Forum ogólne - Kamyczek zbija szybe
Torp12 - 04-07-2014, 09:03 Temat postu: Kamyczek zbija szybe Heja,
Jechałem dzisiaj Leonem brata i bach poleciał jakiś kamyczek i szyba ma pajączka...
Ktoś wie jak to teraz można zgłosić na policję żeby odzyskać kase za szybę? Idzie to w ogóle zrobić czy więcej zachodu niż to warte?
pozdr.
gulgulq - 04-07-2014, 09:04
Nie masz sprawcy to zgłoszenie na Policje nic nie da.
Jedyny ratunek to pakiet Autoszyby do ubezpieczenia.
Torp12 - 04-07-2014, 09:47
Wydaje mi się że kiedyś było tak że miasto odpowiada za czystość dróg i jeśli kamień w mieście trafi w szybe to wtedy miasto ponosi koszty.
mjsystem - 04-07-2014, 11:12
Torp12 napisał/a: | Wydaje mi się że kiedyś było tak że miasto odpowiada za czystość dróg i jeśli kamień w mieście trafi w szybe to wtedy miasto ponosi koszty. |
Zapomnij. Autocasco lub własny portfel. Nawet jak z auta poprzedzającego wypadnie to jeśli jest auto sprawne(dziś nie ma już obowiązku chlapaczy kół tylnych) nic nie zyskasz. Wiem, że to przykre, ale przerabiałem to.
Tomek - 04-07-2014, 11:15
mjsystem napisał/a: |
Zapomnij. Autocasco lub własny portfel. Nawet jak z auta poprzedzającego wypadnie to jeśli jest auto sprawne(dziś nie ma już obowiązku chlapaczy kół tylnych) nic nie zyskasz. |
chyba, że wypadnie z wywrotki wiozącej żwir
mjsystem - 04-07-2014, 22:07
tomek84 napisał/a: |
mjsystem napisał/a:
Zapomnij. Autocasco lub własny portfel. Nawet jak z auta poprzedzającego wypadnie to jeśli jest auto sprawne(dziś nie ma już obowiązku chlapaczy kół tylnych) nic nie zyskasz.
chyba, że wypadnie z wywrotki wiozącej żwir |
No tak, ale to już dowolny przedmiot wypadający z auta: kamyk, gruz, grudka lodu zimą a nawet cegła czy kawałek drewna. Wtedy zatrzymujemy pana kierownika winnego zamieszania i prosimy o OC samochodu (nigdy naczepy)
apg2312 - 04-07-2014, 22:57
No ale tutaj takiego problemu nie ma.
Torp12 napisał/a: | Jechałem dzisiaj Leonem brata i bach poleciał jakiś kamyczek i szyba ma pajączka...
Ktoś wie jak to teraz można zgłosić na policję żeby odzyskać kase za szybę? Idzie to w ogóle zrobić czy więcej zachodu niż to warte? |
Tak, jak koledzy pisali wcześniej - autocasco, o ile jest, lub własny portfel.
Jesteś z Warszawy, więc przejedź się lub zadzwoń np. do NordGlass (mają punkty w Warszawie)
http://www.nordglass.pl/pl/
i zorientuj się, czy naprawa jest w ogóle możliwa. A jak nie, to ile kosztuje wymiana. Zresztą, warsztatów zajmujących się szybami samochodowymi raczej jest sporo, akurat tego NordGlasa mogę polecić, bo z ich chorzowskiej filii korzystałem - jedna firma, więc w stolycy poziom usług powinien być też wysoki.
Koszt szyby przedniej do Leona (ceny z Aledrogo) to między 250-300 zł. W warsztacie może być trochę lub sporo więcej + koszt wymiany.
Mjuszor - 11-07-2014, 02:54
Nie da rady. Ja ledwo co wyciągnąłem odszkodowanie po długich przygodach z panią kierowniczką akademików studenckich, gdy pan koszący kosiarką przy chodniku poobijał mi szybę kamieniami. Też miałem małego pajączka na szybie i jakoś się udało. Raczej nie da rady jak nie ma sprawcy i trudno Ci będzie takiego kozła znaleźć
Batmanikus - 14-07-2014, 20:21
Czy ktokolwiek z Was chętnie by się zgodził na płacenie jeśli ni z tego ni z owego podjedzie jakiś "Pan" i powie - Pan da polisę bo uszkodził mi szybę. Ja bym kulturalnie (jeśli i on kulturalny) powiedział, żeby się oddalił w pokoju.
A jeśli jest ktoś chętny to chętnie skorzystam - mam pęknięcie od kamyka na szybie
|
|
|