ASX Techniczne - Jak wyłączyć reset średniego spalania?
ciekawski - 11-04-2014, 19:48 Temat postu: Jak wyłączyć reset średniego spalania? Witam wszystkich forumowiczów! Jestem tutaj świeżakiem, no i i świeżym właścicielem ASX. Samochód sprawia wiele frajdy jednak jedna rzecz mnie drażni.
Chciałbym aby średnie spalanie nie "kasowało" się co kilka godzin. Nawet jak ustawię na Manual to i tak po wyłączeniu silnika powraca do Automatic. Nie rozumiem tego, lub po prostu robię coś źle. Proszę pomóżcie
Wedrowiec - 11-04-2014, 20:27
Nie da się.
kola12 - 10-06-2014, 08:42
Niestety ten "typ" tak ma.
Soft jest tak napisany że domyślnie wyświetla się (A)utomatyczny wskaźnik średniego spalania, który zeruje się po 4 godzinach bez włączonego silnika. W tryb (M)anualny można wejść "na chwilę" tzn. po wyłączeniu silnika powraca tryb (A)utomatyczny.
JAHnosik - 17-06-2014, 16:20
Też mnie to denerwowało i nie rozumiałem "co autor miał na myśli". Jednak da się do tego przyzwyczaić
Tryb M kasuję po zatankowaniu, a że tankuję zawsze do pełna, kasuję też jeden z liczników - całkiem precyzyjnie można porównać spalanie wg komputera i realne. Tryb M jednak nie kasuję się tak jak tryb A, soft go cały czas zlicza od ostatniego skasowania ręcznego, więc otrzymujemy informacje o średnim spalaniu przez żądany przez nas czas.
Laski - 24-01-2015, 23:24
JAHnosik napisał/a: | Też mnie to denerwowało i nie rozumiałem "co autor miał na myśli". Jednak da się do tego przyzwyczaić
Tryb M kasuję po zatankowaniu, a że tankuję zawsze do pełna, kasuję też jeden z liczników - całkiem precyzyjnie można porównać spalanie wg komputera i realne. Tryb M jednak nie kasuję się tak jak tryb A, soft go cały czas zlicza od ostatniego skasowania ręcznego, więc otrzymujemy informacje o średnim spalaniu przez żądany przez nas czas. |
Dzisiaj stałem się posiadaczem ASX i od razu rzuciło mi się to w oczy. Przegrzebałem więc instrukcję i...mały matrix. Czy ja dobrze rozumiem? Jak ustawię tryb M, to i tak po wyłączeniu i włączeniu silnika, zmieni mi się na A, tak? Jednakże, tryb M nadal liczy w tle i jeśli chcę sprawdzić, jak wygląda AVG spalania, to wystarczy, że przełączę się na tryb M i mam AVG spalania od ostatniego resetowania licznika M? Dobrze rozumiem?
Reasumując, licznik M działa, ale niestety nie ma możliwości jego ciągłego wyświetlania...zgadza się?:)
Podobnie rzecz się ma z AVG prędkości?
kola12 - 24-01-2015, 23:37
Jest dokładnie tak jak piszesz. Licznik M działa w tle i jest resetowany manualnie. Wyświetla się go chwilowo do wyłączenia i włączenia stacyjki. Domyślnym licznikiem jest licznik A. Niestety tak jest napisany soft przez speców z Mitsubishi
Laski - 24-01-2015, 23:58
kola12 napisał/a: | Jest dokładnie tak jak piszesz. Licznik M działa w tle i jest resetowany manualnie. Wyświetla się go chwilowo do wyłączenia i włączenia stacyjki. Domyślnym licznikiem jest licznik A. Niestety tak jest napisany soft przez speców z Mitsubishi |
Oki, czyli muszę się przestawić i przestać szukać rozwiązania:).
Arczi89 - 25-01-2015, 09:48
Mi tokyo w lancerze wyłączył to automatyczne przełączanie. Od miesiąca jeżdżę na M.
|
|
|