Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] awaria prędkościomierza :(
reicz - 27-05-2014, 21:25 Temat postu: [Cari 1.6] awaria prędkościomierza :( Witam.
Padł mi prędkościomierz, mechanik skierował mnie do elektryka. Elektryk sprawdził czujnik i wiązkę i stwierdził iż musi być uszkodzone coś w skrzyni biegów. Dodam że awaria nastąpiła po wymianie sprzęgła.
Miał może ktoś podobny przypadek? to faktycznie skrzynia? Może jakieś pomysły?
eve1988 - 27-05-2014, 21:40
w skrzyni pod przepustnica jest impulsator taki dzyndzel wystajacy do gory;), wykrec go czy jest z nim wszystko ok, na forum widzialem ze lubi sie rozpasc, lub sprawdz kostke czy nie zasniadziala jak u mnie. albo niechcacy go nie podlaczyl mechanik.
reicz - 27-05-2014, 21:53
tak jak pisałem elektryk sprawdził czujnik i wiązkę, powiedział że jak ręcznie kręci czujnikiem to prędkościomierz działa.
eve1988 - 28-05-2014, 07:51
aha... w skrzyni jest trybik ktory napedza czujnik, moze podczas zdejmowania skrzyni mechanik go uszkodzil.
remi - 01-06-2014, 12:14
Ja mam uszkodzony od jakiś 5 lat. Problem polega na tym, że mechanik uszkodził go przy demontażu. Linka od strony skrzyni biegów zakończona jest kwadratem, ale ten koniec jest prawie cały w tulejce, na której końcu jest kołnierz na zawleczkę. U mnie ta tulejka złamała się w miejscu tego kołnierza, reszta tulejki została na wieki zakleszczona w skrzyni biegów, do tego na koniec ułamał się ten kwadratowy element z linki i też został w skrzyni...nikt nie ma pojęcia jak to wyciągnąć bez ściągania skrzyni. Dodam, że miejsce mocowania linki jest dokładnie w łapie trzymającej skrzynie . Zobacz jak to wygląda u Ciebie, może coś podobnego. Jeśli tak i sobie z tym poradzisz, to daj znać.
glina - 01-06-2014, 17:55
remi napisał/a: | mechanik uszkodził go przy demontażu |
i tak to zostawił?
remi - 02-06-2014, 22:36
Reicz...pytanie do Ciebie. Zakładam, że przejechałeś kilka kilometrów bez prędkościomierza, zobaczyłeś może taki efekt, że przy skrzyżowaniach jak wciskasz sprzęgło to obroty spadają za bardzo? Bo u mnie tak się dzieje, ludzie na forum też to mają i opisują jako defekt widmo. Nikt jeszcze tego nie ogarnalą, jednak ostatnio ja miałem problem z abs i czytałem na innych stronach o tym i tam przypadkiem wyczytałem, że w niektórych autach w prędkościomierzu jest zamontowany impulsator, który czyta z obracającej się linki prędkość auta, co jest mu potrzebne do twgo, żeby właśnie podbił obroty przy zatrzymywaniu się. Nie wiem jak jest w cari, ale wiem, że komputer u mnie pokazuje błąd związany z prędkością, a z tego co sobie przypominam to problemy ze spadającymi obrotami w momencie pokonywania skrzyżowań pokrywają się u mnie z okresem awarii prędkościomierza. Jeśli jeszcze nie naprawiłeś prędkościomierza, to proszę zwróć na to uwagę.
robertdg - 03-06-2014, 07:30
remi napisał/a: | w niektórych autach w prędkościomierzu jest zamontowany impulsator, który czyta z obracającej się linki prędkość auta, co jest mu potrzebne do twgo, żeby właśnie podbił obroty przy zatrzymywaniu się. Nie wiem jak jest w cari, ale wiem, że komputer u mnie pokazuje błąd związany z prędkością, a z tego co sobie przypominam to problemy ze spadającymi obrotami w momencie pokonywania skrzyżowań pokrywają się u mnie z okresem awarii prędkościomierza. Jeśli jeszcze nie naprawiłeś prędkościomierza, to proszę zwróć na to uwagę. | Dobrze czytałeś
remi - 11-06-2014, 21:55
glina napisał/a: | remi napisał/a: | mechanik uszkodził go przy demontażu |
i tak to zostawił? |
No właśnie problem polega na tym, że dał kijową zawleczkę i wszystko padło po kilku tygodniach...więc mu nie udowodnie
|
|
|