[96-02]Colt CJ0 - [CJ0] Nie odpala na zimnym
szczuras - 04-07-2014, 09:18 Temat postu: [CJ0] Nie odpala na zimnym Witam
Posiadam colta z 96r. w benzynie 1.3. Przez 3 lata użytkowania nie było z nim najmniejszego problemu, do czasu
Pewnego pięknego dnia podczas zmiany biegu z 1 na 2 silnik zgasł i nie chciał już odpalić. Po zaholowaniu samochodu do mechanika i wymianie kopułki rozdzielacza, ustawieniu aparatu zapłonowego oraz przeglądu rozrządu samochód ma problemy z odpaleniem na zimnym. Dodam że rok temu został wymieniony filtr paliwa ale mechanik powiedział że wygląda jakby się "pocił" filterek.
Aby odpalić samochód na zimnym trzeba użyć startera do rury od powietrza. Po rozgrzaniu silnika ( 10 -15min ) problem z odpaleniem znika. Na ciepłym można gasić i następny odpala na dotyk.
Czy ktoś z was może miał podobny problem ?
P.S.
Błędów nie ma :/ Lepiej sprawdzać przepustnice czy wtryski ?
robertdg - 04-07-2014, 09:27
Trzeba sprawdzić czy prawidłowo działa krokowy, czy prawidłowo ustawiony zapłon, regulacja luzów zaworowych, czujnik temperatury silnika, mogę wymieniać dalej
szczuras - 04-07-2014, 09:43
Edit.
Dzwonił do mnie mechanik i powiedział ze dodatkowo pojawił sie problem z wkrecaniem na obroty. Przy powolnym dodawaniu gazu nie ma problemów, natomiast przy gwałtownym dodaniu gazu silnik gubi obroty i dziwnie "strzela" "burczy" nie wiem jak to nazwac.
robertdg - 04-07-2014, 15:36
Trzeba sprawdzić układ zapłonowy
mechanior - 04-07-2014, 17:33
Pada ci aparat zapłonowy (to największy i jedyny poważny problem tego modelu).
miałem ten problem przy 180000km.Kupiłem jakiś używek na ąllegro i jest ok.Dowiedziałem się wtedy ze na tablicy pl ogłasza się człowiek z Wrocławia ktory regeneruje takie aparaty- cena 200pl i daje 3 -letnią gwarancje.Wysyłasz swoj on od razu odsyla Ci inny po regeneracji.tel:609963925
|
|
|