To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Smród spod auta/silnika?

bialyjayz - 10-05-2014, 12:40
Temat postu: [EA5A/W 2.5] Smród spod auta/silnika?
Kurczę mam problem. Podczas bardzo szybkiego przyespieszania bądź szybkiej jazdy +140 czuć jakąś dziwną woń w środku auta. Nie mam pojęcia skąd on może się wydobywać, wykluczam ocieranie nadwozia o koła. Myślałem, że rozrząd-pasek czy coś ale nie mam pojęcia. Może macie jakieś pomysły skąd, i dlaczego przy dynamicznej jeżdźie. ?
komarsnk - 10-05-2014, 14:55

bialyjayz, czy ten smród przypomina zgniłe jaja? ;)
pipi_ja - 10-05-2014, 19:18

Sprawdź czy nie leci olej spod kap zaworowych na kolektor wydechowy.
Stawiam właśnie na to.

robertdg - 11-05-2014, 10:56

Sprawdź także czy coś się nie przykeliło do obudowy katalizatora ;-)
bialyjayz - 11-05-2014, 12:56

komarsnk napisał/a:
bialyjayz, czy ten smród przypomina zgniłe jaja?

smród przypominający zapachy z kanalizacji, aczkolwiek nie końca :P
kurczę i jak tutaj opisać jaki to ma zapach, ciężka misja.
No dobra jeśli to powiedzmy te zgniłe jaja to co może być?

pipi_ja napisał/a:
Sprawdź czy nie leci olej spod kap zaworowych na kolektor wydechowy.
Stawiam właśnie na to.

ale gdyby tak właśnie było, to czy przy normlanej jeździe też by nie śmierdziało? A mi tylko przy dynamicznym przyspieszaniu i wyższych prędkościach.
robertdg napisał/a:
Sprawdź także czy coś się nie przykeliło do obudowy katalizatora

tak jak wyżej nie powinno wtedy ciągle śmierdzieć ?

nietoperek - 11-05-2014, 12:59

bialyjayz napisał/a:

No dobra jeśli to powiedzmy te zgniłe jaja to co może być?

Palone sprzęgło

robertdg - 11-05-2014, 13:03

To wszystkio zależy od temperatury nagrzania układu wydechowego

Co do zgnitych jaj, etc to przy kończacym sie kacie wystepuje takie efekt

komarsnk - 11-05-2014, 14:05

robertdg napisał/a:
Co do zgnitych jaj, etc to przy kończacym sie kacie wystepuje takie efekt

Lub przy bogatej mieszance. Tam chyba masz LPG co nie? Koniecznie podjedź na jakąś analizę spalin i/lub gaziarza bo długotrwała jazda na bogatej mieszance kończy się upaleniem kata. Może właśnie dlatego on się kończy ;)
Może to też być winą którejś sondy ale przy butowaniu już wchodzi pętla otwarta więc to raczej nie sonda...

elvis512 - 11-05-2014, 16:39

Smród zgniłych jaj to własnie z katalizatora. Często się uaktywnia jak da się miśkowi "w pałę". Żadne sprzęgła itp..
bialyjayz - 11-05-2014, 17:10

elvis512 napisał/a:
Smród zgniłych jaj to własnie z katalizatora. Często się uaktywnia jak da się miśkowi "w pałę". Żadne sprzęgła itp..

dzięki Panowie za podpowiedzi, w sumie katalizator nic złego :P także mogę spokojnie dalej ujeżdżać, plusiki dla wszystkich :)

swinks_UK - 11-05-2014, 17:51

bialyjayz napisał/a:

dzięki Panowie za podpowiedzi, w sumie katalizator nic złego :P także mogę spokojnie dalej ujeżdżać, plusiki dla wszystkich :)

Masz nieszczelność na katalizatorze i uważasz, że jest OK?

bialyjayz - 11-05-2014, 21:59

swinks_UK napisał/a:

żle to odebrałeś :D miałem raczej na myśli, że cieszę się że to nie sprzęgło :)
aha i jeszcze nie wiadomo co dokładnie mu dolega także pochopnie mnie oskarżasz o olewanie tematu :P
a jeśli by nawet był nieszczelny jakie mogą być skutki uboczne, prócz oczywiście nieprawidłowej emisjii spalin ?

eve1988 - 12-05-2014, 11:56

bialyjayz napisał/a:
swinks_UK napisał/a:

a jeśli by nawet był nieszczelny jakie mogą być skutki uboczne, prócz oczywiście nieprawidłowej emisjii spalin ?

jesli sa 2 sondy jedna przed katem druga za to moze wywalac checka bo ecu nie bedzie sie zgadzal sklad spalin a poza tym tu masz troche na temat niesprawnego katalizatora http://spec.pl/motoryzacj...go-katalizatora

swinks_UK - 12-05-2014, 12:26

bialyjayz napisał/a:
swinks_UK napisał/a:

żle to odebrałeś :D miałem raczej na myśli, że cieszę się że to nie sprzęgło :)

Może. W takim razie to inna historia.

A co do nieszczelności wydechu i spalin w kabinie w trakcie jazdy... bezpieczeństwo się kłania. Łykanie sporych ilości CO, NOx oraz SOx jeszcze nikomu nie wyszło na zdrowie.

Co do smrodu zgniłych jaj... jeśli faktycznie to ze spalin (układu wydechowego) i przy dużym obciążeniu silnika, to stawiałbym na oszukane paliwo, chrzczone dużą ilością związków opartych na siarce. Kiedyś stara Pb78 miała sporo siary w składzie.

Tomek - 12-05-2014, 13:01

komarsnk napisał/a:

Lub przy bogatej mieszance. Tam chyba masz LPG co nie? Koniecznie podjedź na jakąś analizę spalin i/lub gaziarza bo długotrwała jazda na bogatej mieszance kończy się upaleniem kata. Może właśnie dlatego on się kończy ;)

przy tym spalaniu LPG to raczej nie idzie na bogato

eve1988 napisał/a:

jesli sa 2 sondy jedna przed katem druga za

tutaj są 4 sondy
ale jeśli padł kat to pewnie ten ostatni, który nie ma już na nic wpływu, a jedynie na jakość spalin

bialyjayz napisał/a:

tylko ta emisja, (jeśli padł ten kat pod autem)