To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Dziwne pukanie

gvizdek - 10-06-2014, 17:30
Temat postu: Dziwne pukanie
Witam,

Posiadam Lancera 2009 1.8 przebieg: 65.000 km, od ok. tygodnia podczas postoju słyszę dziwny dźwięk pukania + delikatne pukanie na pedale hamulca i gazu. Dźwięk nie zmienia się pomimo dodawania gazu tzn. podczas wyższych lub niższych obrotów. Pukanie nie pojawia się na pedałach podczas jazdy i dodawania gazu lub hamowania.

Otworzyłem maskę jednak tam tego dźwięku nie słyszę a silnik pracuje równo

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam!

RalfPi - 10-06-2014, 21:33

Co to za pukanie??
Jak palcem w blat kuchenny, czy może jak młotkiem w drewno, czy może bardziej "chrumkanie" - jeżeli chrumkanie, to jest to normalne (bodajże praca zaworu od recyrkulacji spalin - EGR)- zapytam tylko, czy mocno gazujesz Lancerka na zimnym (tzn. na niskich obrotach wciskasz mocno gaz w podłogę i ciągniesz na zimnym np. do 4000 rpm'ów)??

U mnie to chrumkanie i delikatne "bicie" na pedale gazu pojawia się właśnie po mocniejszym potraktowaniu Lancera.
Pozdrowienia.

gvizdek - 10-06-2014, 22:23

jak palcem w blat kuchenny

nie gazuje na zimnym

może rolki do wymiany

waldinio - 10-06-2014, 23:42

Mam to samo i nie ma się czym przejmować, byłem w serwisie, bodajże rok temu i okazazło się, że to puka takie coś w okolicy zbiorniczka na płyn hamulcowy (nie pamiętam jak to się nazywało) i nie ma się czym przejmować.
Robert_N - 11-06-2014, 10:59

U mnie też puka i nie przejmuję się tym. Meches powiedział, że tak ma być bo właśnie coś tam.... , też nie pamiętam co :roll:
gvizdek - 11-06-2014, 18:10

u mnie mechanik znalazl problem i rowniez stwierdzil ze to nic groźnego

jako ze nie jestem specjalista to pukanie bierze się z wężyka od odpowietrzania spalin/zbiornika paliwa? który puka w okolicy sciany grodziowej po odlaczeniu na chwile nastala cisza po podlaczeniu znow wrocil dźwiek

tyku - 11-06-2014, 21:49

gvizdek napisał/a:
jako ze nie jestem specjalista to pukanie bierze się z wężyka od odpowietrzania spalin/zbiornika paliwa? który puka w okolicy sciany grodziowej po odlaczeniu na chwile nastala cisza po podlaczeniu znow wrocil dźwiek
- Jednak coś jest nie tak. Mi nic w tej okolicy nie puka i innym chyba też nie. Mechanik jak nie potrafi naprawić to zawsze powie, że to nic groźnego (taka ich natura). :P
tomaszekk7 - 11-06-2014, 21:59

Niestety ja też mam taki objaw. Dotykając delikatnie pedału gazu i hamulca odczuwam delikatne pukanie. Nie słyszę tego tylko czuje pod nogą.
RalfPi - 11-06-2014, 22:20

gvizdek napisał/a:
jak palcem w blat kuchenny

nie gazuje na zimnym

może rolki do wymiany

Jeszcze dopytam - ile puknięć na sekundę?
Ja mam około 4'ech puknięć - to pukanie czuję w szczególności na jałowym.

Rafał1975 - 11-06-2014, 22:45

Spokojnie tak ma być
U mnie też tak pukało,pojechałem do ASO i nic nie stwierdzili.
Ale ponieważ mnie to denerwowało poszukałem na forach Kanadyjskich i okazało się ze jest to zawór, który odpowiada za ekologię tzn. opary paliwa idą do filtra węglowego(czarna skrzynka koło ściany grodziowej od strony kierowcy)dalej wężykiem gumowym do zaworu, który wstrzykuje opary do silnika.I to właśnie słychać puk,puk,puk i chwila ciszy i dalej,bez względu czy silnik jest ciepły czy zimny.
Postanowiłem kupić ten zawór, bo myślałem ze jest walnięty i tak puka
Cena 250zł ASO nazywa się to "valve emiss" nr kat części :8657A049
Niestety wymiana nic nie pomogła i nadal puka
Czyli niestety ten typ tak ma:)

pablo diablo - 11-06-2014, 22:52

ja sie uwrażliwiłem na pukanie, wiem że czasem może wkurzać ale takim przejmowaniem sie można stracić tylko nerwy i pieniądze