To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - Złomowanie pojazdu

gulgulq - 19-07-2014, 09:55
Temat postu: Złomowanie pojazdu
Zezłomowałem mój stary samochód (buu... :doubt: ).

Dostałem zaświadczenie, przecięte dowody i tablice.
Na dniach wybieram się do Urzędu by wyrejestrować samochód. Pytanie mam odnoście dwóch innych urzędowych spraw:
- skarbowy - jak wygląda kwestia podatku od czynności cywilno-prawnych (mam kwotę poniżej tysiąca na kwicie), muszę w takiej sytuacji złożyć druk PCC-3 czy nie ma takiego obowiązku
- ubezpieczalnia - czy mogę ubiegać się o zwrot nadpłaconej składki OC ??

Są jeszcze jakieś inne dodatkowe procedury ??

mkm - 19-07-2014, 15:30
Temat postu: Re: Złomowanie pojazdu
Zakład demontażu już wysłał papiery o złomowaniu do Wydziału Komunikacji. Twoja rola praktyczne ogranicza się do oddania tablic i wzięciu kolejnych "papierków" na pamiątkę.

Ubezpieczenie wygasło z datą złomowania.
Piszesz pisemko o zwrot składki, oni potrącają miesiac (jakieś rozliczenia "od dnia do dnia") i resztę przelewają Ci na konto.
Co do skarbówki - nie wiem. Ja nie zgłaszałem.

Nic innego nie trzeba robić.

staszq2 - 04-03-2015, 15:00
gulgulq napisał/a:

- skarbowy - jak wygląda kwestia podatku od czynności cywilno-prawnych (mam kwotę poniżej tysiąca na kwicie), muszę w takiej sytuacji złożyć druk PCC-3 czy nie ma takiego obowiązku

Nie ma kwestii podatku :mrgreen:
gulgulq napisał/a:

- ubezpieczalnia - czy mogę ubiegać się o zwrot nadpłaconej składki OC ??

Do TU idziesz z dokumentami z demontażu i wypełniasz druczek z podaniem nr konta na jaki ma być zwrot, bądź z neta ściągasz wzór i wysyłasz go z dok. z demontazu na maila TU
gulgulq napisał/a:

Są jeszcze jakieś inne dodatkowe procedury ??

Z dokumentami z demontażu też jesteś zobowiązany podejść do wydziału komunikacji i to zgłosić

kaczka81s - 05-03-2015, 18:56

Ja po zezłomowaniu, najpierw wyrejestrowałem pojazd, (taki głupi przepis jest że auto musi mieć ubezpieczenie), a dopiero po tym wysłałem Pocztą ksero dokumentów złomowania i decyzję o wyrejestrowaniu, z pieczątką i podpisem mojego agenta ubezp. że zgodne z oryginałem, do TU.
Napisałem o zwrot składki, ale Toyke wyrejestrowałem w sierpniu jakoś w połowie chyba, a we wrzesniu 1 lub 2 kończyło mi się ubezpieczenie, tak że za te dwa tygodnie nic mi nie wrócili.

staszq2 - 05-03-2015, 19:47

kaczka81s napisał/a:
tak że za te dwa tygodnie nic mi nie wrócili.

To jest przestępstwo i wcale się nie śmieję w tym miejscu, łaski nie robią ze zwrotem kasy, napisz do nich maila jeszcze raz bądź złóż pismo w oddziale i napisz, że jeśli Ci nie oddadzą tej róźnicy za 2 tygodnie w których nie udzielali Ci ochrony bo auto zostało wyrejestrowane to zgłosisz sprawę do Rzecznika Ubezpieczonych, zobaczysz efekt takiego pisma :mrgreen:

mkm - 05-03-2015, 19:49
staszq2 napisał/a:

Z dokumentami z demontażu też jesteś zobowiązany podejść do wydziału komunikacji i to zgłosić

gulgulq napisał/a:
.
Na dniach wybieram się do Urzędu by wyrejestrować samochód. Pytanie mam odnoście dwóch innych urzędowych spraw

:wink:

