To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - dogrzewanie silnika

maniek68 - 09-06-2014, 15:31
Temat postu: dogrzewanie silnika
Witam czy dogrzewanie silnika elektryczne w zimie jest zabezpieczone bezpiecznikiem, bo u mnie coś te ogrzewanie nie działało gdy włącznik włączałem to kontrolka się paliła i obroty silnika wzrastały ale dmuchało zimne powietrze teraz mam trochę czasu i bym się tym pobawił czy ktoś to rozbierał może jakaś podpowiedz od czego zacząć,przejrzałem książkę i znalazłem skrzynkę z bezbiecznikami w komorze silnika takie wąskie pudełko i pozycja nr.7 rura grzewcza i brak tam bezpiecznika jakby od początku go tam nie było ,brak odejść od niego,może ktoś przerabiał ten temat i mógłby pomóc.

[ Dodano: 10-06-2014, 22:51 ]
Niema nikogo kto by przerabiał ten temat.

gołąb - 22-06-2014, 20:10

Mi się wydaje, że nie ma polegać to na tym, że od razu leci Ci ciepłe powietrze.... tylko po prostu silnik dużo szybciej osiąga temperaturę...
maniek68 - 22-06-2014, 21:31

gołąb napisał/a:
Mi się wydaje, że nie ma polegać to na tym, że od razu leci Ci ciepłe powietrze.... tylko po prostu silnik dużo szybciej osiąga temperaturę...
Pomijając zasadę działania jak to można sprawdzić i jeszcze jedno jak to ma wspomagać rozgrzanie silnika to po co w opisie jest włączanie dmuchawy żeby dmuchała zimne powietrze w zimie .
jan-stan - 23-06-2014, 18:32

Ja, po przeczytaniu instrukcji zupełnie inaczej zrozumiałem, jakie jest przeznaczenie dogrzewania elektrycznego. Według mnie to urządzenie / wg mnie to swoisty rodzaj tzw farelki domowej / służy do szybszego ogrzania kabiny pasażerskiej. U mnie po włączeniu szybciej leci ciepłe powietrze do kabiny niż bez włączonego dogrzewania, ale to może jakieś subiektywne odczucie.