Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Dziwne zachowanie przy odpalaniu w upale
mwitek - 23-07-2014, 08:10 Temat postu: [Cari 1.6] Dziwne zachowanie przy odpalaniu w upale Hej
Zauważyłem ostatnio coś dziwnego. Mianowicie w sytuacji w której auto stoi długo maską do słońca po odpaleniu tak jakby od razu przełącza się na gaz i wtedy przez 2-3 sekundy jak dodaję gazu silnik się dusi i obroty rosną z opóźnieniem. Najpierw myślałem że powoduje to od razu włączająca się klima, ale przy wszystkim wyłączonym jest tak samo.
Natomiast jeżeli już trochę pojeżdżę i silnik osiągnie temp normalnej pracy zgaszę i odpalę raz jeszcze auto też od razu przełącza się na gaz ale już jest wszystko w porządku. Tak samo po nocy jak odpalam, przełączenie na gaz następuje trochę później bo sie musi rozgrzać i wszystko jest okej.
Spróbuję dzisiaj zostawić w pozycji na benzynie i sprawdzić, czy będzie tak samo jeśli odpali się na benzynie i nie przełączy od razu na gaz.
Instalacje mam sekwencyjną ustawioną tak, że po osiągnięciu 25 stopni sama przełącza.
Macie jakieś pomysły? Czy to coś groźnego?
robertdg - 23-07-2014, 08:15
Najprawdopodobniej wiąże się to z temperatura przełaczania gazu, może być tak ze słońce nagrzewa część elementów pod maską przez co czujniki zezwalają na przełaczenie na gaz a reduktor nie ma własciwej temperatury roboczej.
Koniecznie sprawdź to: mwitek napisał/a: | Spróbuję dzisiaj zostawić w pozycji na benzynie i sprawdzić, czy będzie tak samo jeśli odpali się na benzynie i nie przełączy od razu na gaz.
|
mwitek - 23-07-2014, 08:41
O widzisz, wydaje mi się bardzo sensowna twoja odpowiedź i jak mniemam należało by to traktować jako normalne zachowanie w takich warunkach tak?
Jeśli test na samej benzynie wypadnie pozytywnie oczywiście
eve1988 - 23-07-2014, 09:11
dokladnie tak jak robertdg, napisal.
teraz gdy sa upaly mi tez przelacza na lpg zaraz po odpaleniu, a temperature przelaczania mam ustawiona tez na 25*C.
co do duszenia to kiedy ostatnio byly wymieniane filterki gazu?
mwitek - 23-07-2014, 09:43
Filtry są nie wymieniane od nowości, natomiast instalacja jest od stycznia więc są wydaje mi się jeszcze świeże. (około 6000 kilometrów)
Wydaje mi się że jak by to była wina filterków to duszenie pewnie pojawiało by się też w innych sytuacjach. A tu muszą zajść wyjątkowe okoliczności. Chociaż żaden ze mnie mechanik
Tobie też się zdarza dławienie jak tak na słońcu postoi?
eve1988 - 23-07-2014, 10:26
zadnego dlawienia u mnie nie ma, po przelaczeniu na lpg jezdzi jak na benzynie.
6tys. na gazie bez wymiany filtrow to duzo i malo, zalezy jakiej jakosci gaz sie tankuje. u mnie po 10tys filtr fazy cieklej byl nieprzepuszczalny.
Twoj problem moze tez tkwic w regulacji i montażu instalacji.
A jaki masz sterownik gazu, reduktor i wtryskiwacze?
mwitek - 23-07-2014, 11:11
Właśnie u mnie też jeździ na gazie tak jak na benzynie i nie zdarzają się normalnie takie przypadki. Tylko w tej jednej opisanej sytuacji. Zadzwonię jeszcze do swojego gazownika i zobaczymy może to kwestia jakiejś regulacji.
[ Dodano: 29-07-2014, 10:39 ]
Sprawdziłem i przy wyłączonym gazie wszystko jest ok.
Wniosek mój jest taki ze przez nagrzanie słońcem gaz się załącza a wtryskiwacze nie są jeszcze rozgrzane i dla tego się dusi.
|
|
|