[97-04]Galant EAxA/W - Co to jest? Stukanie w skrzyni automatycznej
Peett2 - 11-05-2014, 12:09 Temat postu: Co to jest? Stukanie w skrzyni automatycznej Witajcie,
Przeszukałem forum i parę innych miejsc, ale nic nie mogłem znaleźć. Jak już coś podobnego było proszę o przekierowanie we właściwe miejsce.
Mam problem z nazewnictwem i liczę że będziecie mi w stanie pomóc bo nie wiem z czym iść do sklepu/innego miejsca z częściami. Ale tytułem wstępu:
Mój Galancik 2.5 V6 A/T wydawał dziwne dźwięki z okolicy sprzęgła od dawnego czasu. Na P i N stukało dość głośno (dźwięk trochę podobny do traktora ale bardziej metaliczny) a na biegu cicho ale także stukało. W serwisie skrzyni automatycznych powiedzieli mi że to jakaś blacha w komorze sprzęgłowej i postuka i przestanie. Jako, że po 6 tys. km tak się nie stało przy wolnej sobocie postanowiłem zdjąć skrzynie i obadać to osobiście.
I właśnie tu się pojawił problem bo miałem nadzieję skończyć pracę w jeden dzień: po rozebraniu okazało się że mam pęknięte 1 i już przymocowane teoretycznie 2 (bo też pęknięte) 2 ramiona od blachy przenoszącej moment z wału na sprzęgło hydrokinetyczne. Pytania moje są następujące:
1. Jak się to cudo może nazywać?
2. Ile takie coś może kosztować?
3. Czy ryzykować z ewentualną używką czy powinno to być nowe?
4. Jaka może być ewentualna przyczyna usterki - coś poważnego czy tylko zmęczenie materiału?
Zrobię później fotkę i wrzucę, żeby było wiadomo o czym mowa, jeżeli z powyższego opisu nie jest to jasne.
Pozdrawiam!
robertdg - 11-05-2014, 12:18
Najprościej nazwac to chyba płytą sprzęgła hydrokinetycznego:
Częsc 27012:
Numer OEM MD761035
Przewidywana cena w europie koło 300zł, najlepiej zadzwonic do serwisu i sie upewnić
Przyczyny usterki to może zmeczenie materiału, wada materiałowa, mozna snuć wywody, albo oddac do ekspertyzy która troszke kosztuje
Mozna próbować z uzywką jeżeli cena i stan beda odpowiednie.
Peett2 - 11-05-2014, 12:48
Dzięki wielkie. Właśnie o to mi chodziło
|
|
|