To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Skromny Elegance, który nie chce zostać Avancem

blaszczu922 - 01-05-2014, 20:50
Temat postu: Skromny Elegance, który nie chce zostać Avancem
Witam, czas ujawnić się na forum :)
Pierwszy raz z Mitsubishi spotkałem się około 13 lat temu, gdy kuzyn zakupił Colta CA0, auto służyło mu przez 7 lat, silnik 1.3 był całkiem żwawy i charakteryzował się bardzo niskim spalanie.
W lutym 2011 roku czas przyszedł na zakup pierwszego poważnego auta. Zastanawiałem się nad kilkoma autami: Hondą Civic, Toyota Corolla, Mazda 323 lub 626. Jednak przypadkiem znalazłem Carismę, która przykuła moją uwagę. Szybkie spojrzenie w internet - a tu wszyscy odradzają GDI. Pomimo tego zdecydowałem się na auto z uwagi na stan, który był świetny jak na te lata

Carisma w wyposażeniu miała klimatyzację automatyczną, 4 el. szyby, el. grzane lusterka i, co ciekawe sprawną, antenę automatyczną
Inwestycji było raczej niewiele. Wymieniłem rozrząd z napinaczem, jeden sworzeń, olej w skrzyni oraz silniczek sterujący nawiewami
W międzyczasie szukałem dla ojca dosyć przestronnego kombi z dobrym silnikiem benzynowym. Gdy na horyzoncie pojawił się Lancer CS0, decyzja była szybka. Czasem go pożyczam aby trochę go przepalić i dać posmakować czerwonego pola, a jechać jest czym, bo silnik 2.0 swoje potrafi ;)
Auto sprzedałem w październiku z przebiegiem 252 000, do końca jeździło na oleju 5w40
W październiku 2013 nadszedł czas na zmianę auta. Dla osoby, która od wielu lat jest fanem marki wybór mógł tylko tylko jeden

Auto z kwietnia 2002, ostatni lift, silnik 2.5 z automatem. Trafiłem dokładnie na taką konfigurację, jakiej chciałem. Wiem, że moja opinia może zostać uznana za herezję, ale zdecydowanie przedkładam wygląd wersji elegance nad avance. W związku z tym pole manewru miałem raczej wąskie, sedanów z v6, w automacie i w wersji elegance było raczej niewiele.
Od momentu zakupu zrobione zostało:
-Sonda lambda (NGK), zgodnie z instrukcją na forum udało się ją zamontować z dobrym skutkiem
-Łożysko w kole (BTA)
-Nadkola (reperaturki rzecz jasna) i rant maski
-Instalacja gazowa sekwencyjna
Chyba nie muszę mówić że Galem jeździ się rewelacyjnie, do dnia dzisiejszego zrobiłem 12 tysięcy kilometrów, a zapowiada się, że będzie ich dużo więcej przez następne lata

bialyjayz - 01-05-2014, 22:24

blaszczu922 napisał/a:
Wiem, że moja opinia może zostać uznana za herezję, ale zdecydowanie przedkładam wygląd wersji elegance nad avance

bredzisz :P spotykam się chyba z pierwszą taką opinią :) ale wiadomo są gusta i guściki:P
Może uraczysz nas większa liczbą fotek i trochę info o Rycerzu, tymczasem:
Pozdrawiam i Szerokości życzę.

blaszczu922 - 01-05-2014, 22:44

Dzięki :) Taki już mam nietypowy gust, wolę bardziej stonowaną sylwetkę, która jednak sama w sobie jest już drapieżna ;) Galanta kupiłem z przebiegiem 110 000, wszystko udokumentowane, auto w środku wygląda jak nowe. Wyposażenie standardowe dla elegance po 2 lifcie czyli składane lusterka, klimatyzacja automatyczna i do tego dźwięk v6 ;) Jest jeszcze bardzo użyteczny tempomat, ale on chyba przy automacie zawsze się pojawiał. Więcej zdjęć wrzucę gdy pogoda będzie bardziej sprzyjająca ku temu
bialyjayz - 01-05-2014, 23:11

blaszczu922 napisał/a:
Jest jeszcze bardzo użyteczny tempomat,

on chyba w każdym galancie 2.4 i 2.5 od 97r. bo niewiem dokładnie jak tam w 2.0
ze zdjęc kierownica jak nowa, także przebieg bardzo możliwy :)

Luka90sz - 02-05-2014, 10:18

bialyjayz napisał/a:
blaszczu922 napisał/a:
Wiem, że moja opinia może zostać uznana za herezję, ale zdecydowanie przedkładam wygląd wersji elegance nad avance

bredzisz :P spotykam się chyba z pierwszą taką opinią :) ale wiadomo są gusta i guściki:P

Ja czuję podobnie jak blaszczu922 ponieważ nie podchodzi mi przedni zderzak z avance, jest zabardzo przekombinowany, wygląda jak jakiś tuningowy :D nie założył bym takiego u siebie nawet z resztą pakietu avance, ale jak miałbym kupować gala to tylko AVANCE :D

Sunderland86 - 02-05-2014, 20:06

Zacnie się prezentuje na zdjęciach, jaki to kolor?

Bezawaryjności ;)

blaszczu922 - 02-05-2014, 20:16

Kolor to fioletowy, bodajże taki sam występował w Space Wagonie. Z ciekawostek, ostatnio szukałem tarcz i klocków na przód. Znajomy posiadający sklep z częściami motoryzacyjnymi polecił mi zestaw tarcz ABE i klocków kashiyama. Po zakupie zamontowałem i okazuję się, że skuteczność hamowania jest bardzo dobra. Za cały zestaw dałem poniżej 300 zł
A tak Galant prezentuje się pod maską:

bialyjayz - 02-05-2014, 21:23

kielichy zdrowe co najważniejsze chyba:D korek od wlewu oleju też Ci się poci czy to jakaś stara plama?
Tomek - 02-05-2014, 21:40

blaszczu922 napisał/a:

A tak Galant prezentuje się pod maską:

zupełnie jak Galant :lol:

to LPG mogli trochę ładniej zrobić
szczególnie ta gruba rura/peszel tutaj psuje widok

Cytat:

kielichy zdrowe co najważniejsze chyba:D

trzeba by lepsze zdjęcia, ale tutaj kielichy chyba już robione

blaszczu922 - 02-05-2014, 21:50

Kielichy zdrowe, czego nie można było powiedzieć o nadkolach ;) olej spod korka stary, na razie tego nie myłem. Ubytek oleju to 0.5 l na 10 000 km przy oleju 5w40 Valvoline Synpower
arturj123 - 02-05-2014, 21:52

Schludność instalacji LPG nie za ciekawa... ten sterownik to przypadkiem nie jest narażony na opady deszczu?
Tomek - 02-05-2014, 21:55

arturj123 napisał/a:
ten sterownik to przypadkiem nie jest narażony na opady deszcz?

raczej nie ma bata

co to za instalacja w ogóle?

Tomek - 02-05-2014, 21:56

arturj123 napisał/a:
ten sterownik to przypadkiem nie jest narażony na opady deszcz?

raczej nie ma bata

co to za instalacja w ogóle?

blaszczu922 - 02-05-2014, 22:14

Wtryskiwacze Hana, sterownik Zenit pro. Póki co deszcz krzywdy mu nie zrobił, nie zauważyłem żeby był wilgotny
promatti - 02-05-2014, 22:58

Witam brata bliźniaka xD

oby sie spisywał równie dobrze jak mój xD