Problemy techniczne - 2.4 GDI mruga kontrolka ciśnienia oleju na niskich obrotach
PanSascha - 27-05-2014, 22:22 Temat postu: 2.4 GDI mruga kontrolka ciśnienia oleju na niskich obrotach Witam , przesiadłem się z gala V6 na Space Wagona 2,4 gdi.
Pojawił mi się problem tydzień po zakupie.
Mianowicie auto gdy jest na biegu jałowym i obroty spadają poniżej 900 zaczyna delikatnie wibrować i mruga kontrolka ciśnienia oleju.
Zdarza się że gdy stoje na światłach pod górkę lub z górki problemu nie ma.
Zdarza się także że obroty spadają poniżej 800 i już nie mruga a świeci ciągle wyczuwam wtedy deliktane trzepanie motoru.
Oczywiście olej wymieniłem po zakupie poziom jak najbardziej OK.
Czy ktoś ma jakieś sugestie ?
Czujnik ciśnienia wymieniłem odrazu więc to nie to.
Będę wdzięczny za pomoc.
olgierto - 28-05-2014, 09:12
możliwe że za niskie obroty
plecho1 - 28-05-2014, 09:36
Raczej wina czujnika ciśnienia oleju, mógł trafić się felerny ale przed wymianą radził bym sprawdzić ciśnienie manometrem u mechanika, dobre warsztaty na pewno to zrobią. Taka usługa raczej nie powinna być droga i da pewien obraz o stanie silnika.
Może też być wina kabla idącego do czujnika, być może przetarła się gdzieś izolacja i czasem kabel dotyka do masy co skutkuje miganiem kontrolki.
PanSascha - 28-05-2014, 10:39
plecho1 napisał/a: | Raczej wina czujnika ciśnienia oleju, mógł trafić się felerny ale przed wymianą radził bym sprawdzić ciśnienie manometrem u mechanika, dobre warsztaty na pewno to zrobią. Taka usługa raczej nie powinna być droga i da pewien obraz o stanie silnika.
Może też być wina kabla idącego do czujnika, być może przetarła się gdzieś izolacja i czasem kabel dotyka do masy co skutkuje miganiem kontrolki. |
Czujnik wymieniony, nie ma przetrać na wiązce , teoria o przebiciu miała by sens gdyby się świeciło na każdych obrotach.
Podjade sprawdzić ciśnienie do warsztatu i odezwe się z wynikiem.
Nie wiem czy faktycznie nie jest problemem to że auto wchodzi na tak niskie obroty i faluje..
Zdarza mu się nawet oscylować w granicach 600-800...
olgierto - 28-05-2014, 10:40
dokładnie warto przeglądnąć kabel i ewentualnie przemierzyć czujnik jaką ma rezystancję
plecho1 - 28-05-2014, 10:43
Nie musi się ciągle świecić, niektóre wiązki pracują jak silnik się porusza na poduszkach. Miałem tak kiedyś w Astrze, że kontrolka czasem mrugała.
Georg - 28-05-2014, 12:25 Temat postu: Re: 2.4 GDI mruga kontrolka ciśnienia oleju na niskich obrot
PanSascha napisał/a: | ...mruga kontrolka ciśnienia oleju na niskich obrotach [...] Czy ktoś ma jakieś sugestie? |
Hmm ...brakuje informacji o rzeczywistym przebiegu auta i klasie oleju.
- Pozdrawiam
PanSascha - 28-05-2014, 14:59
Przebieg rzeczywisty 190tyś teraz wlałem Shell Helix Ultra 5w40 ma może 700 km olej..
Do gala lałem shell helix ultra racing 10w60 i z racji tego że mi zostały jeszcze 2 bańki napewno skończą w wagonie.
Zastanawiam się nad ewentualnym powiązaniem falowania niskich obrotów z kontrolką oleju.
Może ona świeci poniżej 700 obrotów i to normalne?
Bo chyba normalnym nie jest że auto schodzi poniżej tej granicy.
Dziś na światłach poleciał po rekord i spadł na około 550 obrotów.
Pogorszyło się znacznie od wczoraj .
Jak zaczynałem topic nie schodził poniżej 800.
olgierto - 28-05-2014, 15:47
całkiem możliwe, bo wtedy nie jest osiągana odpowiednia predkosc obrotowa silnika i nie ma odpowiedniego ciśnienia przez co smarowanie silnika jest gorsze.
PanSascha - 28-05-2014, 20:43
I wszystko jasne
Diagnoza speca z Mikołowa : Przepustnica do czyszczenia
|
|
|