Carisma - Techniczne - sprzęgło w cari 1.9 TD 1999r
Bogdanp - 28-07-2014, 21:39 Temat postu: sprzęgło w cari 1.9 TD 1999r Witam ,
Zalewając dzisiaj cały układ nowym płynem DOT 4 i zauważyłem że przy gumce na wysprzęgliku kapie płyn , odkręciłem wysprzeglik próbując uszczelnić gumkę jeszcze raz spróbowałem odpowietrzyć . Niby spod gumki już nie kapało a pomimo tego płynu mi zabrakło tj 0,5 l do napełnienia instalacji i w zaden sposób nie mogłem wrzucic biegu na zapalonym silniku. Czy mam w tej sytuacji wymienić cały wysprzęglik czy też moze szukac przyczyn zupełnie gdzie indziej ?
Jaro1974 - 28-07-2014, 22:05
Będziesz musiał kupić zestaw naprawczy do wysprzęglika. Nie są to jakieś drogie rzeczy. U mnie jak padło sprzęgło to wymieniłem cały wysprzęglik. Koszt to około 100-120 pln.
Bogdanp - 28-07-2014, 22:15
tylko czy wymiana samej gumki cokolwiek pomoze skoro okaże się ze lepiej jest wymienic cały wysprzeglik , gdyż efektów nie ma zadnych i nadal biegów wrzucić nie mogę
plecho1 - 28-07-2014, 22:17
U Ciebie problemem nie jest ta zewnętrzna gumka chroniąca tłoczek wysprzęglika przed warunkami zewnętrznymi. Płyn przepuszcza wewnętrzny uszczelniacz tłoczka więc albo kupno zestawu regeneracyjnego lub całego wysprzeglika.
[ Dodano: 28-07-2014, 22:19 ]
Rozbierz wysprzęglik i oceń jego stan, czy tłoczek i cylinder nie mają jakichś wżerów czy zarysowań. Jeśli te elementy będą OK, to kup zestaw naprawczy.
Bogdanp - 28-07-2014, 22:22
czyli uszczelniając zewnetrzną gumkę to niczego nie zmienia skoro wewnętrzna gumka przepuszcza , czy tak to mam rozumieć ?
Jaro1974 - 28-07-2014, 22:49
Dokładnie tak jak napisał plecho1. Ja miałem to samo i nie ryzykowałem. Zakupiłem kompletny wysprzęglik. Po zdemontowaniu starego i jego rozebraniu utwierdziłem się tylko w tym iż słusznie zrobiłem. Weź zdemontuj go, zdejmij gumkę osłaniającą tłoczek, następnie wyjmij tłoczek i zobacz jak wygląda środek wysprzęglika. Jak będzie nieciekawie wymień cały wysprzęglik. A jak będzie ładny to zestaw naprawczy, następnie zalać płynem, odpowietrzyć i cieszyć się jazdą.
|
|
|