[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Smród spod auta/silnika?
bialyjayz - 10-05-2014, 12:40 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Smród spod auta/silnika? Kurczę mam problem. Podczas bardzo szybkiego przyespieszania bądź szybkiej jazdy +140 czuć jakąś dziwną woń w środku auta. Nie mam pojęcia skąd on może się wydobywać, wykluczam ocieranie nadwozia o koła. Myślałem, że rozrząd-pasek czy coś ale nie mam pojęcia. Może macie jakieś pomysły skąd, i dlaczego przy dynamicznej jeżdźie. ?
komarsnk - 10-05-2014, 14:55
bialyjayz, czy ten smród przypomina zgniłe jaja?
pipi_ja - 10-05-2014, 19:18
Sprawdź czy nie leci olej spod kap zaworowych na kolektor wydechowy.
Stawiam właśnie na to.
robertdg - 11-05-2014, 10:56
Sprawdź także czy coś się nie przykeliło do obudowy katalizatora
bialyjayz - 11-05-2014, 12:56
komarsnk napisał/a: | bialyjayz, czy ten smród przypomina zgniłe jaja? |
smród przypominający zapachy z kanalizacji, aczkolwiek nie końca
kurczę i jak tutaj opisać jaki to ma zapach, ciężka misja.
No dobra jeśli to powiedzmy te zgniłe jaja to co może być?
pipi_ja napisał/a: | Sprawdź czy nie leci olej spod kap zaworowych na kolektor wydechowy.
Stawiam właśnie na to. |
ale gdyby tak właśnie było, to czy przy normlanej jeździe też by nie śmierdziało? A mi tylko przy dynamicznym przyspieszaniu i wyższych prędkościach.
robertdg napisał/a: | Sprawdź także czy coś się nie przykeliło do obudowy katalizatora |
tak jak wyżej nie powinno wtedy ciągle śmierdzieć ?
nietoperek - 11-05-2014, 12:59
bialyjayz napisał/a: |
No dobra jeśli to powiedzmy te zgniłe jaja to co może być?
|
Palone sprzęgło
robertdg - 11-05-2014, 13:03
To wszystkio zależy od temperatury nagrzania układu wydechowego
Co do zgnitych jaj, etc to przy kończacym sie kacie wystepuje takie efekt
komarsnk - 11-05-2014, 14:05
robertdg napisał/a: | Co do zgnitych jaj, etc to przy kończacym sie kacie wystepuje takie efekt |
Lub przy bogatej mieszance. Tam chyba masz LPG co nie? Koniecznie podjedź na jakąś analizę spalin i/lub gaziarza bo długotrwała jazda na bogatej mieszance kończy się upaleniem kata. Może właśnie dlatego on się kończy
Może to też być winą którejś sondy ale przy butowaniu już wchodzi pętla otwarta więc to raczej nie sonda...
elvis512 - 11-05-2014, 16:39
Smród zgniłych jaj to własnie z katalizatora. Często się uaktywnia jak da się miśkowi "w pałę". Żadne sprzęgła itp..
bialyjayz - 11-05-2014, 17:10
elvis512 napisał/a: | Smród zgniłych jaj to własnie z katalizatora. Często się uaktywnia jak da się miśkowi "w pałę". Żadne sprzęgła itp.. |
dzięki Panowie za podpowiedzi, w sumie katalizator nic złego także mogę spokojnie dalej ujeżdżać, plusiki dla wszystkich
swinks_UK - 11-05-2014, 17:51
dzięki Panowie za podpowiedzi, w sumie katalizator nic złego także mogę spokojnie dalej ujeżdżać, plusiki dla wszystkich |
Masz nieszczelność na katalizatorze i uważasz, że jest OK?
bialyjayz - 11-05-2014, 21:59
swinks_UK napisał/a: | Masz nieszczelność na katalizatorze i uważasz, że jest OK? |
żle to odebrałeś miałem raczej na myśli, że cieszę się że to nie sprzęgło
aha i jeszcze nie wiadomo co dokładnie mu dolega także pochopnie mnie oskarżasz o olewanie tematu
a jeśli by nawet był nieszczelny jakie mogą być skutki uboczne, prócz oczywiście nieprawidłowej emisjii spalin ?
eve1988 - 12-05-2014, 11:56
bialyjayz napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | Masz nieszczelność na katalizatorze i uważasz, że jest OK? |
a jeśli by nawet był nieszczelny jakie mogą być skutki uboczne, prócz oczywiście nieprawidłowej emisjii spalin ? |
jesli sa 2 sondy jedna przed katem druga za to moze wywalac checka bo ecu nie bedzie sie zgadzal sklad spalin a poza tym tu masz troche na temat niesprawnego katalizatora http://spec.pl/motoryzacj...go-katalizatora
swinks_UK - 12-05-2014, 12:26
bialyjayz napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | Masz nieszczelność na katalizatorze i uważasz, że jest OK? |
żle to odebrałeś miałem raczej na myśli, że cieszę się że to nie sprzęgło
|
Może. W takim razie to inna historia.
A co do nieszczelności wydechu i spalin w kabinie w trakcie jazdy... bezpieczeństwo się kłania. Łykanie sporych ilości CO, NOx oraz SOx jeszcze nikomu nie wyszło na zdrowie.
Co do smrodu zgniłych jaj... jeśli faktycznie to ze spalin (układu wydechowego) i przy dużym obciążeniu silnika, to stawiałbym na oszukane paliwo, chrzczone dużą ilością związków opartych na siarce. Kiedyś stara Pb78 miała sporo siary w składzie.
Tomek - 12-05-2014, 13:01
komarsnk napisał/a: |
Lub przy bogatej mieszance. Tam chyba masz LPG co nie? Koniecznie podjedź na jakąś analizę spalin i/lub gaziarza bo długotrwała jazda na bogatej mieszance kończy się upaleniem kata. Może właśnie dlatego on się kończy |
przy tym spalaniu LPG to raczej nie idzie na bogato
eve1988 napisał/a: |
jesli sa 2 sondy jedna przed katem druga za |
tutaj są 4 sondy
ale jeśli padł kat to pewnie ten ostatni, który nie ma już na nic wpływu, a jedynie na jakość spalin
a jeśli by nawet był nieszczelny jakie mogą być skutki uboczne, prócz oczywiście nieprawidłowej emisjii spalin ? |
tylko ta emisja, (jeśli padł ten kat pod autem)
|
|
|