zwarłem te dwa przewody to wiatrak sie włączał !!!

z tego co szukałem po róznych sklepach to znalazłem taki czujnik własnie wkręcany z odpowiednim wejsciem ceny rózne 60-110zl w zaleznosci od sklepu ..

ale okazało sie ze czujnik jest dobry :mrgreen:
przysłoniłem troche chłodnice tekturką tak ok 3/4 powierzchni zasłoniłem tak dla sprawdzenia .. i temp silnika nie skakała wyzej niz polowa skali, wiatrak sie normalnie załaczał :) wiec problem rozwiązany ...
tylko dziwi mnie ze u wszystkich jest ten czujnik na dole a u mnie na górze
a według tego co podają inni te dwie wersje to jest albo z czujnikiem na dole albo w ogole bez czujnika ( cyt. krzyrzak )

tak czy inaczej teraz jak jezdze z przysłonietą chłodnica to i obroty ładnie sie zachowują i nie wariują a temp pracy silnika w zasadzie sie nie zmienia
wczesniej jak jechałem jakis dłuzszy odcinek ok 100km przy predkosci ok 100km/h temp otoczenia ok -5'C temp silnika spadała nawet do 1/3 skali przy np dojechaniu do skrzyzowania i zatrzymaniu auta przez jakis czas obroty były na poziomie 2 tys RPM, potemn powoli spadały tak jakby silnik był nie rozgrzany

teraz temp silnika cały czas w zasadzie jest na pol skali i obroty przy zatrzymaniu max 1200rpm i pozniej spadają do 800 wiec chyba tak jak powino byc

wnioskuje ze albo mam rozwalony termostat albo poprostu chłodnica dobrze chłodzi przy niskiej temp

Krzyzak - 04-02-2007, 21:01

masz zepsuty termostat - wymien, bo to latwe i tanie, a zobaczysz jak komfortowo jest miec cieplo zima w aucie :)
Anonymous - 04-02-2007, 23:24

mam jeszcze takie pytanie..
za co odpowiada termostat?

bo teraz jak wstawiłem tą tekturke to w aucie jest ciepło ..., wczesniej w trasie jak temp silnika spadala powietrze z nadmuchu lecialo zimniejsze ...

czy termostat ma za zadanie podtrzymywac stałą temp silnika?

i na jaki wymienic ? bo z tego co sie orientuje to są 82'C i chyba 88'C ...
który załozyc?

kamilek - 05-02-2007, 00:14

shortybmx napisał/a:
wczesniej w trasie jak temp silnika spadala powietrze z nadmuchu lecialo zimniejsze ...

To jest właśnie objaw zepsucia się termostatu.
shortybmx napisał/a:
czy termostat ma za zadanie podtrzymywac stałą temp silnika?

Tak, takie właśnie ma zadanie.
Raczej kup ten na 88 stopni.