To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5TD] łożyska w przednim kole+pytanie o turbine

dedunio1 - 30-06-2014, 18:23
Temat postu: [2.5TD] łożyska w przednim kole+pytanie o turbine
Witam.
Mam znowu problem z Miśkiem. W przednim lewym kole słychać jakieś łożysko. Wpierw myślałem, że to szum powietrza (dźwięk pojawia się po przekroczeniu 60 km/h) jednak jak koło dostaje obciążenia to ewidentnie słychac że to łożysko. Problem jednak w tym że łożyska w obu przednich kołach zostały wymienione (2+ igiełkowe). Problem nie zniknął. Dalej to słychać. Pomyślałem, że może dźwięk się niesie i któreś łożysko z tyłu jest na wykończeniu, więc wymieniłem oba łożyska półosi z tyłu i dalej to samo. Jakie łożysko z przodu może szumieć podczas jazdy poza tymi w kole. I do tego jeszcze jedno pytanie turbina daje dobre ciśnienie (0.7) bara jak na turbo z 91 roku i po regeneracji uważam że nie ma co się czepiać. Ale troszkę puszcza olej. Gdzies czytałem że można samemu wymienić uszczelniacze w turbinie. Czy mógłby mi ktoś naświetlić jak to zrobić?

dedunio1 - 30-06-2014, 20:18

No to właśnie taki komplet mam włożony na obie strony. Coś gdzieś kiedys słyszałem że z przodu jest jakies łożysko podpory półosi czy coś takiego?
Wpierw wymieniłem łożyska w piaście ale dalej było słychać łożysko. Potem przeczytałem że dziwne odgłosy może wydawać łożysko igiełkowe więc je tez wymieniłem ale dalej jest ten odgłos. Nie wiem już co to może być

techsm - 01-07-2014, 17:54

Podany wyżej komplet to nie wiadomo co to jest. Żadnej firmy. A jeśli ktoś nie chce przyznać się do firmy, można sądzić, że to tania (no w tym przypadku droga) Chińszczyzna.
Rander - 02-07-2014, 13:59

techsm napisał/a:
Podany wyżej komplet to nie wiadomo co to jest. Żadnej firmy. A jeśli ktoś nie chce przyznać się do firmy, można sądzić, że to tania (no w tym przypadku droga) Chińszczyzna.

Przecież to jest link do "naszego" Zbyszka.
Czyli powinno być wszystko OK.

Jak masz wątpliwości, to zadwoń wprost do niego:
http://forum.mitsumaniaki...wprofile&u=3942

zbyszekm2 - 20-08-2014, 07:25
Temat postu: Re: [2.5TD] łożyska w przednim kole+pytanie o turbine
dedunio1 napisał/a:
Witam.
Mam znowu problem z Miśkiem. W przednim lewym kole słychać jakieś łożysko. Wpierw myślałem, że to szum powietrza (dźwięk pojawia się po przekroczeniu 60 km/h) jednak jak koło dostaje obciążenia to ewidentnie słychac że to łożysko. Problem jednak w tym że łożyska w obu przednich kołach zostały wymienione (2+ igiełkowe). Problem nie zniknął. Dalej to słychać. Pomyślałem, że może dźwięk się niesie i któreś łożysko z tyłu jest na wykończeniu, więc wymieniłem oba łożyska półosi z tyłu i dalej to samo. Jakie łożysko z przodu może szumieć podczas jazdy poza tymi w kole. I do tego jeszcze jedno pytanie turbina daje dobre ciśnienie (0.7) bara jak na turbo z 91 roku i po regeneracji uważam że nie ma co się czepiać. Ale troszkę puszcza olej. Gdzies czytałem że można samemu wymienić uszczelniacze w turbinie. Czy mógłby mi ktoś naświetlić jak to zrobić?

Może za mocno skasowałeś luz na łożyskach? Tam reguluje się go dokręcając nakrętkę, ale po dokręceniu do oporu trzeba z powrotem odkręcić trochę ją. W tedy na zimnym będzie wyczuwalny lekki luz.