To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Skoda Octavia III

Kleju - 28-04-2014, 23:52
Temat postu: Skoda Octavia III
Zaczynam przygodę ze Skodą ;) Wcześniej miałem kilka niemieckich aut, japońskich też kilka (w sumie 2 marki, toyota i mitsu :) ), to tym razem czesko-niemiecki "wynalazek" :mrgreen:
Skoda Octawia III Elegance z rocznika 2013r (sierpień), jeździło w salonie pół roku jako DEMO. Silnik 1.6TDI 105KM szału nie robi, na miasto OK, w trasie mu trochę brakuje... Ale spalanie na poziomie 4,5-5,5l trochę to rekompensuje ;) A poza tym, do szaleństw jest inny czarnuch na podwórku :twisted:
Jako, że to było DEMO, jest dość bogato wyposażone, od bi-ksenonów z AFS, bluetooth, 9 poduszek, "radio" dotykowe, elektrycznie składane lusterka, 17" felgi, tempomat, intelligent light assistant to ma jeszcze jedną stronę A4 wyposażenia dodatkowego :D
Z tych wszystkich funkcji wg mnie najlepsza to światła :mrgreen: Xenony pięknie oświetlają drogę i pobocze. Do tego są skrętne i same sobie ustawiają słup światła (szerokość, długość) zależnie od prędkości i warunków na drodze.
Foto story ;)

Przy 122km przejechanych, zasięg 900km 8) (emeryt drive :lol: ) Bak ma 50l.

Są jeszcze jakieś plany ;)
Wymiana przedniej atrapy i pomalowanie na czarno tej srebrnej ramki wokół atrapy ;)

ozzy89 - 28-04-2014, 23:57

Kleju zaskoczyłeś mnie z tą Skodą :P jednak wybór auta podemonstracyjnego jest naprawdę mądry ;)
Rafal_Szczecin - 29-04-2014, 08:14

slicznota :D
Firebee - 29-04-2014, 09:25

a mogę zapytać o cenę? Bo gdy ja pół roku temu zastanawiałem się nad Octavią III to wyszło, że była droższa od mojego Superba w tej samej konfiguracji o 500zł:), więc wybór był prosty.. Choć O3 to to zupełnie nowe auto na nowym golfie z nowszymi silnikami (więcej KM), a S2FL to już troszkę dziadek:)
W Octavii w żadnej wyposażeniowej wersji nie było ksenonów, trzeba było dopłacić 7000zł by mieć te fajne paski z LEDów z ksenonami :roll: [edit] teraz nawet do elegance 4200zł
A autka gratuluję, jest fajne, typowy VW, zjechałem tą skodzinką z 6tys km (jedną 1.8TSi z DSG i drugą 1.4TSI z manualem)
O fajności i chyba upodobaniach Polaków może mówić top 10 sprzedanych aut w zeszłym roku: 1 miejsce - OCTAVIA 3 - 36 tys, 2 miejsce FABIA - 30tys

Kleju - 29-04-2014, 14:14

ozzy89 napisał/a:
Kleju zaskoczyłeś mnie z tą Skodą :P jednak wybór auta podemonstracyjnego jest naprawdę mądry ;)

Dlaczego Cię zaskoczyłem? :D

Szukałem i czekałem (3 miesiące), aż będzie jakieś demonstracyjne na sprzedaż :biggrin:

Rafal_Szczecin napisał/a:
slicznota :D

Dzięki :wink:

Firebee napisał/a:
a mogę zapytać o cenę? Bo gdy ja pół roku temu zastanawiałem się nad Octavią III to wyszło, że była droższa od mojego Superba w tej samej konfiguracji o 500zł:), więc wybór był prosty..

Cena katalogowa salonowa w sierpniu 2013r tego modelu, to 96 400zł (za skode taka cena :roll: :lol: ) Więcej info na pw wyślę ;)

Firebee napisał/a:
Choć O3 to to zupełnie nowe auto na nowym golfie

No właśnie jak to jest z podwoziem??? Bo miejsca z tyłu jest naprawdę sporo!!! Siedziałem w nowym golfie, wydawało mi się, że miejsca jest mniej, w passacie nowym tak samo, albo porównywalnie...

Firebee napisał/a:
W Octavii w żadnej wyposażeniowej wersji nie było ksenonów, trzeba było dopłacić 7000zł by mieć te fajne paski z LEDów z ksenonami [edit] teraz nawet do elegance 4200zł

A w pakiecie Amazing wtedy nie było xenonów??? Pamiętam jak na początku roku się rozglądałem, to w pakiecie Amazing przy wersji Elegance były ksenony z led'ami...

