To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Zmiana opon na 225/70 R16 Bridgestone Dueller A/T?

Gerwazjusz - 09-07-2014, 13:06
Temat postu: Zmiana opon na 225/70 R16 Bridgestone Dueller A/T?
Wybieram się w Beskidy moim Outkiem III (4wd cvt) i zastanawiam się nad zmianą opon. Te fabryczne 215/70 R16 co mam (Dunlop Grandtrek) mają bardzo "uliczny" bieżnik, a będę jeździł na pewno sporo poza asfaltem. Raczej piach, żwir, ziemia, strumyki (mokre kamienie) niż typowe nizinne błoto. I wymyśliłem sobie taką oponę (felgi zostawiałbym fabryczne od 215/70R16).

Bridgestone Dueller A/T 225/70 R16

Wg tabeli zamienników nie powinno być problemu (+1.7% więcej średnicy) ale czy ktoś może mi powiedzieć, czy 225mm zamiast 215mm nie będzie ocierało o nadkola przy zakrętach? I czy ta wersja napędu (cvt) "poradzi sobie" z oponą tego typu?

Z góry dzięki!!!

krzychu - 10-07-2014, 08:13

Opona się zmieści, a skrzynia da radę. Ale to nie ma sensu. To SUV, a nie terenówka. Mierz siły na zamiary. Bo może się okazać, że przez może trochę lepsze opony będziesz musiał tylko dalej zasuwać po ciągnik :P

Swoją drogą proponuję nie brodzić w wodzie powyżej 15-20cm....

Gerwazjusz - 10-07-2014, 08:38

Jasne, że zdaję sobie sprawę z ograniczeń. No ale to co mam teraz na felgach to się na trawie ślizga, tragedia.

A co do brodzenia, to 20cm to ja Octavią przejeżdżałem ;) więc myślę, że przejechać strumyk "do pół łydki" (czyli tak ok. 35cm) płynący wpoprzek drogi to nie jest niemożliwość dla Outlandera, bez przesady.

krzychu - 10-07-2014, 08:40

Gerwazjusz napisał/a:
to nie jest niemożliwość dla Outlandera, bez przesady.

Teoria mówi o 40cm, ale po kilkudziesięciu razach wypadało by np. zrewidować olej w tylnym dyferencjale... A czasem z 35cm zrobi się miejscowo 50cm...

PiotrKw - 10-07-2014, 11:25

Gerwazjusz napisał/a:
Te fabryczne 215/70 R16 co mam (Dunlop Grandtrek) mają bardzo "uliczny"

Bardzo dobra opona ,

Gerwazjusz napisał/a:
Bridgestone Dueller A/T 225/70 R16

Załóż , podnieś jeszcze 2" do góry na zawieszeniu i ..... będzie kupa śmiechu :wink: :wink:
w terenie .... :wink: :wink:

Gerwazjusz - 10-07-2014, 12:16

Prześmiewca ;)

Dueller A/T to opona on/off road do SUVa, i jest duużo lepsza od mojej całorocznej opony w wersji ST20 niestety, a nie AT20 o której zapewne myślisz. ST20 to typowa całoroczna szosowa opona na fabryczne wyposażenie.

Ale wracając do tematu... czy mając w tej samej cenie lepiej założyć 215/70 czy 225/70? Felga standardowa R16.

[ Dodano: 10-07-2014, 12:42 ]
Telefon do Bridgestona rozwiązał mi dylemat... 225/70 nie ma homologacji do Mitsubishi, więc w razie np. kolizji mogę mieć problem z wypłatą ubezpieczenia. To wystarczający powód aby nie kombinować i założyć normalne 215/70. I w drogę!

borsak1 - 15-07-2014, 08:05

Gerwazjusz napisał/a:
Raczej piach, żwir, ziemia, strumyki (mokre kamienie) niż typowe nizinne błoto
- polonezem jeździli już 30 lat temu po takim terenie a ten opony specjalnie zmienia :D .

Może zacznij od zmiany samochodu bo CVT w teren to jakaś pomyłka chyba.

krzychu - 15-07-2014, 08:09

borsak1 napisał/a:

zmiany samochodu bo CVT w teren to jakaś pomyłka chyba.

Dlaczego? Ja widzę same plusy:
- nie spalisz sprzęgła
- reduktor nie jest aż tak bardzo potrzebny
- tylko przy CVT jest szansa wyjechać z kołyski przekątnej za pomocą ingerencji ESP

Zobacz sobie: http://www.youtube.com/watch?v=TYPpnxtzg0w
12:50 - menualem moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na takie coś spalone sprzęgło albo silnik zgaśnie... A CVT? Daje radę!

Gerwazjusz - 15-07-2014, 08:26

borsak1 napisał/a:
Może zacznij od zmiany samochodu bo CVT w teren to jakaś pomyłka chyba.

Jest obawiam się dokładnie odwrotnie, tak jak mówi przedmówca. CVT do zjechania autem z asfaltu (mówimy o terenie na miarę Outlandera oczywiście) jest o niebo lepszym wyborem niż manual, gdzie szczególnie przy turbodizelku spalenie sprzęgła to żadna sztuka. Bez reduktora pełzanie na manualu zabije napęd baaaardzo szybko.

borsak1 - 15-07-2014, 13:01

Jakoś tego nie widzę, po terenie nie zrobiłem miliona kilometrów ale poważnie tego nie widzę.
Grimm - 17-07-2014, 20:57

Znafffcy :D :D :D CVT nie nadaje się w teren :mrgreen: :mrgreen:
Zmień dilera kolego bo ci syf wciska

paweldm - 06-10-2014, 16:09

CVT tak samo jak w manualu sprzęgło mozna spalić. W CVT napęd przenosi pasek, który pod obciążeniem bardziej się ślizga i tak dalej i w konsekwencji skaraca się żywotność przekładni.
krzychu - 07-10-2014, 08:30

paweldm napisał/a:
CVT tak samo jak w manualu sprzęgło mozna spalić.

Konwerter? Raczej ciężko spalić coś pracujące w oleju...

paweldm napisał/a:
W CVT napęd przenosi pasek, który pod obciążeniem bardziej się ślizga i tak dalej i w konsekwencji skaraca się żywotność przekładni.

Każde ślizgnięcie paska (chociaż pasek to mocne uproszczeni to rodzaj zbrojonego łańcucha) w CVT doprowadzi do trybu awaryjnego. Więc tam nic się nie ślizga...

paweldm - 07-10-2014, 10:03

Krzychu nie chce mi się komentować tego co napisałeś. Chyba nie rozumiesz tego o czym piszesz.
W przekładni cvt jak i hydrokinetycznej istnieje zjawisko poślizgu.
Między innymi skąd się bierze zużycie przekładni?
Przede wszystki post dotyczy opon a nie działania przekładni.

krzychu - 07-10-2014, 10:50

paweldm napisał/a:

Między innymi skąd się bierze zużycie przekładni?

Z tarcia łańcucha o stożki? Do tego jest tam dużo ruchomych części poza łańcuchem... Swoją drogą jakoś na forum jest parę CVT pewnie kilka ma jakieś wyższe przebiegi. Jakoś zużycia nie widać...