Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Demontaż chłodnicy klimatyzacji
Gradobicie - 05-06-2014, 19:27 Temat postu: [Cari 1.6] Demontaż chłodnicy klimatyzacji Witam forumowiczów, mam pewien problem.
W zeszłym roku wymieniłem chłodnicę klimatyzacji (kupiłem ją sam i zawiozłem do serwisu klimatyzacji gdzie ją zamontowali). Wszystko było ok aż do tego roku. Okazało się, że klima przestała działać. W chłodniczce jest bardzo duża nieszczelność. Chcę ją zareklamować (wytrzymała 11 miesięcy). I teraz meritum sprawy:
1.Czy mogę zdemontować chłodnicę i zrobić zworę, albo nawet węże zaślepić
2.Czy poradzę sobie z tym sam?
Zastanawiam się czy gra jest warta świeczki ze względu na wiek samochodu i generowanie dodatkowych kosztów.
robertdg - 05-06-2014, 19:42
Najpradopodobniej będziesz potrzebował dowód z zakładu montującego do uznania gwarancji, jej demontaz nie jest trudny, końcówki trzeba zaslepić
remi - 05-06-2014, 20:57
Jeśli jest taka duża nieszczelność, to po co zaślepiać końcówki? Skoro zebrała się woda to i tak osuszacz do wymiany. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jeździłem całą zimę bez jednej rury od osuszacza, następnie ją zakupiłem i pojechałem do zakładu (ale nie do nabijacza, ale do serwisu klimy) tam koleś nabił azotem, potem czynnik i wszystko działało. Potem żałowałem, że nie zmieniłem osuszacza, więc za rok podjechałem do niego i go zmieniłem. W moim poście nie twierdzę, że nie należy zaślepić końcówek, myślę nawet, że warto, jednak uważam, że słowo " trzeba" nie jest odpowiednie.
Gradobicie - 05-06-2014, 22:05
remi, robertdg, dzięki za odpowiedzi. Zdemontuje ją i spróbuję zareklamować
|
|
|