Firebee - 29-04-2014, 15:02

Kleju napisał/a:

Firebee napisał/a:
Choć O3 to to zupełnie nowe auto na nowym golfie

No właśnie jak to jest z podwoziem??? Bo miejsca z tyłu jest naprawdę sporo!!! Siedziałem w nowym golfie, wydawało mi się, że miejsca jest mniej, w passacie nowym tak samo, albo porównywalnie...

cholera wie jak oni to robią, superb niby na pasku zrobiony a z tyłu najwięcej miejsca w klasie:)

Kleju napisał/a:
Firebee napisał/a:
W Octavii w żadnej wyposażeniowej wersji nie było ksenonów, trzeba było dopłacić 7000zł by mieć te fajne paski z LEDów z ksenonami [edit] teraz nawet do elegance 4200zł

A w pakiecie Amazing wtedy nie było xenonów??? Pamiętam jak na początku roku się rozglądałem, to w pakiecie Amazing przy wersji Elegance były ksenony z led'ami...

nie. wtedy były jeszcze ledy za 7000zł, teraz już taniej, więc może i dodali LEDy w jakimś pakiecie.. Dlatego tak mało skodzinek z LEDami jeździ.

tą się najeździłem czekając na superba :) też jest na sprzedaż - skończyły się testy. 1.8TSi z DSG i przebiegiem z 30tys chyba już. Wołają za nią ok. 80tys[/list]

Bamber - 29-04-2014, 15:51

Ładniutka zmienić sofcik pójdzie moc, moment w górę i spalanie jeszcze w dół.
ozzy89 - 29-04-2014, 18:39

Kleju napisał/a:
Dlaczego Cię zaskoczyłem?

No bo to jednak tylko Skoda i jak już chciałeś dupowóz, to pewnie w tych pieniądzach coś fajniejszego byś znalazł :mrgreen: W sumie, to równowaga jest zachowana. Borg do szaleństw i Skodzina jako dupowozik :D niech nie zawodzi ;)

Fragu - 29-04-2014, 19:36

Fajna! Muszę powiedzieć, że octavie od dwójki po FL mi się podobają 8)
Czy to nie jest tak, że w 1.6TDi masz belke z tyłu, a tylko w mocniejszych jest wielowahacz? :wink:

wyderka - 29-04-2014, 20:14

Witam w gronie skodziarzy ;) , to prawda że pasek jest tu przewidziany 210 tysięcy km?
Firebee - 29-04-2014, 21:13

Fragu napisał/a:
Fajna! Muszę powiedzieć, że octavie od dwójki po FL mi się podobają 8)
Czy to nie jest tak, że w 1.6TDi masz belke z tyłu, a tylko w mocniejszych jest wielowahacz? :wink:

Faktycznie pod tym względem to krok do tyłu (?) tylko 1.8 TSi posiada wielowahacz z tyłu. Pozostałe (1.2, 1.4 Tsi, 1.6, 2.0 Tdi) to belka. Jeśli się nie mylę w O2FL wielowahacz z tyłu był w każdej wersji..

fj_mike - 29-04-2014, 21:55

Piękna.
Octavia III jest ładniejsza od Passata - wg mnie offkoz.

KowaliK - 29-04-2014, 23:15

O kurczaki, Kleju... szok. :mrgreen: Teraz masz chyba garaż idealny? :wink: Dobrze wyposażone, świeże daily na co dzień i wariat na weekendy. Gratki, dawaj na foty, też sfocimy! :mrgreen:
Kleju - 30-04-2014, 14:18

Fragu napisał/a:
Czy to nie jest tak, że w 1.6TDi masz belke z tyłu, a tylko w mocniejszych jest wielowahacz?

Dokładnie tak. Ale z tego co wiem mocniejsze turbo benzyny i diesle mają wielowahacz z tyłu.

Firebee napisał/a:
Faktycznie pod tym względem to krok do tyłu (?)

Moim zdaniem prostsze zawieszenie powinno być wytrzymalsze na nasze drogi ;) Poza tym, to auto ma być w miarę komfortowe, pojemne i tanie ( :wink: ). Czasem przejeżdżając przez garby da się odczuć tą belkę z tyłu, ale w normalnej jeździe nie czuć jakiegoś dyskomfortu z tego powodu. W tvn turbo w automaniaku kiedyś robili porównanie O2 z wielowahaczem i O3 z belką. Ale tam jechali chyba z 60km/h na zakręcie po jakiś garbach :mrgreen:

wyderka napisał/a:
to prawda że pasek jest tu przewidziany 210 tysięcy km?

Szczerze, to nie wiem...
fj_mike napisał/a:
Octavia III jest ładniejsza od Passata

Mi się podoba, linia auta, o lekkim zabarwieniu sportowym ;) I te światła dają też dużo uroku. Gdyby nie te znaczki, to typowe niemieckie auto :mrgreen:

KowaliK napisał/a:
Teraz masz chyba garaż idealny?

hehe malo mocy w każdym aucie :D

KowaliK napisał/a:
dawaj na foty, też sfocimy

:laughing6:

Tak jak napisałem wcześniej, chcę przód zrobić tak:

Oczywiście zderzak zostaje mój, nie z jak na zdjęciu z RS'a ;) I na lampach nie będzie tych brewek.

Fragu - 30-04-2014, 14:19

Firebee napisał/a:
Jeśli się nie mylę w O2FL wielowahacz z tyłu był w każdej wersji..

Dokladnie...ale wg mnie nie ma co płakać, zestrojenie zawieszenia nowych aut na belce jest wg mnie bardzo fajne. Do codziennej jazdy w zupełności wystarcza :wink: