To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Auto zastępcze z OC sprawcy

Łysy88 - 03-07-2014, 14:24
Temat postu: Auto zastępcze z OC sprawcy
Witajcie,

jak niektórzy już wiedzą miałem stłuczkę Galantem - szkoda całkowita będzie. Znalazłem w internecie kilka firm które oferują auto zastępcze do czasu wypłaty odszkodowania. Jest to operacja bezgotówkowa, daje się upoważnienie takiej firmie do dochodzenia zwrotu kosztów od ubezpieczyciela sprawcy.

Nie będę podsyłał linków bo to nie miejsce na reklamę a łatwo można znaleźć w googlach.

Czy ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania? Są jakieś haczyki? Miły Pan powiedział że ja mam się nic nie przejmować bo oni biorą wszystko na siebie a mi się to należy jak psu miska.

Mam pewne wątpliwości ale potrzebuje bardzo auta, pewnie sprawa ubezpieczenia będzie trwała kilka tygodni...

Pzdr

pamar - 03-07-2014, 14:38

Miałem dwa takie przypadki, w obu "wypożyczałem" auta od znajomych. Spisaliśmy umowę najmu z określoną stawką za godziny użytkowania. W okresie za jaki mogłem się rozliczyć prowadziłem dziennik a kwota jaką wyliczyłem potwierdzana była fakturą. W obu przypadkach (Warta i PZU) dostałem bez problemu zwrot całej kasy :)
Łysy88 - 03-07-2014, 14:42

Te firmy mówią o tym że sami dochodzą kasy we własnym zakresie, po tym jak dostanę przelew wysyłają fakturę do w tym wypadku Warty.
mjsystem - 03-07-2014, 17:14

Masz prawo do dnia wyplaty odszkodowania mieć auto zastępcze w klasie galanta. Otrzymujesz auto na cztery dni ale co trzy dni dzwonisz i do dnia wypłaty przedłużacz :wink:
Łysy88 - 03-07-2014, 17:30

mjsystem, ale załatwiać to przez Wartę (sprawca był tam ubezpieczony) czy mogę przez taką właśnie wypożyczalnie? Powiem szczerze że jak kontaktowałem się z Wartą to może za 3-4 dni by coś podstawili a w tych wypożyczalniach jeśli mam numer szkody, zdjęcia mojego auta to jeszcze dziś mogą mi podstawić nowe auto. Na razie zaproponowali mi Focusa albo Aurisa z tego roku. Potem mogę wymienić na coś większego ale nie potrzebuje, póki co by mi to starczyło.
mjsystem - 03-07-2014, 18:16

Przez Wartę. Likwidator musi wyrazić zgodę na wypożyczenie auta w stawce zgodnej z cennikiem aut wypożyczonych dla danego towarzystwa. Reszta na PW. :wink: