To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Wpinanie pod oświetlenie bagażnika

mateelv - 11-07-2014, 23:54
Temat postu: [Carisma] Wpinanie pod oświetlenie bagażnika
Panowie, jestem totalną nogą jeśli chodzi o wszystko co związane z okablowaniem.
Chciałem sobie doświetlić bagażnik w Cari... są takie listwy ledowe. Jak to cudo wpiąć pod to światełko w bagażniku, żeby nie powstało żadne zwarcie czy inna niechciana sytuacja?

Proszę o pomoc, nie chcę sobie namieszać... :roll:

np. coś takiego. Co z tym kabelkiem?

plecho1 - 11-07-2014, 23:58

Podepnij się pod kable idące do lampki w bagażniku przy samej lampce, ja tak podpiąłem podobne ledy i działają ok.
mateelv - 12-07-2014, 01:11

plecho1 napisał/a:
Podepnij się pod kable idące do lampki w bagażniku przy samej lampce, ja tak podpiąłem podobne ledy i działają ok.

Dokładnie mówiąc - tam są dwa kabelki odchodzące od lampki w bagażniku. Od lampki led też idą dwa, jesli dobrze rozumiem. Który do którego w takim razie? + do + a - do - ale jak mogę się dowiedzieć który jest który?

robertdg - 12-07-2014, 07:34

mateelv napisał/a:
Który do którego w takim razie? + do + a - do - ale jak mogę się dowiedzieć który jest który?
Najlepiej multimetrem, np czarny kabelek z multimetra do masy samochodu (jakaś niemalowana srubka, zaczep tylnej klapy na progu, etc ), czerwony kabelek do któregoś z kabelków wtyczki, na multimetrze powinno się wyswietlić dodatnie napięcie zbliżone do napięcia akumulatora, wtedy już wiesz, że w kabelku znajduje się "+"
plecho1 - 12-07-2014, 08:32

Musisz podłączyć plus do plusa a minus do minusa. Nie musisz jakoś specjalnie mierzyć bo jak źle podłączysz to ledy po prostu nie zaświecą więc test przed lutowaniem i wszystko jasne.
Bizi78 - 12-07-2014, 09:17

Tylko przed lutowaniem wyjmij chociaż bezpiecznik od podświetlenia bagażnika :wink: .
Jaro1974 - 12-07-2014, 09:26

Powiem szczerze że jak miałem cari to też chciałem takie cudo sobie wstawić. Koniec końcem kupiłem żarówkę ledową z czterema diodami SMD i włożyłem w miejsce starej żarówki. Efekt końcowy był taki sam jak bym miał założoną listwę. Natomiast na tych listwach jak przyjrzysz się dokładnie to na jednej żyle przewodu znajduje się czerwony pasek. Ten przewód jest przewodem plusowym. drugi jest minusowy. Później robisz jak koledzy mówili z multimetrem i kostką przyłączeniową, podpinasz, lutujesz i uzyskujesz efekt zamierzony :wink:
plecho1 - 12-07-2014, 11:31

Ja zamontowałem dwa moduły po 3 diody każdy po obu stronach bagażnika i nareszcie zapanowała jasność :) Oryginalna lampka jest trochę za nisko i przy większych bagażach często jest prawie całkiem zasłonięta.