[ Dodano: 05-03-2015, 19:51 ]
staszq2, nic nie zobaczy bo nie liczy się "od dnia do dnia" Ogólnie zawsze potrącą sobie prawie 2miesiące :wink:

staszq2 - 05-03-2015, 20:28

mkm napisał/a:
nie liczy się "od dnia do dnia"

Właśnie tak sie liczy a skad to wiem? Bo jestem Ajentem :wink:
mkm napisał/a:
Ogólnie zawsze potrącą sobie prawie 2miesiące

Tak było kiedyś dawno temu no i może te archaiczne podejście do sprawy jeszcze się nie którym ostało... :wink:
Na dzień dzisiejszy każde TU za nie wykorzystany chociaż jeden dzień ochrony ma zwrócić składkę

mkm - 05-03-2015, 22:17

staszq2, no więc jako Ajent, się nie wypowiadaj. Co innego jakbys pracował w Ubezpieczalni.
Każdy ubezpieczyciel inaczej podchodzi do zwrotu nadpłaconych składek co jako Ajent zapewne 4 lub 5 ubezpieczalni możesz nie wiedzieć.
Być może jest tak jak mówisz, ale mnie dotąd nie udało się odzyskać składki "od - do" bez potrącen - Warta, Proama, PZM ubezpieczenia, TUW - ostatnie złomowanie przez demontaż 1,5roku temu :wink: a przeciąganie się z nimi za kilka złotych jest bezsensem :wink:

PS: zwrot od daty kasacji w demontażu czy wpłynięcia dokumentów do wydziału komunikacji?
Data złożenia w WK przez stację czy przez właściciela?
które daty są wiążące?

staszq2 - 05-03-2015, 22:25

mkm napisał/a:
Co innego jakbys pracował w Ubezpieczalni.

Pracuję :) )
mkm napisał/a:
Każdy ubezpieczyciel inaczej podchodzi do zwrotu nadpłaconych składek co jako Ajent zapewne 4 lub 5 ubezpieczalni możesz nie wiedzieć.

Jestem agentem wyłącznym to raz a 2 to na takie przypadki jest ustawa która mówi o tym, że każda "taka" złotówka ma wrócić do klienta :wink:
mkm napisał/a:
a przeciąganie się z nimi za kilka złotych jest bezsensem

Jedna z trzech prawd :P
Pomnóż sobie takie wolne zł razy średnio milion i wyobraź sobie ile firmy mają za darmo kasy...

mkm - 05-03-2015, 22:38

Więcej maja z podwójnego OC, a teraz będą mieli jeszcze więcej z kar za spóźnienia. :wink:
staszq2 - 06-03-2015, 00:15

mkm napisał/a:
będą mieli jeszcze więcej z kar za spóźnienia

Ustawowe odsetki tylko bądź aż :wink:
No chyba, że masz na myśli kary z UFG za brak OC bądź przerwy a to już słono kosztuje... Ale nie trafia do TU tylko do kieszeni biednych rządzących naszym krajem

[ Dodano: 06-03-2015, 00:16 ]
mkm napisał/a:
Więcej maja z podwójnego OC

Nie tyle co 2 lata temu bo teraz można podwójne OC wypowiedzieć w kazdej chwili :mrgreen:

kaczka81s - 07-03-2015, 00:50

mkm napisał/a:
a przeciąganie się z nimi za kilka złotych jest bezsensem

Za Toyote płaciłem niecałe 300 zł za rok, zwrot za 2 tyg ok 10zł, to więcej wydam na listy polecone do nich.
Poza tym minelo juz prawie 1,5 roku jak nie mam Toyoty, ale jak bede zlomowal Galanta za niedlugo na pewno tak zrobie, zwlaszcza ze jest nowe OC oplacone.

Sory za ort ale cos wcisnalem i alt nie dziala :evil:

staszq2 - 07-03-2015, 10:24

kaczka81s napisał/a:
więcej wydam na listy polecone

Zgodnie z nowelizacją ustawy możesz problem wydawania pieniędzy na znaczek obejść wysyłając maila z opcją potwierdzenia doręczenia. :mrgreen: