To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problem z podświetleniem deski rozdzielczej

tadeoo793 - 13-04-2014, 19:13
Temat postu: Problem z podświetleniem deski rozdzielczej
Witam, mam carisme 1.8 gdi po lifcie i mam problem z podświetleniem tablicy rozdzielczej. Rozmontowałem dzisiaj zegar by sprawdzić stan żarówek - wszystko jest ok, nie są spalone. Mierzyłem napięcia na scieżkach w liczniku i powinno być wszystko dobrze. Bezpiecznik również jest w dobrym stanie, nie jest spalony ani zaśniedziały. Pomimo tego zegar dalej nie jest podświetlony. Kontrolki u dołu wyświetlacza jak rezerwa, ręczny chodzą bez zarzutu, również kontrolka eco gdi. Czy ktoś orientuje się co się mogło stać? Samochód mam kilka dni i nie mam pojęcia jak długo to nie świeciło. Proszę o jakieś informacje na temat tej usterki. Może to wina jakiejś kostki? Pozdrawiam!
robert78 - 13-04-2014, 19:47

mimo to wymien zarowki a w cari sa dwie skrzyneczki z bezpiecznikami przeczysc tez te dwie duze kosci co zasilaja licznik
tadeoo793 - 13-04-2014, 20:10

Wiem, że są 2 skrzyneczki z bezpiecznikami. Może ktoś zdradzić, który DOKŁADNIE odpowiada za podświetlenie? Bo przejrzałem większość, które mogłyby mieć coś z tym wspólnego, włącznie z tym, który w instrukcji wpisane ma, że jest odpowiedzialny m.in za przyrządy. Wszystkie są dobre.

Styki pod licznikiem przeczyściłem.

/edit - problemem był najprawdopodobniej (wnosze po zapachu) spalony regulator oświetlenia deski. Piszę to gdyż być może kiedyś komuś pomogę tym wpisem (sam się długo naszukałem). Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.