To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Stukot chyba w zawieszeniu (audio do odsłuchania)

lukeluks - 30-04-2014, 16:25
Temat postu: [Carisma] Stukot chyba w zawieszeniu (audio do odsłuchania)
Mam taki problem. Od kilku dni przy stawaniu i ruszaniu słuchać dość głośny pojedynczy czasem podwójny stukot. Z tego co mi się wydaje to chyba z okolic prawego przodu. Pojawia się jakby w momencie przełożenia napędu (wbijam bieg i zaczynam puszczać sprzęgło) na koła. Co to może być? Rzucam linka do nagrania z rejestratora (zmontowałem kilka startów i hamowań). http://trident77.wrzuta.p...7bNTF0/stukot01

I od razu pytanie nr dwa, również audiozagadka. Przy mocnym skręcie w lewo słychać coś takiego http://trident77.wrzuta.p...61lN3I/stukot02 - przegub, czy ocieranie opony o błotniki?

MichciuGT - 30-04-2014, 16:57

jak skręcisz całkiem w prawo i spojrzysz od przodu na przegub to będzie widać czy osłona przegubu nie spadła (jeżeli spadła to powinno być widać porozrzucany smar na feldze) i czy nie dostała się woda z piaskiem do środka, przy okazji dobrze sprawdzić też lewy, najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia i wstawił tutaj
rasiak1980 - 30-04-2014, 17:02

może być przegub a może być tarcza sprzęgła jak sprężynka wypadnie daje również podobne objawy drugie nagranie to prędzej przegub, skrzywiona piasta też podobne dźwięki wydaje musisz unieść samochód i sprawdzić czy nie ma luzów na przegubie chwytasz wałek w pobliżu przegubu zewnętrznego i targasz nim energicznie nie powinno być wyczuwalnych luzów. a jeszcze jedno dodam czasami sie zdarza że wysuwa się przegub wewnętrzny ze skrzyni ale nie wiem czy to przypadłość bo to pewne samochody tylko mają taką skłonność
lukeluks - 30-04-2014, 21:47

Dzięki za podpowiedzi, jutro może zrobię zdjęcia jak radził MichciuGT. Trzeba oglądnąć to z bliska.
sebkin - 30-04-2014, 22:12

U mnie przy podobnych objawach był do wymiany drążek kierowniczy. Spróbuj poruszać czy nie ma luzów u mnie luz był ledwo wyczuwalny a stukanie podczas ruszania było mocne ;) winą jest też chyba słabe wygłuszenie Cari.
lukeluks - 01-05-2014, 09:36

Dzięki za podpowiedź. Dzisiaj po południu coś może będę wiedział. Generalnie odkąd mam Cari nie wyczuwam żadnego luzu, a nawet jak ktoś prowadzi moją Cari to nie może się na początku przyzwyczaić, że delikatny ruch kierownicą (dosłownie minimalny) ma od razu wpływ na kierunek jazdy. Można powiedzieć, że kierownica jest zbyt czuła, dlatego trochę by mnie zdziwiło gdyby to był drążek kierowniczy, ale sprawdzić trzeba.

A propos wygłuszenia, to rzeczywiście nie jest za bogate:)

[ Dodano: 02-05-2014, 13:24 ]
Jak się okazało ten złowrogi stukot nr 1 to.... niedokręcone koło prawy przód! Zmieniałem opony na letnie, odkręcam koło prawy przód, a tu klucz idzie leciutko. Wtedy już wiedziałem, że to kółeczko. Nie wiem jak to się stało, że takie to koło niedokręcone, no ale cóż... Na szczęście w Cari nie ma szpilek tylko nakrętki!