Pajero III - Grzeje się...
atego815 - 21-05-2014, 19:55 Temat postu: Grzeje się... Dziś w drodze silnik złapał wysoką temperaturę.. Umarła również klima. Sprężarka załącza się , ale zimnego nawiewu brak.(pasek jest)
Myślałem najpierw że termostat, bo chłodnica górą zimna. zmieniłem termostat, który chyba i tak był ok, bo dalej to samo. Jutro wywalam pompę...
Czy jeżeli chłodnica nie dostanie dużego obiegu, np. przez padniętą pompę, to wiskoza zadziała? Wystarczy jej temperatury od silnika? Bo widzę że mimo gorąca pod maską, i zimnej chłodnicy, wiskoza się nie zasprzęgliła...
Jak myślicie, bardziej pompa, czy wisko?
n_bart - 21-05-2014, 20:22
A ile masz płynu w chłodnicy????
atego815 - 21-05-2014, 20:46
jest stan.
n_bart - 21-05-2014, 20:49
W zbiorniczku czy w chłodnicy? Może coś się przypchało w obwodzie.
Heilsberg - 21-05-2014, 23:34
Wisko nie zapnie na zimnej chodnicy.
Sebastian_T - 22-05-2014, 07:26
U mnie termostat był sprawny, wisko działało. Problemem okazała się sama chłodnica (po zdemontowaniu i pocięciu - w środku wyglądała jak tętnica w ostatnim stadium miażdżycy, mimo że przez korek nie było tego widać).
Samochód grzał się po przejechaniu nastu km, gdy na zewnątrz temperatura była powyżej 20 stopni, a prędkość powyżej ~80 km/h - gdy postałem chwilę, temperatura wracała do normy, ale po jakimś czasie znowu wskaźnik w górnej skali.
Chłodnica częściowo była chłodna.
Serwisy mówiły - przepłukać chłodnicę. Zbyszek mówił - wymienić chłodnicę. Płukanie nie pomogło. Kupiłem jakąś (nowa, ale zamiennik, za kilka stówek), problem zniknął natychmiast.
Samochód miał wtedy ~8 lat, przejechane ~150kkm.
zbyszekm2 - 22-05-2014, 07:28
Klima nie ma związku z ogrzewaniem. Padła bo uciekł prawdopodobnie czynnik. Masz przegniatą rurkę od tylnego parownika (najczęstsza usterka). Może być sprzęgirełko na pompie klimy.
Temperatura ci podskoczyła bo: zepsuła się pamięć zegara, zapchana chłodnica, lub uszkodzony termostat.
Po nagrzaniu silnika otwórz korek chłodnicy i zobacz czy wychodzą bomble, żeby wykluczyć uszczelkę głowicy i pęknięta głowicę.
atego815 - 22-05-2014, 21:28
Winne było wisko. Doraźnie zblokowałem.. Przed zimą cza będzie wymienić
Dzięki za rady i podpowiedzi.
Znów świat jest kolorowy
yankes78 - 23-09-2014, 10:10
Witam wszystkich
Pisze w podobnej sprawie mój misiek grzeje mi sie jak jade powyżej 120km/h dodatkowo zbiornik wyrównawczy wypełnia sie płynem ,natomiast gdy jest chłodniej na zewnątrz to ten objaw jest jakby słabsz temperatura aż tak nie rośnie szybko. Gdy jeżdżę spokojnie tak do 100ki to nie mam wiekszych problemów oprócz dolewania płynu bo go ubywa,termostat wymieniłem i ogólnie bez zmian większych
pomóżcie może ktoś miał coś podobnego ze swoim miśkiem
zbyszekm2 - 23-09-2014, 11:35
odkręć korek z chłodnicy i zobacz czy lecą bąble.
Może to być wina korka chłodnicy, uszczelki, pękniętej głowicy, niewydolności chłodnicy itd. Ale zacznij od zdjęcia sprawdzenia czy nie bąbluje.
yankes78 - 24-09-2014, 09:48
Czyli jak sie rozgrzeje odkrecic korek i sprawdzic?
tylko tyle ze robi sie dos spore cisnienie wiec pewnie trzeba to dosc ostroznie zrobic
zbyszekm2 - 24-09-2014, 10:08
tak. bardzo ostrożnie.
|
|
|