Carisma - Techniczne - Problem z odpalaniem
rsmaniek - 31-05-2014, 18:26 Temat postu: Problem z odpalaniem Witam, mam problem z odpalaniem mojej Carismy 1.8 GDI. Problem wyglada następująco, na zimnym silniku Cari odpala bez problemu, wszystko elegancko . Problem natomiast pojawia sie dopiero wtedy gdy troche sie przejade i silnik złapie troche temperatury, wtedy pojawia sie problem z odpalaniem jak zgasze silnik. Odpalanie wyglada tak ze rozrusznik kręci bardzo powoli tak jak by nie mial sily, kontroli na desce rozdzielczej przygasaja (wyglada to tak jak by akumulator był slaby ale jest nowy i sprawdzony), po takiej nieudanej próbie odpalenia klema "-" przy akumulatorze jest bardzo goraca, elektrowlacznik przy rozruszniku tez jest gorący. Jak postoi jakies 15 min odpala znow.
Problem pojawił sie po tym jak carisma postala tydzien bez odpalania (troche deszcz popadal). Zaowazylem ze przewod masowy odchodzacy z akumulatora do karoserii jest zasniedzialy przy łączeniu a samo połączenie zardzewiale (śruba i uchwyt). Jaka moze byc przyczyna takiego zachowania samochodu?
eve1988 - 31-05-2014, 20:04
i pewnie jest przyczyną tego zachowania. dopiero co u siebie przerabialem ten temat i skonczylo sie na wymianie akumulatora.
najpierw wez gruby kabel i podepnij go do "-" akumulatora i do silnika do jakiejś sruby. i zobacz czy ustąpi ten objaw. jeśli tak to na 100% do czyszczenia sa wspomniane przez ciebie przewody masowe. nie wiem jak to jest w gdi ale jedno przylącze masowe masz pod pucha filtra powietrza a drugie przykrecone do skrzyni pod kolektorem ssącym tego przewodu akurat sie troche naszukalem.
robert78 - 31-05-2014, 21:28
eve1988, u mnie do aku wchodzi jeden kabel minusowy
plecho1 - 31-05-2014, 21:50
Tak jak napisał eve1988 przeczyść klemy na akumulatorze oraz połączenia głównych mas oraz przeczyść połączenie kabla plusowego z elektrowłącznikiem rozrusznika.
robertdg - 31-05-2014, 21:54
Wyczyśc połaczenia masowe, to może być przyczyna
eve1988 - 01-06-2014, 08:11
robert78, u mnie tez odchodzi jeden pozniej idzie do karoserii a od karoserii do skrzyni. tek mam 1.6 w gdi pewnie podobnie
rsmaniek - 01-06-2014, 09:10
W GDI jest identycznie bo sprawdzałem juz. Najpierw idzie do karoserii pod filtrem a potem do skrzyni przy rozruszniku W tygodniu bede sprawdzał ten kabel masowy, mam tylko nadzieje ze to nie rozrusznik, ale dziwne by bylo gdyby to był rozrusznik bo tak nagle by padł?
eve1988 - 01-06-2014, 09:41
rsmaniek, mi w tamtym roku rozrusznik padl bez objawowo, rano dzialal a wieczorem zamilkl na amen tak jak by go nie bylo, tyle że mi sie wirnik zjarał.
sproboj podlaczyc kabel od "-" do silnika tak jak wczesniej pisalem, minuta roboty a doraźnie powinno pomoc.
robert78 - 01-06-2014, 09:43
eve1988, chyba ze tak musze u mnie zerknac na to
rsmaniek - 01-06-2014, 12:48
eve1988, a to nie wiedziałem że jest taka możliwość żeby padł bezobjawowo bo nigdy się z tym nie spotkałem, ale widocznie jak tak piszesz to jest taka opcja Tylko jak narazie to ciekawi mnie to czemu na zimnym silniku kręci bez problemu tak jak by wszystko było w porządku dla tego jak narazie to obstawiam tą mase. Jak sprawdzę to będę informował czy pomogło
plecho1 - 01-06-2014, 13:17
Jeśli kontrolki przygasają prawie całkowicie i rozrusznik kręci powoli to na pewno problem z połączeniem głównej masy bądź klem z akumulatorem.
Najpierw przeczyść klemy bo z tym będzie najmniej roboty. Jeśli nie pomorze, to jak już Ci wcześniej radzono, poprowadź nową masę po miedzy akumulatorem a silnikiem dla sprawdzenia. Można do tego wykorzystać kabel rozruchowy.
|
|
|