Outlander II GEN Techniczne - błąd wlewu paliwa
lukasz1 - 05-05-2014, 21:14 Temat postu: błąd wlewu paliwa Pytanie do znawców tematu.Chodzi o silnik 2.2 did 156km.Po pewnym czasie zauważyłem częste włanczanie się wentylatorów.Podjechałem na kompa i okazało się że jest błąd czujnika wlewu paliwa.Czy ktoś miał podobny problem.Co może być przyczyną?
tokyo - 05-05-2014, 22:55
Witam
Czujnik wlewu paliwa. Sluzy on do okreslenia ile jednostek specyfiku do DPF ma dodac komputer.
lukasz1 - 06-05-2014, 15:13
Dobra,ale co to oznacza jest coś uszkodzone co trzeba wymienić?Dozuje wtedy ten płyn czy nie?
Aleksander1965 - 06-05-2014, 20:24
lukasz1 napisał/a: | Dobra,ale co to oznacza jest coś uszkodzone co trzeba wymienić?Dozuje wtedy ten płyn czy nie? |
tzn ,że czujnik nie działa i nie dodaje do paliwa płynu obniżającego temp. wypalania FAP w związku z tym fap się częściej zapycha i częściej następuje wypalanie go co konsekwencji objawia się uruchamianiem wentylatorów.
profes - 03-06-2014, 22:01
Mam ten sam objaw, co dalej powinienem zrobić?
Georg - 03-06-2014, 23:55
Rozwinę nieco temat czujnika wlewu paliwa, czyli tzw. "czujnika korka".
"Czujnik korka", przy każdym tankowaniu wykonuje dwie czynności:
1 - Wskazuje moment odkręcenia korka, w którym komputer FAP-u powinien zmierzyć ilość paliwa w baku przed rozpoczęciem tankowania.
2 - Wskazuje moment zakręcenia korka, w którym komputer FAP-u powinien zmierzyć ilość paliwa w baku po zakończeniu tankowania.
Brak sygnału z uszkodzonego czujnika korka nie uruchomi procedury wyliczenia przez komputer FAP-u, dawki płynu (związek ceru) wpuszczanego do zbiornika paliwa i ułatwiającego wypalanie sadzy.
Konstrukcje czujnika mogą się różnić w zależności od marki i modelu auta, jednak wszędzie działają na zasadzie zero-jedynkowej (włącz-wyłącz). Z naprawą powinien sobie poradzić każdy elektryk.
|
|
|