Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Zmiana 4WD na 2WD
Haiku - 03-06-2014, 20:19 Temat postu: [I 2.0T] Zmiana 4WD na 2WD Mam pytanie czy możliwa jest zmiana napędu z 4WD na 2WD? Co wiązałoby się z ewentualną przeróbką? Jakie części należałoby zakupić?
i9i - 03-06-2014, 20:49
Trzeba zmienić skrzynię, tylne wahacze wzdłużne i wyrzucić wał. Niektórzy zaspawywują wyjście na wał, ale wg. mnie to bez sensu. Generalnie to kiepski pomysł z downgrad-em napędów. Ale to Twoje auto i zrobisz jak uważasz.
W@sio - 03-06-2014, 22:28
Moje pytanie: po co?
i9i - 03-06-2014, 22:30
W@sio napisał/a: | Moje pytanie: po co? |
Też się zastanawiam, kto ma ośkę marzy o czterołapie ale odwrotnie?
Chyba, że RWD
GrzechuB - 03-06-2014, 23:00
Kaprycho właściciela nie zna granic
Ogłoś , że się zamienisz na części z kimś kto chce 4 łapy
Oczywiście przekładka na jego koszt
Ja osobiście wolę nie,zbyt karkołomne pomysły bym miał
Pozdrawiam
Hubeeert - 04-06-2014, 10:57
Co padło że chcesz to zrobić?
Haiku - 04-06-2014, 12:43
Hubeeert napisał/a: | Co padło że chcesz to zrobić? |
Nic nie padło Najzwyczajniej zastanawiałem się czy w ogóle jest taka możliwość techniczna. Nie przeszkadza mi napęd 4WD ale wydaje mi się, że w moim przypadku nie będzie mi on pomocny. Poruszam się po płaskich drogach, asfaltowych, zatem zakładam, że wykorzystanie napędu będzie znikome.
Podczas zakupu auta najbardziej zależało mi na silniku a nie ma z tego co wiem wersji O1T tylko z napędem na przód. Biorąc pod uwagę fakt, że auto ma stały napęd, jest cięższe, zwiększa się również jego spalanie.
krzychu - 04-06-2014, 12:56
Odpuść sobie ten pomysł bo przy takiej mocy będziesz miał spore problemy z trakcją na zakrętach.
Nie jestem pewien jak wygląda napęd w OIT ale jeśli ma ACD to chyba ciężko będzie się pozbyć i zastąpić czymś co wytrzyma.
W@sio - 04-06-2014, 21:36
Airtrek Turbo R - wersja JDM wychodziła w FWD ze skrzynią CVT z tego co wiem...
Hubeeert - 05-06-2014, 00:44
Haiku napisał/a: | Najzwyczajniej zastanawiałem się czy w ogóle jest taka możliwość techniczna. | Jest. Oczywiście, że tak, tyle, że sensu nie ma. A koszty operacji przewyższą oszczędności na benzynie na dystansie 200000km.
i9i - 05-06-2014, 22:47
Hubeeert napisał/a: | A koszty operacji przewyższą oszczędności na benzynie na dystansie 200000km. |
Jeśli w ogóle przyniosą jakieś oszczędności, przy tej wadze i gabarycie, te dwadzieścia-trzydzieści kilo to ułamek wagi. Do tego jedna oś częściej będzie zrywała trakcję przy tym silniku i koła przednie będą bardziej obciążone, co spowoduje szybsze zużycie opon. Co w sumie daje w najlepszym wypadku przeniesie kosztów paliwa na koszt opon. Zamiast napędu wywal wygłuszenia i wszystkie plastiki, tylną kanapę, dywan oraz podsufitkę, szyby z pleksy wąziutkie opony, felgi magnezowe i od razu ulga przy tankowaniu.
krzychu - 06-06-2014, 06:46
i9i - jeszcze sporo oszczędności jest na pozbyciu się mas wirowych. Ale używanie słów oszczędność paliwa w zdaniu z silnikiem 4G63T to trochę niepoważne.
Haiku - 06-06-2014, 09:54
Każdy ma swoje zdanie i to jest bardzo dobre. Jaka byłaby dyskusja gdyby wszyscy się zgadzali?
W moim przypadku najbardziej zależało mi na silniku i może to głupie ale gdyby była wersja 2WD to z pewnością bym jej szukał zamiast 4WD.
To chyba tyle w temacie. Dziękuję wszystkim za opinie. Faktycznie zmiana na ośkę w sprawnym samochodzie jest bez sensu.
piotrpeter23 - 06-06-2014, 23:41
Możemy się zamienić,ja mam napęd na dwa i silnik 2.0
i9i - 07-06-2014, 12:59
Jeżeli chciałbyś przekładać to najlepiej zamienić się z kimś na ośkę i przerzucić silniki. Zerknij jeszcze na różnicę w spalaniu czterołapa i ośki w mniejszych silnikach.
|
|
|