To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Silnik 1,8 DID nowe dzwieki (akcja serwisowa)

gak - 25-07-2014, 10:53
Temat postu: Silnik 1,8 DID nowe dzwieki (akcja serwisowa)
Czy ktos z Was zauwazyl nowe dzwieki wydobywajace sie z silnika po akcji serwisowej zwiazanej ze zmiana oprogramowania?

U mnie pojawilo sie cos na zasadzie dzwieku metalu wpadajacego w rezonans i wystepuje w momencie odpuszczenia gazu w zakresie ok 1,8-2,2 tys obrotow. Im wieksze obciazenie silnika w momencie odpuszczenia gazu (np. Jazda pod gore) tym dzwiek wyrazniejszy. Nie wystepuje na biegu jalowym.

Moje wyjasnienia moga byc metne wiec moze przyklad. Na 2 biegu jade pod gore, obroty rosna i ok 2 tys puszczam gaz. Wowczas przestaja klekotac zawory i wydobywa sie takie krotkie buczenie jakby jakis element metalowy wyhamowywal wpadajac w rezonans. Na 99% pojawilo sie to po zmianie softu w ASO. Zrobilem juz z tym ok 5 tys i nic sie nie urwalo. Moj mechanik od hondy obstawia ze to moze byc spuszczanie cisnienia z turbiny, co wynika ze zmiany mapy w oprogramowaniu silnika.

skiman - 26-07-2014, 09:58

mam dokladnie to samo po akcji serwisowej robionej w styczniu ,przy dodawaniu gazu pojawia sie jakby gwizd albo świst ktory niknie jak zdejme noge z pedalu,przejechalem z tym juz ok 6kkm i jest wciaz to samo ale poki co odpukac nic zlego sie nie dzieje,spalanie ok 6 l w miescie i ok 5 l na trasie no chyba ze ze wskocze na autostrade to sssssie.... :D ale tragedii nie ma:)
pablo diablo - 04-08-2014, 13:45

ja w lancerze silnik 1.8 DID mam to samo od roku próbuje z tym walczyć i szukać co tak buczy w zakresie obrotów 1500 2000, z mechanikiem i niezależnie w Aso nie znaleźliśmy przyczyny tak jakby cos wpadało w rezonans plastik, obudowa coś metalowoplastkiowego :) , jedyne co mi sie udało ustalić to powietrze przy w locie do silnika wchodzi w takie buczenie zrobiłem 15 tysięcy czasem zginie i czasem jest stale wkurza mnie to ogromnie ale nic sie nie dzieje wiec z tym żyje, proponuje podnieś maskę na jałowym i gazem ustalic zakres buczonego dźwięku i posłuchać uchem gdzie jest wlot powietrza.

[ Dodano: 05-09-2014, 11:42 ]
Po długim czasie szukania co tak wibruje i drży znalazłem przyczynę, stwierdziłem że cała obudowa do filtra powoduje taki rezonans, odkręciłem pozakładałem dodatkowe gumowe ringi uszczelki, Całość wzmocniłem plastikowymi opaskami i jak ręką odjął,
Jeżeli wiecie w jakich zakresach obrotów u was te dźwięki wychodzą rezonują polecam przytrzymać dłonią obudowę od filtra powietrza i zobaczycie czy dźwięk zanika.

[ Dodano: 06-09-2014, 08:45 ]
I jeszcze jedna sprawa dźwięki mogą się wydobywać (u mnie tak było) z błahego miejsca jakim jest Połoczanie rozpórki od podtrzymywania klapy, nasze diesle silnik same z siebie podatne sa na większe drgania i właśnie ta część dawała mi przez miesiące niepokojące dźwięki owinąłem końcówkę gumą i wszystkie dźwięki jak ręką od

[ Dodano: 06-09-2014, 08:56 ]
I jeszcze jedna sprawa dźwięki mogą się wydobywać (u mnie tak było) z błahego miejsca jakim jest Połoczanie rozpórki od podtrzymywania klapy, nasze diesle silnik same z siebie podatne sa na większe drgania i właśnie ta część dawała mi przez miesiące niepokojące dźwięki owinąłem końcówkę gumą i wszystkie dźwięki jak ręką odjął
https://www.dropbox.com/s...djecie.jpg?dl=0