Outlander II GEN Techniczne - Eksplodujący korek wlewu do oleju
nuke - 01-06-2014, 13:19 Temat postu: Eksplodujący korek wlewu do oleju Witam,
Po długiej przerwie "nic-się-niedziania" z samochodem dzisiaj zapaliło mi się "check oil" na wjeździe na autostradę. Otwieram maskę a tu korka nie ma i wszystko zalane olejem
Czy może wiecie Szanowni co się dzieje? Czy to będzie "tylko" kwestia czyszczenia silnika z oleju i wymiany wygłuszenia od maski, czy może być coś poważniejszego?
Wielkie dzięki za odpowiedzi.
pzdr
rezon - 01-06-2014, 19:52
może ktoś go po prostu nie zakręcił i zgubileś....
olgierto - 01-06-2014, 20:44
kiedyś w hondzie po dolewaniu oleju nie zakręciłem korka no i go zgubiłem po drodze. No a silnik też cały zalany
markowoj - 01-06-2014, 22:30
rezon napisał/a: | może ktoś go po prostu nie zakręcił i zgubileś.... |
... i tej wersji bym się trzymał , korek po prawidłowym zakręceniu sam się nie odkręci, prędzej
bagnet się wysunie , więc trochę czyszczenia Cię czeka ,ale to chyba dobra wiadomość
nuke - 02-06-2014, 14:54
rezon napisał/a: | może ktoś go po prostu nie zakręcił i zgubileś.... |
Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Niestety w macie wygluszajacej powstalo "wgniecenie" takze widac ze korek wyskoczyl pod wysokim cisnieniem... Zamowilem nowy, dopiero jak znajde stary bede mogl powiedziec czy byla to wina uszkodzonego korka.
Ponadto, sugerujac sie radami znajomych o peknietej uszczelce glowicy sprawdzilem plyn chlodniczy (czysty i rozowy jak pupa niemowlaka) oraz olej, ktory byl wszedzie i kapal wszedzie i byl...czarny
Doradzono mi rowniez abym sprawdzil przy chodzacym silniku, czy nie kopci z silnika przy pracujacych tlokach...
P.S.
Sorki za brak polskich liter - francuska klawiatura...
krzychu - 02-06-2014, 14:57
Możesz sprawdzić odmę (odpowietrzanie skrzyni korbowej). Jak jest zapchana to może powstać ciśnienie, ale nie sądzę żeby aż takie...
nuke - 02-06-2014, 16:19
krzychu napisał/a: | Możesz sprawdzić odmę (odpowietrzanie skrzyni korbowej). Jak jest zapchana to może powstać ciśnienie, ale nie sądzę żeby aż takie... |
tak wiem, niebieski dymek z bagnetu, ale wpierw musze miec korek, ktorego nie mam....
rezon - 02-06-2014, 16:33
tak jak pisze krzychu, sprawdź odmę, Silnik troszeczkę kopci przy odkręconym korku nawet w pełni sprawny.
krzychu - 02-06-2014, 17:58
nuke napisał/a: | krzychu napisał/a: | Możesz sprawdzić odmę (odpowietrzanie skrzyni korbowej). Jak jest zapchana to może powstać ciśnienie, ale nie sądzę żeby aż takie... |
tak wiem, niebieski dymek z bagnetu, ale wpierw musze miec korek, ktorego nie mam.... |
Eeee nie.... Powinien być taki wężyk chyba w okolice filtra powietrza. Gdzieś po drodze będzie separator oleju.... Trzeba sprawdzić drożność.
Georg - 02-06-2014, 18:17
nuke napisał/a: | ...w macie wygluszajacej powstalo "wgniecenie" takze widac ze korek wyskoczyl pod wysokim cisnieniem |
Czy to na pewno wgniecenie od... uderzenia? Podejrzewam raczej wytarcie od niedokręconego korka, "podskakującego" podczas pracy. Układ odpowietrzania skrzyni korbowej ma wiele innych, słabszych miejsc, w których nastąpiłoby rozszczelnienie przy wzroście ciśnienia. Założysz nowy korek i zapomnisz o sprawie.
- Pozdrawiam
|
|
|